Cazurile de urgenta vor fi triate dupa culori

upu2.jpgPotrivit unui document elaborat de catre Ministerul Sanatatii cazurile de urgenta din spitale vor fi triate dupa coduri de culori – Protocolul National de Triaj al Pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor stipuleaza cinci coduri de culori pentru desemnarea gradului de urgenta a cazurilor medicale care ajung in spitale – Codul rosu inseamna un caz cu gravitate maxima, la care medicii trebuie sa intervina in mai putin de un minut, in timp ce codul alb desemneaza un caz medical de risc scazut la care medicii pot interveni in 120 de minute – “Codurile de culori existau deja la Ambulanta. Cred ca pasul facut este benefic atât angajatilor din structurile medicinei de urgenta, dar si fluidizarii activitatii din cadrul UPU”, a comentat managerul SJU Bacau, Dan Stoica

Cazurile de urgenta de la nivelul Unitatilor de Primire a Urgentelor (UPU) vor fi triate in baza unor coduri de culori. Protocolul care consfinteste noul algoritm de clasificare a urgentelor medicale a intrat in vigoare inca din data de 25 ianuarie, când a primit semnatura ministrului Ion Bazac. Conform subsecretarului de stat Raed Arafat, sistemul de codificare cu culori a cazurilor de urgenta este rezultatul a jumatate de an de munca a comisiei de specialitate din cadrul ministerului. Noul sistem clasifica pacientii dupa un codaj folosit in mai multe tari europene. Astfel, cazurile medicale sunt impartite in cinci categorii:

– COD ROSU – situatie de gravitate maxima, care impune consultarea imediata a pacientului;
– COD GALBEN – prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 10 minute
– COD VERDE – prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 30 de minute
– COD ALBASTRU – prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 60 de minute
– COD ALB – prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 de minute

Sistem benefic pentru medicii de la UPU

Potrivit directorului SJU Bacau, Dan Stoica, trierea cazurilor de urgenta pe baza codurilor de culori era utilizata deja de Ambulata. Stoica a mai spus ca sistemul de clasificare va duce la eficientizarea activitatii la nivelul UPU. “Clasificarea urgentelor pe culori exista deja la nivelul Ambulantei. Pe culori se pare ca pricepem mai usor ce trebuie sa facem”, a comentat managerul SJU. Acesta a spus ca, pe lânga implementarea noului sistem de triere a pacientilor, supravegherea cu camere video a perimetrului UPU marcheaza un plus decisiv in directia ameliorarii activitatii serviciului. “Sistemul video, implementat de curând, va fi benefic din doua motive: 1. va asigura o protectie a angajatilor si 2. va asigura o urmarire a timpului de reactie a medicilor din zona compartimentului de triaj. Sa nu uitam ca la UPU am avut de-a face cu tot felul de cazuri de oameni recalcitranti, beti etc. Personalul medical se va simti mai protejat”, a declarat Stoica.

Marile spitale din tara au sisteme de supraveghere video

Purtatorul de cuvânt al UPU, dr. Liliana Petrescu, spune ca la nivel national marile spitale au sisteme de supraveghere video de cel putin trei ani. Petrescu a spus ca nu vede nicio problema in acest caz. “La majoritatea sectiilor UPU din marile spitale exista aceasta forma de supraveghere: la Cluj, Timisoara, la spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi, Oradea etc. Ei au camere montate de acum 5 ani. In ceea ce priveste noua codificare a cazurilor de urgenta, acest lucru era necesar. Compartimentul triaj va fi cel care ne va anunta care este starea pacientilor ajunsi la urgenta, in functie de noul sistem de codificare”, a spus dr. Petrescu. Conform managerului Dan Stoica, sistemul de clasificare a urgentelor pe baza codurilor de culori este o ideea folosita cu succes in Europa. Codurile de culori mai sunt folosite in România la avertizarile meteorologice.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*