Peste 1500 de bacauani dorm cu capul pe patul pustii

aqnmjbjm.jpgIn evidentele Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau figurau, la sfârsitul lui 2008, 1522 persoane, care detineau 2076 de arme letale

Din cele aproape 3000 de arme, 6 sunt de aparare si paza, 128 arme de tir cu glont si 1945 arme de vânatoare. Ce sa intelegem din aceasta statistica? In primul rând ca aproape o treime din bacauanii care detin arme sunt vânatori. Doar sase persoane din cele 1522 care detin arme s-au gândit la asigurarea propriei securitati, a locuintei sau a societatii. O problema aparte o constituie situatia celor 128 de arme de tir cu glont. In posesia cui se afla acestea si unde sunt ele folosite? Conform Ordonantei de urgenta nr.26/17.03.2008 si Legii 152/11.07.2008, pentru modificarea si completarea legii 295/2004, “armele de tir pot fi procurate de catre sportivii si antrenorii de tir, precum si de catre vânatorii si colectionarii de arme.Vânatorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi”. Aceste arme de tircu glont nu pot fi folosite la vânatoare. Ele pot fi utilizate de posesorii lor numai daca acestia vor sa se antreneze, iar acest lucru nu-l pot face decât intr-un poligon de titr autorizat. In judetul Bacau exista doar un singur poligon de acest gen, la Onesti, aflat in administrarea Primariei.

Vânatori impuscati

In fondul de vânatoare Agas a avut loc un accident de vânatoare asupra caruia au planat mai multe suspiciuni. In cele din urma, misterul accidentarii lui Alexandru B. a fost lamurit. Gheorghe B., de 38 de ani, Alexandru B., de 24, Simion B., de 37, Petrut T., de 37, si Adrian T., de 33 de ani, membrii vânatori si posesori de permise de port arma, s-au intâlnit la o vânatoare de capriori si mistret, fara a avea si autorizatie. Adrian T. a primit arma de la fratele sau, Petrut, cu care a tras un foc intr-o tufa unde i se paruse lui ca se afla un mistret. In tufa nu era niciun mistret, ci colegul lor de vânatoare, Alexandru B. Au fost intocmite dosare penale pentru nerespectarea regimului armelor, braconaj si asociere in vederea savârsirii unor infractiuni. Au fost ridicate cinci arme de vânatoare si 45 de cartuse.

Paznic impuscat mortal

O partida de vânatoare s-a terminat tragic in fondul de vânatoare 32 Buhoci, vânatoare ce a avut loc in comuna Tamasi. Duminica, 14 septembrie, a avut loc o vânatoarea organizata în baza unei autorizatii eliberate de către A.J.V.P.S. Bacau, la specia mistret, la care au participat 14 vânatori. Paznicul de vânatoare, Constantin S., a fost impuscat mortal de un coleg de vânatoare. In jurul orei 14,45, Constantin S. a tras după un mistret pe care l-a ranit, dar care a fugit într-o zona cu vegetatie forestiera. Constantin S., care se numara printre organizatorii vânatorii, si-a adunat colegii si le-a spus ca a ranit un mistret, ca acesta este ascuns, cu siguranta, in tufe, si sa fie foarte atenti atunci când au de gând sa traga, pentru a nu nimeri vreun coleg. Lucian R., de 23 de ani, a vazut la vreo 25 metri de el, miscându-se un tufis. A crezut ca e mistretul, a pus pusca la ochi si a tras. Neatentia l-a costat, pentru ca in tufis nu era “mistretul cu colti de argint”, ci chiar paznicul de vânatoare, Constantin S. Acesta a fost impuscat mortal. Armele de vânatoare au fost ridicate în vederea cercetarilor, alaturi de munitie, tubul cartusului si alte mijloace materiale de proba. S-a intocmit dosar penal pentru savârsirea infractiunii de ucidere din culpa.

S-au instituit masuri de siguanta

În urma acestui eveniment, politistii bacauani din cadrul Serviciului Arme Explozivi si Substante Toxice au propus asociatiilor de vânatoare sa instituie obligativitatea folosirii vestelor reflectorizante de catre participantii la vânatorile organizate, pentru a putea fi usor identificati în teren. Deasemena, s-a propus asociatiilor de vânatoare, reprelucrarea pe baza de semnătura a normelor de efectuare a vânatorilor.

Aceeasi tragedie, in acelasi fond

Se pare ca aceste propuneri ale politistilor de la AEST n-au prea contat pentru ca, la câteva zile, in acelasi fond de vânatoare, 32 Buhoci, in zona Parincea, a avut loc o alta tragedie. La vânatoare au participat 11 vânatori si opt gonaci, care trageau la specia mistreti. Cristinel N., de 38 de ani, din Tamasi, organizator de vânatoare, a tras doua focuri de arma asupra unui mistret. Acelasi lucru l-a facut si Ion C., el tragând in aceeasi directie un singur foc. Dupa ce bataia s-a terminat, vânatorii l-au gasit mort pe Cristinel N. Acesta avea o rana la unul din ochi. Armele si munitiile au fost ridicate im vederea continuarii cercetarilor. Din primele investigatii, s-ar parea ca vânatorul a fost ucis de un glonte care a ricosat dintr-un copac.

Arme letale detinute ilegal

Lucratorii Serviciului Arme, Explozive si Substante Toxice Bacau au gasit la domiciliul lui Daniel H., de 21 de ani, o arma cu aer comprimat, calibrul 4, 5 mm. Arma a fost ridicata in vederea cercetarilor. La domiciliul lui Ionut V., de 23 de ani, din Bacau, a fost depistata o arma cu aer comprimat, calibrul 4, 5 mm. Gheorghe B., de 64 de ani, detinea ilegal o arma cu aer comprimat calibrul 4, 5 mm. El le-a declarat politistilor ca a cumparat-o in 2002, de la un magazin specializat. La locuinta lui Petru A., de 18 ani, din Brusturoasa, a fost gasita o arma cu aer comprimat. Petru A. a declarat ca el cumparase acea arma in urma cu doi ani de la o persoana necunoscuta. Arma a fost ridicata pentru cercetari. Din categoria detinatorilor ilegali de arme a facut parte si Vasile T., din Tg. Trotus, la care au fost descoperite o pusca cu aer comprimat, calibrul 5, 5 mmm, si un pistol cu aer comprimat, calibrul 4, 5 mm. Acesta a declarat ca le-a cumparat in 2000, de la un magazin. Armele au fost ridicate pentru continuarea cercetarilor.

Detinerea de arme neautoriozate duce la inchisoare

Conform modificărilor aduse de Ordonanţa 26/2008, constituie infracţiune detinerea si portul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an; uzul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Conditii de acordare a autorizatiei de procurare a armelor letale

(1)Autorizatia de procurare a armelor letale se acorda persoanelor, daca îndeplinesc, cumulativ, urmaoarele conditii: a)au împlinit vârsta de 18 ani; b)dovedesc necesitatea procurarii armelor, în functie de destinatia acestora, prin documente justificative; c)nu au fost condamnate, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de un an, pentru infractiuni comise cu intentie; d)nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte savârsite cu intentie, prevazute în Codul penal, Partea specială, titlurile I – III, titlurile X si XI si la art. 239, 264, 266 – 272, 279 – 281, 312 si 317 – 322, de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, de prezenta lege, precum si pentru orice alte infractiuni savârsite cu violenta; e)sunt apte din punct de vedere psihologic si medical si nu sufera de alte afectiuni stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, care ar putea pune în pericol propria viata sau a altora, daca ar detine sau ar folosi arme si munitii; f)nu prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta nationala, viata si integritatea corporala a persoanelor, conform datelor si informatiilor existente la organele competente; g)au absolvit un curs de instruire teoretica si practica, organizat de o persoana juridica autorizata pentru aceasta activitate, în conditiile prevazute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi; h)nu au savârsit vreuna dintre contraventiile pentru care legea prevede revocarea dreptului de procurare, detinere sau, dupa caz, port si folosire a armelor; i)nu au pierdut, anterior, arme letale, din motive imputabile lor, procurate în conditiile prezentei legi. (2)Cererea de eliberare a autorizatiei de procurare a armelor se depune de catre solicitant la IPJ Bacau – Serviciul Arme Explozive Substante Toxice si se solutioneaza în termen de 30 – 45 de zile de la data primirii acesteia.

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. in vreo 2-3 ani o sa fie ca in vestul salbatic…ce sa mai zic…tara de rahat…

Adauga un comentariu

*