O noua portie de scumpiri ataca buzunarele consumatorilor

cumparaturi-in-hipermarket.jpgPe fondul deprecierii leului in raport de moneda euro, preturile produselor alimentare vor creste vertiginos in cursul lunii februarie – majoritatea acestor bunuri vin din import – pentru a nu falimenta, comerciantii sunt nevoiti sa practice o politica de preturi care „arde” buzunarele consumatorilor – in topul scumpirilor se situeaza produsele alimentare, precum pâinea sau laptele, dar si medicamentele sau bauturile alcoolice si tigarile – pentru cele din urma Executivul va majora semnificativ accizele, lucru care va duce la dublarea preturilor respectivelor produse

Dupa ce moneda europeana a atins un maxim istoric saptamâna trecuta, majoritatea analistilor economici avertizeaza ca in prima jumatate a lunii februarie vom asista la un val de scumpiri. Potrivit acestora, deprecierea sustinuta a monedei nationale in raport de moneda europeana va urca semnificativ pretul produselor alimentare, asta dupa ce luna ianuarie a debutat cu un val de scumpiri la baturi alcoolice, carburanti si asigurari auto.

Laptele si pâinea, intre 5 si 7 la suta

Principalele produse alimentare ale caror preturi vor creste in cursul acestei luni sunt laptele, pâinea, uleiul si carnea. Conform producatorilor, preturile alimentelor de baza ar putea creste cu pâna la 20 la suta, indeosebi din cauza deprecierii leului fata de euro, dar si a cresterii costurilor cu utilitatile. Primele care au anuntat majorari semnificative ale preturilor au fost patronatele din panificatie. Acestea au invocat cresterea pretului grâului ca argument al impunerii noului val de majorari de preturi. Totusi, patronatele din industria alimentara afirma ca pretul la lapte nu va creste cu mai mult de 7 la suta in februarie, daca leul nu va sucomba din nou in fata monedei europene. In aceste conditii pretul pe litrul de lapte la cutie ar putea sari si la 3, 5 lei pe litru, in timp ce litrul de lapte la punga ar putea costa pâna la 2, 5 lei. De asemenea, pretul uleiului va creste, cel mai probabil, cu cel putin 10 la suta, in conditiile in care patronatele din industria uleiului nu intrevad nicio solutie pentru evitarea acestor scumpiri. Surprinzator, pretul carnii de porc nu va cunoaste un salt semnificiativ, industriasii din aceasta ramura anuntând o crestere a pretului pe kilogram de numai 2 la suta.

Medicamentele, mai scumpe cu 10 la suta

Preturile medicamentelor compensate si gratuite au sarit deja cu 10 la suta, din prima zi a lui februarie, ca urmare a recalcularii cursului de 4 lei pentru un euro. Acesta a fost „ajustat” de la 3, 6 lei la 4 lei, fapt ce a dus la scumpirea mai multor medicamente vitale. Primele medicamente ale caror preturi au fost recalculate au fost antiinflamatoriile, cele de tratare a colesterolului, a bolilor cardiovasculare, respectiv medicamentele contra hipertensiune. Deloc surprinzator, acestea sunt si cele mai vândute medicamente. Prin vocea ministrului Sanatatii, Guvernul a decretat ca pensionarii al caror venit lunar se situeaza sub 600 de lei vor putea cumpara medicamente compensate in proportie de 90 la suta din pretul de referinta, in limita unui plafon lunar de 100 de lei.

Fructe si legume de import la preturi astronomice

Legumele si fructele din import se vând la preturi astronomice. Din acest an, consumatorii platesc, in medie, cu 10 la suta mai mult pe kilogramul de fructe sau legume din import. In supermarketuri preturile la legumele de import au crescut cu pâna la 25 la suta. In Piata Centrala din Bacau kilogramul de struguri se comercializa cu pâna la 20 de lei, desi majoritatea comerciantilor ar fi redus pretul pâna la 15 lei din dorinta de a vinde cât mai repede respectivul fruct. De asemenea, un pret prohibitiv se inregistra la kilogramul de capsuni: intre 32 si 35 de lei. Ceva mai „ieftin”, kilogramul de ardei gras se comercializa cu 10 – 12 lei. Prunele de import costau pâna la 22 de lei pe kilogram.

Viciile golesc portofelele

Bauturile alcoolice si tigarile au suportat deja o transa de scumpiri când, de la 1 ianuarie, România a majorat accizele la aceste produse sub presiunea legislatiei europene in vigoare. Daca pretul tigarilor a crescut in avans, din luna decembrie a anului trecut, ca efect al unei accize mai mari cu 11 euro la mia de tigarete, pretul bauturilor spirtoase a saltat in luna ianuarie, ca urmare a unei accize care a ajuns la valoarea de 750 de euro la suta de litri de alcool pur. Pretul cafelei prajite sau solubile nu va cunoaste o crestere semnificativa. Din ratiuni de criza economica, accizele la alcool si tutun vor fi majorate in continuare de catre Guvern. Se preconizeaza ca acestea vor atinge inca de anul acesta valoarea pe care ar fi trebuit s-o atinga abia in 2012, conform calendarului convenit de România cu Comisia Europeana. Potrivit statisticilor oficiale, in anul 2007, alimentele care alcatuiesc o pondere de aproape 40 la suta in cosul mediu al românului s-au scumpit cu aproximativ 10 la suta. Totusi, cele mai mari preturi pe 2007 s-au inregistrat la chirii, care s-au dublat ca valoare, in transporturi, respectiv servicii postale.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*