„Noroaie” de miliarde: Directorul RAGC ne „serveste” mâl in loc de apa potabila

img_0377.jpgDe ani de zile, bacauanilor li se promite ca vor avea, in sfârsit, o apa buna de baut – Desi autoritatile locale si conducerea RAGC ne „inunda” cu stiri referitoare la tot felul de proiecte ce vizeaza imbunatatirea calitatii apei potabile, robinetele bacauanilor improasca – cu regularitate – mâl, in loc de mult-promisul lichid al vietii – Nimeni nu stie cine este vinovat pentru aceasta situatie, dar bacauanii stiu sigur ca platesc una din cele mai scumpe ape din tara – Protectia consumatorului afirma ca Directia de Sanatate Publica ar trebui sa traga semnale de alarma privind calitatea indoielnica a apei – De cealalta parte, furnizorul se apara de zor, punând aceeasi placa: apa e numai buna de baut – In timp, Regia „patronata” de Adrian Craiovan a devenit o masina de facut bani: aproape exclusiv in folosul conducerii, aproape deloc in favoarea consumatorilor care, in lipsa certitudinii ca au la robinet o apa buna de baut, au dat-o pe apa minerala, umflând – in timp – vânzarile comerciantilor de profil

Devenita dupa Revolutie subiect de dezbatere politica si electorala, apa potabila din Bacau ramâne o himera. Toate administratiile care au luat in „exploatare” primaria au declarat, cel putin la data inscaunarii lor, ca vor fi primele care vor da bacauanilor apa potabila in conformitate cu normele europene in vigoare. Nici pâna astazi bacauanii nu stiu ce inseamna apa potabila livrata direct la robinet. Intre timp, vânzarile la apa minerala au explodat in toate supermarketurile din orasul de pe Bistrita. Desi platesc facturi umflate cu pompa, majoritatea bacauanilor refuza sa consume apa potabila livrata de furnizorul RAGC. Ei spun ca apa care curge la robinet e un real atentat la sanatatea consumatorilor.

Salarii nesimtit de legale

Presa bacauana si-a facut un obicei din a semnala salariile obscene pe care le incaseaza conducerea furnizorului de apa. Când au loc raportarile financiare anuale, ziaristii stau cu sufletul la gura: ce premiu sau plocon legal va mai incasa managerul RAGC? Obiceiul „sanatos” din ultimii ani s-ar putea repeta si anul acesta. In decembrie 2005 Observator de Bacau relata, in detaliu, modul in care Adrian Craiovan a umflat un pot de 400 de milioane de lei ca premiu pentru activitatea desfasurata in cursul anului. Incepând cu acea data presa locala a semnalat cu regularitate ca bacauanii platesc una dintre cele mai scumpe ape din tara, desi calitatea acesteia lasa, asa cum lasa si acum, de dorit. An de an pretul apei creste. In prezent, conform informatiilor oficiale postate pe situl regiei bacauane, metrul cub de apa potabila costa 2, 63 lei cu tot cu TVA (tarifele par neactualizate in conditiile in care ele dateaza din octombrie 2006, inainte de aderarea României la UE). Sefii asociatiilor de locatari sustin ca pretul real al metrului cub de apa salta de 3, 5 lei. Comparativ, un metru cub de apa potabila in Valea Jiului costa doar 2, 2 lei, in timp ce la Râmnicu Vâlcea acesta costa consumatorul putin peste 3 lei. In capitala, pretul unui metru cub de apa potabila se ridica la valoarea de 2, 57 de lei. In 2006, regia recunostea, in sfârsit, ca a sarit calul cu salariile. Acestea au ajuns sa aiba o pondere de 40 la suta in costul apei furnizate bacauanilor, un record in materie. Un calcul babesc arata ca aproape jumatate din suma platita de fiecare bacauan pe un metru cub de apa potabila merge direct in fondul de salarii al regiei. Anul 2007 e anul unor noi recorduri: potrivit dezvaluirilor facute de presa la acea data, prima anuala incasata de Craiovan a ajuns la aproape 550 de milioane de lei. Ca o constanta a acestor ani, apa potabila livrata bacauanilor a ramas la fel de „nebaubila”, in pofida unor teste fizico-chimice de care furnizorul s-a acoperit si care dovedeau, in aparenta, ca apa e mai sigura ca niciodata. In prezent, Bacaul face parte din rândul localitatilor cu cea mai scumpa apa potabila. Alaturi de bacauani, oradenii, galatenii, respectiv iesenii dau bani grei pentru un metru cub de apa. La polul opus, timisorenii platesc doar 1, 57 de lei pe metru cub.

Apa de la robinet l-a imbolnavit de cancer

Medicul Adrian Olaru, in vârsta de 80 de ani, a lucrat in cadrul armatei, iar in 1990 a deschis unul din primele cabinete private din tara. In perioada 2000-2005, Adrian Olaru a luptat cu cancerul laringian. Dupa nu mai putin de patru operatii, doctorul a invins boala, dar a ramas cu un handicap pentru tot restul vietii – nu mai poate vorbi decât cu ajutorul unui aparat special. „Dupa ce m-am refacut, m-am gândit mult la ce anume putea determina boala, in conditiile in care am avut o viata ordonata si rareori am fost bolnav. Dupa consultari indelungi cu diversi specialisti, am ajuns la concluzia ca apa de la robinet, pe care o consumasem ani buni, a contribuit in mod direct la aparitia cancerului”, a povestit el. Medicul a pornit un adevarat razboi impotriva apei din reteaua orasului, avertizând oamenii cu privire la riscurile consumului de apa poluata si promovând filtrarea apei din locuinte cu cele mai noi sisteme in domeniu. „Ar trebui sa se spuna oficial adevarul pe care toti il cunoastem: apa primita la robinet este apa menajera sau de uz casnic, nicidecum apa potabila sigura”, spune Adrian Olaru. El a prezentat o lista de-a dreptul sinistra cu poluanti ce pot exista in apa „de baut”: plumb, mercur, azot, benzen, virusul hepatitei, bacteria Salmonella sau viermele Giardia. De asemenea, a avertizat doctorul, toti derivatii formati prin clorinarea apei (practicata si de RAGC Bacau) sunt extrem de toxici, putând conduce la cancer. „Cercetatorul american Joseph Price a spus despre clor ca este cel mai mare ucigas si mutilant al timpurilor moderne. Un alt cercetator din SUA, Herbert Shwartz, crede despre clor ca ar trebui interzis, tratarea apei cu clor fiind cauza cancerului si a senilitatii premature”, a adaugat Adrian Olaru. Pentru a scapa de apa de la robinet, doctorul si-a cumparat o instalatie performanta de filtrare a apei. Compania la care a apelat i-a oferit si doua aparate de testare a apei, un TDS-metru (care arata continutul de substante straine dizolvate in ea) si un dispozitiv de electroliza (care scoate la iveala substantele respective). „La cererea oamenilor, am facut peste 3000 de asemenea testari”, a mai spus medicul.

Au “fentat” analizele de laborator

Danilea Lupascu, medicul uman din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor recunoaste ca apa pe care o beau bacauanii de la robinet nu este nici pe departe potabila. “Noi platim apa potabila, nu cea menajera. Analiza apei trebuie sa fie facuta pe cheltuiala furnizorului. Din câte cunosc eu, pâna acum câteva luni se faceau doar analizele fizico- chimice, nu si cele microbiologice. Acestea din urma, cu siguranta, nu ar fi iesit bune”, a afirmat medicul Lupascu.

“Daca apa e neagra, nu o beti!”

Reprezentantii Directiei de Santate Publica (DSP) Bacau afirma ca “in principiu apa este buna de baut, dar din când in când , din cauza avariilor, apa mai curge si neagra”. Marin Bustuc, director adjunct al DSP, afirma ca “apa e buna de baut, ca are clor”. “Daca apa e nagra, nu o beti! Oricum, apa care curge la robinet e mai mult apa meajera, nu potabila! Aceasta problema a apei va fi mereu. Pâna când se vor inlocui toate conductele”, a declarat medicul Bustuc.

Miliarde pe 2007

Potrivit statisticilor financiare, RAGC este o institutie foarte profitabila. Numai pe anul 2007 regia a incasat peste 356 de miliarde de lei. Pe aceasta suma, finantistii au calculat un profit brut de 102 miliarde, respectiv un profit net de 85 de miliarde. In plus, desi regia e sanatoasa din punct de vedere financiar, pretul apei a crescut succesiv in ultimii ani, fara a fi inregistrate si cresteri calitative. Am incercat sa obtinem un punct de vedere de la Adrian Craiovan, director al RAGC Bacau, dar acesta nu a raspuns la telefon, in ciuda insistentei noastre.

Regia a devenit companie… de apa

In sedinta Consiliului Local din 25 septembrie 2008, RAGC isi schimba titulatura in SC Compania de Apa Bacau. Schimbarea a trecut aproape neobservata. Insa ea a antrenat reorganizarea furnizorului de utilitati, dupa un model batut in cuie, in anul 2006, de Compania de Apa Oradea. Conform reglementarilor europene in domeniu, in fiecare unitate administrativ-teritoriala trebuie sa opereze un singur furnizor de utilitati. Pretul unei actiuni la Compania de Apa Bacau a fost stabilit, prin votul consilierilor locali, la 10 lei. Numele directorului Craiovan a revenit pe tapet, surse din PNL confirmând, la acea data, ca acesta nu mai era agreat in functia de sef al defunctei RAGC. Compania de Apa a pornit la drum cu un patrimoniu evaluat la peste 12 milioane de lei si de un existent in numerar cifrat, in septembrie 2008, la 38 de mii de lei. Intregul patrimoniu a fost impartit in 1, 1 milioane de actiuni. (L.B.)
(Olimpia FILIP, Lucian BOGDANEL, Alin LEANCA)

Comentarii

  1. STANICIOIU CLAUDIU a zis:

    subscriu celor care si la 80 de ani isi fac datoria de cetatean.
    cand avocatul Botomei s-a ridicat sa condamne acest neajuns a fost
    tinta tuturor mojiciilor si batjocurei.Craiovean directorul de la RAGC
    a scapat nu ca e el smecher ci pentru ca stie legea.CARE LEGE????
    Legea ca toata magistrala de apa urbana este a CONSILIULUI MUNICIPAL si
    el afirma ca n-a primit bani destui pentru a inlocui intraga retea de
    apa. Pai nu ?????
    Ma surprinde totusi acest dom BUSTIUC care intr-un fel o da la pace cu baietii,,daca o vedeti neagra, n-o beti”. Nici daca erai veterinar domle nu gandeai in halul asta.

  2. Tarifele practicate si afisate in site-ul oficial al RAGC Bacau – http://www.ragcbc.ro -sunt din anul 2006 si SUNT VALABILE si astazi 17.02.2009.

  3. Marin din Bacau a zis:

    De ce tarife vorbesti mai „webmaster”, chiar ai tupeu, se vede de la o posta ca lucrezi la RAGC………daca esti atat de onest de ce nu guiti despre palatul ridicat de seful tau, onorabilul dom’manager in comuna Hemeiusi……..unde ?, cum nu stii ?, iti spun eu pe varianta dinspre Margineni, aproape de interesectia cu Andriesestiul………….a da te intrebi cu ce bani, e simplu, cu namolul pe care ni-l serveste in loc de apa potabila………..iar tu ca un mocarlan ce esti ai tupeul sa vb de tarif. Si fiindca veni vb de tarife, habar nu ai ca acestea se indexeaza trimestrial conform unui contract semnat pe vremea lu Seche…….a nu stii de contract, te ajut tot eu………ala parafat dupa o noapte de poker……pe la 4 dimineata………… Acu ti-a revenit memoria mai arici botos ?

  4. BAZINUL OLIMPIC INCHIS PENTRU PERFORMANTA a zis:

    Printr-o decizie aberanta, performanta se va face de la ora 7 dimineata, cate 15-20 de copii pe culoar si in antrenamente zilnice cu 25% mai scurte decat este normal.

  5. Sunt foarte curios daca acest Craiovan bea din apa pe care o livreaza bacauanilor?!?

  6. frummos articol. se cunoaste ca a fost facut de ziaristi scoliti la celebra scoala… google. s-a cautat pe net si gata articolul …comandat.
    il puteati semna …ziaristii lu’ peste.

    cit priveste frustrarile marinilor si „submarinilor”,asa e cu tembelii uitati de la ..cascaval:)

  7. STANICIOIU CLAUDIU a zis:

    Si mai este ceva care trebuie spus pentru a intruni obligatoriu acel
    criteriu de echidistanta!!!!!!!!
    Experienta: intrati in subsolul blocului pe unde trec conductele de apa si
    bateti potrvit pe la incheieturi si robineti,iesiti apoi in fata blocului apoi
    dand capacul de o parte intrati in camin si rotiti robinetul general de cateva
    ori, deasemeni loviti usor conducta. Urcati inpoi in apartament si lasati apa sa curga cateva minute…….veti ramane foarte surprinsi da cata mizerie
    poate aduce……simplu. Inchipuiti-va ca in retea se intampla aceasta chestiune la un nivel mai mare ,da nu ca vrea RAGC, Ci ca ori se cupleaza cineva la reteaua stradala, ori ca sunt avarii care trebuiesc rezolvate, etc.
    Reteaua este de vine, 90% fiind veche, insa precizez inca odata, nefiind
    angajat RAGC si nici avocatul cuiva ,daca nu se dau bani de la bugetul
    municipal via CONSILIUL LOCAL putem sa facem la nesfarsit si articole
    si opinie. DOMNULE ZIARIST ,cu respect, luati un interviu, daca aveti curaj,
    a 2-3 consilieri locali si publicati continutul dialogului. Va fi instructiv si
    va satisface curiozitatea bacauanilor.

Adauga un comentariu

*