Municipalitatea onesteana va decide, luna aceasta, câte apartamente vor mai fi contorizate individual si racordate la noul sistem de distributie a energiei termice, pe orizontala, in cursul acestui an. Conducerea societatii de termoficare din municipiu, SC Termon CT SA, a intocmit o situatie si a trimis-o la Consiliul Local, pentru a intra in dezbaterile din cadrul viitoarei sedinte, de la sfârsitul lunii februarie. Conform documentatiei, doar 2.500 de apartamente, din totalul de peste 6.500 câte exista in sistemul centralizat, au fost contorizate individual pâna acum iar pentru restul, lucrarile ar trebuie sa inceapa in aceasta primavara. Insa costurile sunt destul de ridicate, de aproximativ 30 miliarde de lei vechi, iar finantarile sunt incerte. Costurile sunt impartite pe trei mari componente: amplasarea unor noi coloane pe casa scarilor, cu bransamentele aferente, montarea contoarelor la fiecare apartament si realizarea sistemului de conducte si calorifere din interiorul locuintelor. Acestea din urma sunt suportate de proprietarii de apartamente, in timp ce la achitarea contoarelor va contribui si Agentia Româna pentru Conservarea Energiei (ARCE). “Am depus deja documentatia la ARCE, in vederea obtinerii finantarii”, ne-a precizat Stefan Mailat, administratorul unic la firmei de termoficare. Pentru lucrarile de pe casa scarilor, se vor cauta solutii de finantare, de la bugetul local si din fonduri guvernamentale.
Blocuri cu câte un singur consumator
O mare problema o reprezinta blocurile in care au mai ramas doar câtiva consumatori in sistemul centralizat, sau chiar numai câte unul singur. In astfel de cazuri, in care aproape toti locatarii de pe o scara si-au pus centrale de apartament, cei câtiva care au mai ramas in sistemul centralizat sunt nevoiti sa plateasca facturi imense, in care sunt incluse toate pierderile din blocul respectiv, astfel ca s-a ajuns la sume uriase de plata. Pentru acesti oameni, primarul Emil Lemnaru a propus sa se monteze coloane pe casa scarilor, pentru a putea fi racordati la noul sistem, insa costurile lucrarilor sunt foarte mari. In cazul in care, de exemplu, pe o scara de bloc a mai ramas un singur consumator, care se mai afla si la ultimul etaj, montarea coloanelor ar fi nejustificat de scumpa. Totusi, primarul Emil Lemnaru considera ca investitia poate fi justificata, intrucât detinatorii de centrale de apartament s-ar putea racorda si ei la noul sistem, daca exista coloanele montate pe casa scarilor si daca s-ar ajunge la costuri foarte mari cu centralele individuale, asa cum este prognozat la nivelul tarilor din Uniunea Europeana. O alta solutie a fost propusa de conducerea Termon, care poate reduce facturile putinilor conumatori care au ramas in vechiul sistem centralizat, cu distributie pe verticala, prin calcularea consumului in regim pausal. “Am putea face o medie a consumurilor, in functie de suprafata apartamentului, dar, in acest caz, va trebui sa suportam noi pierderile de la bransament si pâna la consumator, iar daca acestea, adunate, sunt foarte mari, ar trebui sa crestem pretul pentru ceilalti; s-ar putea ca pierderile sa fie atât de mari, incât mai rentabil ar fi sa le cumparam noi câte o centrala de apartament celor care mai sunt câte unul sau doi pe o scara de bloc”, ne-a spus administratorul unic de la Termon CT SA, Stefan Mailat. O decizie in acest sens, va fi luata la nivelul municipalitatii onestene, dupa ce situatia va fi discutata si in legislativul local, in functie si de identificarea surselor de finantare.
Gheorghe LEU
Incepe sa se vada si sa se simta la buzunarele noastre buna „gandire” si conducere a orasului.
Mai leule, nu valorezi nici doi…bani. Esti varza!!!
La naiba bai tanase, pune si tu mana si documenteaza-te inainte sa scrii niste tampenii…sau apuca-te si tu de munca avuta inainte de a fi gazetar de doi lei, ca te pricepeai mai bine…