Somerii cu studii superioare inregistrati la Fortele de Munca Bacau reprezinta cinci la suta din numarul total de persoane fara serviciu din judet – specialistii avertizeaza ca procentul este in crestere – oferta de posturi de pe piata locala nu le este favorabila
Studiile universitare, frecventate de tot mai multi dintre noi, nu mai garanteaza nici angajarea, nici pastrarea unui loc de munca – cel putin asta indica statisticile Fortelor de Munca – la Bacau si la nivel national. Promotia somerilor cu facultate 2009 se ridica in judetul nostru la 645 de persoane. Numarul lor, raportat la totalul somerilor, este in crestere, iar oferta de posturi de pe piata locala a muncii nu le este favorabila.
De pe bancile facultatii, direct in somaj
Potrivit unui raport de ultima ora al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau, somerii cu studii superioare reprezinta cinci la suta din totalul somerilor din zona (12.411 persoane). „In aceasta categorie sunt 431 de femei si 214 barbati, majoritatea cu vârsta sub 30 de ani. Ei provin dintre absolventii promotiei 2008 (332, peste jumatate) si dintre salariatii ramasi din diverse motive fara loc de munca”, a declarat Octavian Ticau, sef serviciu in cadrul institutiei. Raportat la totalul somerilor, a adaugat oficialul, procentul somerilor licentiati este in crestere pe fondul disponibilizarilor (determinate de criza economica – n.red.). „Procentul relativ mic se poate explica prin faptul ca absolventii de facultate se angajeaza mai usor decât ceilalti someri, sunt mai mobili, iar unii accepta sa se angajeze pe posturi pentru studii medii deoarece fie au nevoie urgenta de bani, fie nu gasesc de lucru in domeniul pentru care s-au pregatit, fie pur si simplu le place foarte mult o anumita activitate”, a mai spus Ticau.
Piata bacauana a muncii nu-i vrea
Practic, autoritatile bacauane din domeniul somajului nu pot face prea multe pentru aceasta categorie. Principalele servicii oferite de AJOFM sunt medierea angajarii pe posturile disponibile pe piata locala si cursurile gratuite de formare profesionala. Daca programele de recalificare mai dau roade (din 1.112 someri care au absolvit anul trecut cursurile Centrului AJOFM de Formare Profesionala, 596 s-au angajat), oferta de posturi de pe piata muncii din Bacau nu este deloc favorabila persoanelor cu studii superioare. Un exemplu relevant este ultima bursa saptamânala a locurilor de munca organizata de AJOFM: din totalul de aproape 300 de posturi vacante, numai câteva se adreseaza in mod clar persoanelor cu facultate. Situatia este veche. „Asta e structura pietei la noi”, a comentat reprezentantul Fortelor de Munca.
„Depinde ce facultate au terminat”
Au inceput universitatile sa produca someri? Valentin Nedeff, rectorul Universitatii Bacau (institutie de stat), crede ca „nu trebuie trase concluzii pripite. O analiza privind somerii cu studii superioare trebuie sa tina cont de doua aspecte esentiale: daca posturile de pe care au plecat acesti oameni erau pentru studii medii sau superioare si daca acestia au terminat la stat sau la o universitate particulara (angajatorii tin in continuare cont de acest din urma element)”.
„Criza economica i-ar putea ajuta”
Am stat de vorba si cu un patron din constructii (unul din principalele domenii de activitate din judet). Constantin Avram, de la firma Consizo Serv, crede ca, pe termen lung, criza economica i-ar putea ajuta pe somerii cu studii superioare – cel putin in constructii. „In perioada urmatoare, de criza, personalul cel mai afectat va fi cel de executie (fara studii superioare). Daca acum (când criza nu-si face inca simtite efectele)problemele urgente (de executie) se pot rezolva cu personal fara studii superioare, in curând, pe fond de criza, vom inregistra o nevoie tot mai stringenta de personal pentru analiza economica (cu studii superioare)”, a declarat el. Din punctul sau de vedere, la angajarea unui absolvent de facultate conteaza nu universitatea terminata, ci eficienta acestuia.
Un fenomen national
Cresterea numarului de someri cu studii superioare nu e doar un fenomen local. La nivel national, aceasta categorie reprezinta aproape zece la suta din totalul somerilor inregistrati la Fortele de Munca.
Alin LEANCA