SubstanÅ£ele biologic active existente în insectele aflate în diferite stadii de dezvoltare pot prelungi viaÅ£a oamenilor. Aceasta este concluzia studiului „Insectele – o sursă strategică de substanÅ£e biologic active pentru medicina contemporană”, efectuat de Mihai Ciuhrii, Vasile Ghivcavai ÅŸi Florin Mihăilescu, din cadrul Centrului ÅŸtiinÅ£ific aplicativ „Insect Farm” din BucureÅŸti, lucrarea fiind prezentată la cea de-a treia ediÅ£ie a simpozionului „Managementul durabil al exploataÅ£iilor apicole în concordanţă cu cerinÅ£ele Uniunii Europene”, desfăşurat la Tulcea, în perioada 7-8 septembrie.
Profesorul Mihai Ciuhrii susţine că dorinţa cea mai mare a oamenilor de a elimina o formaţiune tumorală fără a interveni chirurgical, fără a provoca durere şi fără a lăsa urme se poate împlini datorită substanţelor biologic active care se găsesc în diferite stadii de dezvoltare a insectelor.
„Putem extrage nu numai câteva substanÅ£e active care sunt acumulate în insecte. Avem o serie întreagă de alte tipuri de insecte care acumulează alte calităţi, iar omul nu s-a gândit că poate să scormonească în Å£esutul lor pentru a extrage substanÅ£ele de care are nevoie. Cea mai mare perspectivă pe care ne-o oferă insectele ÅŸi unica posibilitate de a mări longevitatea omului este utilizarea substanÅ£elor biologic active extrase din diferite specii”, a spus profesorul Mihai Ciuhrii.
Potrivit sursei citate, în prezent, pe baza substanţelor biologic active extrase din insecte, se produc 50 de preparate care se comercializează în întreaga lume, două din acestea, patentate în România, fiind folosite la inhibarea infecţiilor provocate de hepatitele B şi C.
Alte afecţiuni care pot fi tratate pe baza substanţelor extrase din insecte sunt atât cele ale sistemului nervos, cât şi cele cardiovasculare.
„Am găsit substanÅ£e biologic active care pot fi eficiente ÅŸi stopează existenÅ£a emboliilor localizate în arterele omului, astfel încât nu mai este nevoie de intervenÅ£ii chirurgicale ÅŸi vase artificiale. Utilizând substanÅ£ele din insecte se produce o profilactică a întregului sistem sanguin, se elimină absolut toate tipurile de embolii sau trombi ÅŸi, în felul acesta, inima funcÅ£ionează normal. Diversitatea insectelor ne dă o speranţă de a exista un timp mai îndelungat ÅŸi de a găsi noi modalităţi de a Å£ine organismul la un anumit nivel de existenţă ÅŸi funcÅ£ionare”, a precizat profesorul Mihai Ciuhrii.
Singurele probleme cu care se confruntă, în prezent, cercetătorii Centrului „Insect Farm” din BucureÅŸti constau în lipsa unor tehnologii performante de creÅŸtere a insectelor ÅŸi de extragere a substanÅ£elor biologic active din acestea, profesorul Mihai Ciuhrii menÅ£ionând că, pentru soluÅ£ionarea problemelor, centrul a depus o solicitare pentru obÅ£inerea unui grant în valoare de trei milioane de euro din partea Uniunii Europene.
În prezent, în lume există 1,5 milioane de specii de insecte, doar câteva dintre ele fiind utilizate în scopuri farmaceutice.