Detinutii si-au gasit Bacaul

parnaie.jpgIn 2008, au existat 104 solicitari de expertiza de amânare sau intrerupere a condamnarilor. Comisia din cadrul Serviciului de Medicina Legala Bacau nu a fost de acord decât cu una. Judecatorii bacauani au tinut cont de recomandarile medicilor legisti bacauani.

Medicul Marcel Badara, seful Serviciului de Medicina legala Bacau spune ca rolul decisiv in eliberarea pe anumite termene a detinutilor din penitenciare, pe motive medicale, revine judecatorilor, vizavi de cele petrecute la Craiova. “Comisiile medicale intrunite pentru a analiza solicitarile unor detinuti in vederea efectuarii de expertize, ce ar avea drept consecinta amânarea ori intreruperea pedepsei, au foarte riguroase in analizarea cazurilor prezentate. Pentru medicii legisti bacauani acest lucru a existat din totdeauna. Daca ne referim la ultimii trei ani, va pot spune ca, in 2006 am fost de acord cu eliberarea unei detinute gravide, care a fost si eliberata de instanta, in 2007 n-am dat nicio recomandare de amânare sau intreupere a detentiei, iar in 2008, a fost o recomandare favorabila unui detinut care suferea de un cancer grav. Atât, in rest am considerat ca detinutii care au solicitat eliberari sau amânari se pot trata si in spitalele existente in sistemul penitenciar. Dupa cum se poate vedea, a existat o buna colaborare intre medicii legisti si judecatori. A existat si la noi un caz de glaucom, dar am decis ca poate fi tratat in detentie”, declara medicul Marcel Badara.

Detentie intrerupta pentru un cancer

Ioan Costuleanu se afla in detentie din martie 2008 in Penitenciarul Bacau. El a declarat ca suferea de un ulcer duodenal si TBC pulmonar. Pentru tratarea afectiunilor a fost internat in septembrie 2008 in Spitalul Penitenciar Rahova, dupa care a fost transferat in Sistemul Penitenciar Tg. Ocna. In timpul internarii in Spitalul Penitenciar Rahova s-a procedat la o laringo-fibioscopie cu biopsie la nivelul corzii vocale stânga. A solicitat eliberea din Penitenciarul Bacau. Comisia care a verificat solicitarea a constatat ca Ion Costuleanu prezinta diagnosticul “neoplasm laringe stânga, TB pulmonar secundar, ulcer duodenal”. Tinând cont de evolutia si prognosticul neoplasmului laringian, comisia a apreciat ca aceste afectiuni sunt urgente medicale si ca tratamentul acestora nu se poate efectua in reteaua medicala ANP. “Comisia recomanda intreruperea executarii pedepsei inchisorii pe o perioada de trei luni, urmând ca, la expirarea acesteia sa fie evaluat la IML Iasi”. Instanta a decis intreruperea detentiei.

Solicitari respinse

Fanel Sefer, detinut in Penitenciarul Bacau, a solicitat o intrerupere a detentiei pentru ca, in perioada 17 octombrie – 20 octombrie 2008, a fost internat sub paza la Centrul clinic de urgenta Boli Cardiovasdculare al Armatei, din Bucuresti. Comisia a decis ca acesta poate fi tratat in reteaua medicala ANP, iar interventia chirurgicala de revasculare miocardica se poate efectua sub paza la Centrul clinic de Urgenta Boli Cardiovasculare al Armatei, Bucuresti. Bogdan Pârvulescu, alt detinut, necesita dese schimbari ale sondei. Comisia a considerat ca nu se poate pronunta asupra intreruperii pedepsaei pâna nu are un diagnostic la zi si o conduita terapeutica stabilita de clinica universitara in a carei evidenta de se afla. Florin Sebastian Gorea, condamnat la 12 ani inchisoare, se afla in Penitenciarul Bacau din 2004. El a declarat ca sufera de tulburari de personalitate de tip antisocial si cataracta post traumatica. Prezentat in fata comisiei, aceasta a concluzionat ca detinutul poate fi internat in Spitalul Penitenciar Rahova, in vederea efectuarii interventiei chirurgicale. Ioan Muresan, internat in spitalul Penitenciar Tg. Ocna, pentru un TBC pulmonar secundar, a ingerat voluntar ace. El acuza dureri intermitente la nivelul hemitoracelui drept. Comisia a recomandat internarea in Spitalul Penitenciar Rahova, in vederea efectuarii investigatiilor si extragerea acelor intr-un serviciu clinic de specialitate.

Detinuta insarcinata lasata sa nasca acasa

Liliana C., de 26 de ani, condamnata la 15 ani inchisoare pentru savârsirea infractiunii de omor, era insarcinata in 20 – 21 de saptamâni si a solicitat intreruperea detentiei. Comisia a apreciat ca, pâna la data nasterii insarcinata poate fi tratata in reteaua medicala ANP, având in vedere ca sarcina evolueaza in conditii normale. Cu toate acestea, instanta a decis ca femeia poate intrerupe detentia si sa se duca acasa sa se pregateasca de nastere.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*