Demnitarii si functiile asimilate celor de demnitate publica din administratie ar putea avea salariile inghetate pe anul 2009, daca o propunere guvernamentala pusa pe hârtie la inceputul lunii februarie se va regasi in proiectul de buget care va ajunge la Parlament – Potrivit capitolului „Masuri sociale” din respectivul document, „pentru demnitari şi pentru funcţiile asimilate cu funcţii de demnitate publică, Guvernul propune îngheţarea salariilor pentru anul 2009” – Dupa ce Executivul vehiculase ideea inghetarii salariilor pentru tot sistemul bugetar, initiativa respinsa in corpore de confederatiile sindicale, guvernantii s-au reorientat catre vârfurile administratiei publice
Cabinetul Boc nu stie cum si de unde sa mai economiseasca bani. Dupa ce initial guvernantii venisera cu propunerea de a ingheta salariile personalului din sistemul bugetar, initiativa respinsa din start de confederatiile sindicale, acestia s-au reorientat catre vârfurile administratiei publice. Potrivit unui document elaborat la nivelul Executivului, salariile demnitarilor si a personalului care activeaza in functii de demnitate publica ar putea fi inghetate pe parcursul anului 2009. Masura face parte din capitolul „Masuri sociale” din proiectul de buget de anul acesta care a fost adoptat deja de Guvern. Sefii administratiei locale asteapta ca proiectul de buget sa treaca de Parlament pentru a identifica cu exactitate care vor fi masurile de austeritate prevazute sa intre in vigoare.
Premieri taiate la finele anului trecut
Potrivit subprefectului Constantin Scripat la nivelul Institutiei Prefectului mai multe sporuri si premieri trimestriale au fost sistate inca de la sfârsitul anului trecut. „Deocamdata avem aceleasi salarii. Mai erau insa premieri trimestriale sau ore suplimentare care ne erau platite, dar au disparut inca de anul trecut, mai exact din luna decembrie”, spune Scripat. El recunoaste insa ca in conditiile actuale, orice masura guvernamentala privitoare la reducerea cheltuielilor bugetare este binevenita. „In conditiile actuale ale bugetului, aceste masuri de reducere a salariilor sau de inghetare a lor sunt mai mult decât binevenite”, crede subprefectul. Acesta a mai spus ca nu-si poate explica modul in care fostul Executiv, condus de liberalul Calin Popescu Tariceanu, nu a avut cunostinta de salariile grosolane practicate la nivelul anumitor agentii guvernamentale. „Mie chiar imi pare rau ca guvernantii care au fost inainte afirma ca nu stiau de salariile din agentii. In plus, erau niste agentii de nici nu stiai cu ce se ocupau de fapt. S-au risipit bani inutil”, a adaugat Scripat.
Asteapta hârtiile oficiale
La nivelul Consiliului Judetean situatia e un pic mai delicata. Conducerea institutiei, asimilata demnitarilor, intra frontal sub incidenta propunerii privitoare la inghetarea salariilor. Seful CJ declara ca a aflat din presa de initiativa Guvernului si ca asteapta oficializarea propunerii pentru a sti ce e de facut mai departe. „Stiu doar ca mi s-a inghetat salariul, functia de presedinte de CJ fiind asimilata celei de demnitar. Din câte cunosc inghetarea ar fi pe tot anul 2009. Deocamdata nu am vazut niciun acti normativ clar. Toate aceste propuneri se discuta la nivel de buget. Noi vom reduce cheltuielile acolo pe unde putem sa reducem”, a declarat presedintele CJ Bacau, Dragos Benea.
Incertitudini la Prefectura
La nivelul Prefecturii se resimte o stare de incertitudine. Cel putin asta lasa de inteles subprefectul Constantin Scripat. Potrivit lui, incertitudinea emana din faptul ca noul Executiv nu face mai repede numirile la nivelul administratiei locale. „Eu ma consider o persoana activa. Nu pot sta toata ziua cu ochii pe televizor sau cu nasul in Monitorul Oficial ca sa vad ce noutati mai apar pe linie de administratie. Vreau sa se clarifice odata situatia. Nu doresc sa se mai prelungeasca prea mult aceasta stare de incertitudine administrativa”, a comentat Scripat.
Lucian BOGDANEL