Dacia, lider incontestabil al masinilor furate

furturi.jpgConform site-ului IGPR, Dacia ramâne, in continuare, liderul incontestabil al masinilor furate in România. Fie ca e vorba despre Dacia 1310, fie de Dacia 1310 Break, Nova sau Solenza, in România au disparut 7.500 de astfel de autoturisme! Pe locul al doilea se situeaza Volkswagen, cu 1.740 de autoturisme furate. Lânga Volkswagen se afla, la mica distanta, Mercedes, cu 1.395 autoturisme furate. In tara au fost semnalate pâna la aceasta ora furturile a 975 de autoturisme Audi, 435 Daewoo, 345 Fiat-uri, 225 Renault-uri, 150 Lada, 120 Nissan, 90 Toyota, 75 Trabant-uri, 60 Suzuchi, 30 Porsche, 30 Moskwitch, 15 Chevrolet, 13 Wartburg. S-au furat si un Ferarari, un Maserati, un Bentley si doua autoturisme Volga!

Ajutati-va singuri

Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte va prezentam câteva cauze si conditii care favorizeaza acest gen de infractiuni. In primul rând este vorba despre neglijenta posesorilor de autovehicule, cu ocazia parcarii si asigurarii acestora. In multe cazuri, posesorii de autoturisme le parcheaza în locuri neamenajate, nepazite si neiluminate, ceea ce favorizeaza activitatea hotilor. Aici se încadreaza si posesorii de autoturisme care „uita” la vedere în interiorul masinii lucruri tentante, cum ar fi genti tip „Diplomat”, telefoane mobile, aparatura electronica, posete de dama. Sunt situatii în care autoturismele sunt lasate descuiate si chiar cu cheile în contact ori, datorita unor defectiuni, sunt lasate perioade îndelungate de timp în diferite locuri de unde pot fi tractate sau dezmembrate. Alte cauze se refera la increderea acordata de unii posesori de autovehicule unor persoane necunoscute. Apoi, nedotarea autoturismului cu dispozitiv antifurt. Nu trebuie uitat ca orice sistem electronic de alarmare nu poate fi decât binevenit, sau, daca nu, trebuie folosit un sistem de blocare a usilor cu chei neconventionale.

Ce ne sfatuiesc politistii

Pentru prevenirea acestor evenimente nedorite, directia de prevenire a criminalitatii recomanda posesorilor de autoturisme sa contacteze firmele specializate în comercializarea si instalarea de sisteme de alarmare, antifurt, pe autoturisme, în vederea cumpararii unor asemenea sisteme care, odata activate, descurajeaza infractorii si realizeaza siguranta autoturismelor. Sa se asigurare autoturismele prin încuierea usilor, sa nu se lase în autoturism obiecte personale si nici cele ale autoturismului, pentru ca acestea pot fi folosite de infractori. Autoturismele sa fie parcate numai în locuri bine iluminate, în locuri unde pot fi observate în permanenta de catre proprietari, nu în locuri dosnice, în locuri izolate din punct de vedere al traficului de persoane. Si nu in ultimul rând, poansonarea rotilor autoturismelor, fiind o metoda eficienta de identificare de catre proprietar a acestora, în cazul furturilor.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*