Controalele fiscale pot fi întrerupte pe motive care lasă loc de interpretare

Şefii din ANAF pot decide întreruperea controlului fiscal, dacă inspectorii sau contribuabilii consideră că au cel puţin un motiv care îi împiedică să îl finalizeze, potrivit unui ordin al preşedintelui Fiscului emis în septembrie.

Actul normativ enumeră ÅŸapte situaÅ£ii, fără a fi explicate în detaliu, în care inspectorii fiscali le pot solicita ÅŸefilor suspendarea acÅ£iunilor de control. Contribuabilii pot cere ÅŸi ei, o singură dată însă, întreruperea inspecÅ£iei „ca urmare a apariÅ£iei unei situaÅ£ii obiective”. Ordinul ANAF nu precizează care sunt aceste situaÅ£ii obiective.

Motivele punctate în actul normativ al ANAF vizează, printre altele „remedierea unor deficienÅ£e constatate în timpul inspecÅ£iei”, „obÅ£inerea unui punct de vedere de la direcÅ£iile de specialitate din minister”, expertize.

Încetarea temporară a controlului poate fi aprobată de către oricare dintre şefii din ANAF, pornind de la şeful de serviciu, director şi până la preşedintele agenţiei. Ordinul nu precizează perioada maximă în care poate fi întreruptă inspecţia, ci numai că procesul verbal pe baza căruia se ia măsura suspendării controlului trebuie anexat la raportul lucrătorului ANAF.

Durata inspecţiei fiscale, aşa cum este prevăzută de Codul de procedură fiscală, nu poate depăşi trei luni, respectiv şase luni, în cazul marilor companii (cele care au cifra de afaceri mai mare de 70 milioane lei).

Inspecţia fiscală are rolul de a stabili corectitudinea şi legalitatea declaraţiilor fiscale şi a obligaţiilor fiscale ale persoanelor juridice. Lucrătorii ANAF au dreptul să solicite toate documentele fiscale pe care le consideră necesare pentru realizarea controlului, precum şi să aplice sancţiuni, măsuri asiguratorii sau sigilii asupra bunurilor.

NewsIn

Adauga un comentariu

*