Patru bacauani au “controlat” bancomatele din Elvetia

foto-1.jpgLucratorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau au reusit sa anihileze si ultimul membru al unei bande formate din patru bacauani care, in perioada 2004 – 2006, au pagubit 80 de elvetieni prin citirea cardurilor acestora. Trei bacauani si-au ispasit pedepsele privative de libertate in Elvetia, cel de al patrulea a fost prins in România si este cercetat in stare de libertate de procurorii DIICOT.

Dupa o munca de câtiva ani, lucratorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau au reusit sa-l prinda si pe ultimul membru al undei bande organizate care a dat iama prin cardurile a 80 de cetateni elvetieni, care s-au vazut, la un moment dat, pagubiti cu peste 300.000 franci elvetieni. Trei din cei patru au fost arestati in urma flagrantului realizat pe data de 27 martie 2006, la un bancomat dintr-un oras din Elvetia, iar cel care se parea ca fusese capul afacerii, Iulian Marius C., reusise sa scape. Acesta s-a intors in România, fiind cautat de procurori si, in cele din urma, identificat. In acest moment, Iulian Marius C., zis “Grasul”, se afla in situatia de a fi cercetat in stare de libertate, fiindu-i prezentat materialul de urmarire penala, el fiind destul de cooperant si raspunzând la toate solicitarile procurorilor. Urmeaza ca, dupa definitavarea cercetarilor, Iulian Marius C. sa fie trimis in judecata pentru savârsirea infractiunilor de “asociere in vederea savârsirii de infractiuni”, “acces ilegal la un sistem informatic prin incalcarea masurilor de securitate”, in forma continuata, “falsificarea instrumentelor de plata”, in forma continuata, “detinerea de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica”, si “efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos”. Pentru aceste infractiuni, Cornel B. si Cristian Vasile D. au fost condamnati de autoritatile elvetiene la pedeapsa cu inchisoare de patru ani, iar Catalin Constantin D., la 3, 6 ani. Singurul ramas nepedepsit fusese Iulian Marius D., prins mai târziu in Bacau, dar in acest timp, colegii sai, bacauani de origine, isi ispasisera pedeapsa in Elvetia.

Dispozitive montate pe bancomate

In perioada 23 aprilie 2005 – 17 martie 2006, in baza unor intelegeri avute cu Cornel B., Vasile Cristian D., si Vasile Cristian D., Iulian Marius C. ,aflati in Elvetia, au montat pe diverse bancomate dispozitive artizanale de citire a benzilor magnetice ale cardurilor si o minicamera. Ei au falsificat si folosit instrumente de plata electronice cu care, in mod, repetat, au retras disponibillul existent, fara dispozitia proprietarilor cardurilor. Prin metoda “skimming”-ului, in scopul de a obtine bani, cei patru au urmarit ca, dupa copierea datelor de identitate a cardurilor cetatenilor care foloseau bancomatele, prin intermediul unor aplicatii informatice obtinute intr-un laptop, sa le inscriptioneze pe diverse suporturi cu banda magnetica si sa efectueze de la bancomate retragerea de numerar fara consimtamântul titularilor. Cei patru bacauani au ales Elvetia pentru ca iesirea si intrarea in spatiul “schengen” si Elvetia se putea face fara evidentierea lor, a identitatilor dupa fizionomie, acestea fiind greu de stabilit fara surprinderea in flagrant.

Flagrantul

Pe data de 27 martie 2006, Polita Cantonala din Nidwald- Elvetia, i-a surprins si retinut, lânga o sucursala a Bancii Credit Suisse din Hergiswil, pe Cornel B., Constantin Catalin D., si Cristian Vasile D., cetateni români din municipiul Bacau. In bancomat nu s-au gasit echipamente “skimming”, dar pe un teren, in iarba si zapada, a fost descoperit un dispozitiv confectionat artizanal care s-a dovedit a fi un aparat – cititor de carduri pentru “skimming”. Politistii elvetieni au efectuat o perchezitie la domiciliul celor patru, fiind gasiti bani, precum si bunuri care puteau fi montate la “skimming”. Cei patru intentionau ca, in acea zi, sa instaleze pe un bancomat apartinând Bancii Credit Suisse, dispozitivul de copiere a datelor de pe banda magnetica. Paza era asigurata de trei din cei patru, in timp ce Iulian Marius C. incerca sa monteze unitatea de clonare. Acesta avea asupra sa dispozitivul, când au fost surprinsi de politisti.

80 de elvetieni pagubiti cu peste 300.000 CHF

Prejudiciul cauzat de cei patru bacauani, pe timpul desfasurarii acestor actiuvitatI, a fost de 353.692 franci elvetieni, ceeace inseamna vreo 228.188 Euro. La toate acestea se aduga si cheltuielile de judecata. Potrivit declaratiilor procurorului de caz, dosarul privind stabilirea activitatii infractionale a celor patru costa 210.840.000 lei! La aceste cheltuieli se adauga si prejudiciul creat celor doua banci elvetiene, care s-au constituit parte civila in proces.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*