Delegatia FMI, aflata de doua saptamani in Romania pentru revizuirea anuala a dezvoltarii economice a tarii a prezentat marti, intr-o conferinta de presa concluziile analizei sale. Seful delegatiei FMI a precizat ca Fondul este ingrijorat in principal de trei aspecte: inflatia prea mare, cresterea economica scazuta si deficitul de cont curent.
Oficialii FMI considera ca in anul 2006 inflatia va fi de 6,5%, nivel care depaseste tinta stabilita de BNR. In pofida aspectelor negative, reprezentantii FMI s-au aratat optimisti in privinta revizuirii acordului stand-by cu Romania.
Seful delegatiei FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe a declarat ca Fondul are trei ingrijorari privind situatia macroeconomica a Romaniei: inflatia care este inca la un nivel ridicat (8,6% in anul 2005) in comparatie cu statele europene, cresterea economica care a fost in jur de 4% anul trecut, iar in al treilea rand – deficitul de cont curent care a crescut in 2005 la 9,4% din PIB, ca urmare a consumului mare care a generat o crestere a importurilor.
„O rata a inflatiei de 6,5%, o crestere economica de 5-5,5% din PIB precum si o limitare a deficitului de cont curent la 9% din PIB sunt obiective corecte si realiste pe care Romania si le poate asuma si indeplini anul acesta” a declarat Emmanuel van der Mensbrugghe, seful delegatiei FMI.
Pentru acest an, obiectivul propus de Guvern si Banca Nationala vizeaza o tinta a inflatiei de 5% cu o variatie de plus/minus 1%. In opinia sefului delegatiei FMI, aceasta tinta este foarte greu de atins.
Emmanuel van der Mensbrugghe considera ca pentru a atinge aceasta tinta BNR ar trebui sa aplice politici mai stricte, dar chiar si asa oficialul FMI crede ca rata inflatiei ar putea ajunge la doar 6,5% in anul 2006.
Oficialul a declarat ca pentru 2007, procentul de 4% inflatie este realizabil pe termen mediu si a apreciat faptul ca de la ultima vizita a Fondului in Romania, BNR a crescut nivelul ratei dobanzilor la aproximativ 7,5%.
In urma discutiilor cu reprezentantii BNR si ai Guvernului, FMI a prezentat ca politici macroeconomice in 2006: realizarea unui proces de dezinflatie semnificativ, consolidarea pozitiei fiscale prim masuri de imbunatatire a performantei veniturilor, reducerea deficitului de cont curent, precum si imbunatirea mediului de afaceri si a capacitatii de utilizare eficienta a fondurilor UE.
Reprezentantul FMI a atentionat ca bugetul Romaniei are nevoie de mai multe venituri, dar a declarat ca FMI nu sustine neaparat cresterea TVA. Fondul a recomandat eliminarea exceptiilor de la impozitare pentru a creste veniturile la buget.
Politica salariala a fost un alt aspect adus in discutie de catre oficialii FMI. Potrivit acestora, faptul ca in Romania nivelul salarial creste de mai multe ori pe an este un lucru anormal.
„Politica salariala este una dintre caracteristicile Romaniei. Anul trecut, salariul mediu in sectorul public a crescut cu aproximativ 12-15%. In tarile membre UE salariile cresc o singura data pe an, nu ca in Romania”, a mai precizat seful delegatiei FMI.
In vederea apropiatei integrari in UE, la 1 ianuarie 2007, FMI a mai recomandat prezentarea si aprobarea Codului Fiscal pana cel tarziu la sfarsitul lunii iunie a anului 2006, astfel incat hotararile acestuia sa poata intra in vigoare la momentul aderarii.
Cu toate acestea reprezentantii Fondului Monetar International s-au aratat optimisti in privinta revizuirii acordului stand-by cu Romania, inainte de expirarea acestuia in luna iulie a acestui an.
„Am lasat rezumate ale evaluarilor noastre atat la BNR cat si la Guvern si asteptam un feedback. Cred ca este posibila o revizuire a acordului stand-by inainte de expirarea acestuia”, a mai declarat van der Mensbrugghe.
Misiunea FMI s-a aflat in vizita in Bucuresti in perioada 25 ianuarie –7 februarie 2006 si a purtat discutii referitoare la raportul anual conform prevederilor articolului IV din statutul FMI privind evolutiile macroeconomice si financiare. Raportul va fi analizat de Consiliul Director al FMI la sfarsitul lunii Aprilie a acestui an.
HotNews.ro