Suntem pe ultimul loc la soferii care nu poarta centura de siguranta

O actiune organizata la sfârsitul saptamânii de lucratorii Serviciului Politiei Rutiere, pe linia depistarii celor care nu folosesc centura de siguranta in timp ce se afla la volan, a dus la aplicarea a 44 de sanctiuni contraventionale 1in valoare de 5.340 lei. În lume, România se afla pe locul 17 în privinta ponderii conducatorilor auto de a folosi centura de siguranta, cu un procent de 18 la suta, mult mai mic fata de Germania, ocupanta primului loc cu 96 la suta, dar si fata de Portugalia si Grecia, aflate pe locurile 15 si 17 cu 46 la suta, si pe ultimul loc in lume. In Transilvania, ponderea celor care poarta centura este mai mare decât media, în timp ce în Moldova se înregistreaza valori mai scazute. La nivel global, pierderile anuale cauzate de accidente reprezinta, în termeni economici, peste 600 miliarde de dolari. Numai în Europa s-au înregistrat anual 45.000 de morti, peste 1,5 milioane raniti grav si costuri totale de peste 180 miliarde euro. Studiile demonstreaza ca utilizarea centurii de siguranta diminueaza riscul producerii de raniri grave în caz de accident cu pâna la 50 la suta. Centura de siguranta, acest accesoriu pe care, din pacate, multi conducatori auto “uita” sa il foloseasca, constituie un factor de prima importanta in ceea ce priveste configuratia dinamicii accidentelor rutiere. Neutilizarea centurii de siguranta pe locurile din spate are, in caz de accident, efecte de neimaginat, in fiecare an, intre 8 si 15 persoane care calatoresc pe locurile din fata sunt raniti mortal de catre persoanele care calatoresc pe locurile din spate si care nu poarta centura de siguranta! Forta impactului este egala cu de 30 de ori greutatea corpului. In cazul unui accident produs la o viteza relativ mica, 45 km/h, persoanele care se afla in autoturisme si nu poarta centura de siguranta pot fi aruncate in afara cu o forta de 30 ori mai mare decât greutatea proprie.

Exceptii de la portul centurii de siguranta

Se excepteaza de la obligatia de a purta centura, soferii care executa manevra de mers inapoi, taximetristii in timp ce transporta pasageri, persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii si instructorii auto in timpul pregatirii practice si al examenului pentru obtinerea permisului. Nici gravidele “in luna avansata de sarcina” nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta, insa noile reglementari nu specifica exact care este luna limita de sarcina in care se poate renunta la centura. Copiii care au pâna la trei ani trebuie asezati intr-un scaun special, pe bancheta din spate. Conform Codului Rutier, nerespectarea acestei prevederi este sanctionata cu 2 – 3 puncte amenda.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. ba mindirigiule tu cred ca trebuia sa te faci profesor de legislatie rutiera pt ca ,din cate se vede esti bun ma stii sa copii frumos din codul rutier.
    Ce mama draq te mai tin astia la ziaR k esti cel mai PROST din redactie,nu ai nimic origina.Iti put basinile ba hodorogule duten pizda MATII la piata nespalat cu branza la gura.Ce mai esti BOUL BALTII, MARS………….

  2. ba mindirigiule tu nu te vezi cat de prost esti ,copii codul rtutier nu esti bun de nimic mars din redactie si pe deasupra te faci kk pe tine.invata sa fii original dar nu poti k easti senil imputit ce esti..
    apropo mata poarta centura
    sau buhaii aia doi ai tai samsarii de masini o poarta ….

Adauga un comentariu

*