Simulare pentru brânza onestenilor

Pâna la aplicarea noii legislatii privind comercializarea brânzeturilor si a laptelui in piete, la Onesti va avea loc o simulare a procedurilor care trebuie respectate de micii producatori. Taranii care vând lapte si brânza in Piata Onesti nu vor fi nevoiti sa-si ambaleze produsele, insa acestea vor fi prezentate prin intermediul unor “taloane de identificare”, care contin informatii despre numele si adresa comerciantului, data când a fost preparat produsul, vizele si stampilele de control sanitar-veterinar, precum si alte date. Conducerea pietei din Onesti a achizitionat deja circa 10.000 de taloane de identificare, care au fost distribuite comerciantilor de produse lactate si care au fost lipite pe vitrinele frigorifice din hala pentru brânzeturi. Toate datele au fost trecute pe astfel de “etichete”, mai putin vizele si stampilele pentru controlul sanitar-veterinar, care vor fi aplicate din momentul in care noile norme vor intra in vigoare.

Drumul brânzei

Neculai Doilet, directorul Administratiei Pietelor, Bazarului si Oborului, structura din cadrul Primariei Onesti, ne-a precizat ca prevederile legate de ambalarea brânzeturilor au fost gresit intelese si ca important este ca animalul si vânzatorul sa fie sanatosi, iar produsele sa fie verificate si certificate, din punct de vedere al calitatii. “Drumul laptelui si al brânzei porneste de la origini, adica de la animal, si ajunge pâna la piata, iar masurile de siguranta se aplica pe tot acest parcurs – ne-a spus directorul Neculai Doilet. In primul rând, medicii veterinari din comune verifica si certifica sanatatea animalului, apoi elibereaza un document in acest sens, un certificat de sanatate. In acelasi timp, el verifica si ustensilele folosite de micii producatori, din fermele de subzistenta, in procesul de mulgere, fierebere si formare a brânzeturile. Pe de alta parte, persoana care vinde produsele trebuie sa detina un certificat de sanatate, pe care il poate obtine de la medic. In momentul in care comerciantul pleaca de acasa, spre piata, pe recipientele in care transporta produsele se pune o eticheta, in care este inclusa si data fabricatiei. Ca recipiente pentru lapte se accepta doar vase din sticla si PET-uri noi, de unica folosinta. In momentul in care producatorul ajunge la piata, se prezinta din nou la organele sanitar-veterinare ale pietei, pentru a verifica daca marfa este de calitate, apoi se pune avizul “Bun de consum”, cu semnatura si stampila, pe talonul de identificare, iar acesta se aplica pe geamul vitrinei frigorifice, in dreptul produselor. Clientul stie, astfel, de la cine cumpara, de unde au fost aduse produsele, când au fost preparate si daca au fost verificate si controlate. Deci nu mai e nevoie de ambalare”.

Onestiul s-a organizat mai bine decât Bacaul

Masurile care au inceput sa fie simulate la Onesti se vor aplica si in alte piete, inclusiv in Bacau. Insa cei din Onesti s-au miscat mai repede si s-au organizat mai bine. Directorul Neculai Doilet a colaborat mai bine cu reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau, care, la rândul lor, au venit de mai multe ori la Onesti. “Am avut un sprijin substantial de la DSVSA Bacau, mai ales din partea domnului doctor Gheorghita Vlad, care a fost de mai multe ori la Onesti si caruia ii multumim – ne-a mai spus Neculai Doilet. Noi am inceput aceasta actiune de simulare, pentru a-i sensibiliza pe producatori si pentru a-i obisnui cu noile cerinte, in asa fel, incât sa nu aiba probleme atunci când va intra in vigoare legea, probabil de la 1 aprilie”. Simularea a inceput si in Bacau, dar mai greu, pentru ca taloanele de identificare au fost puse la dispozitie de DSVSA, in timp ce la Onesti au fost achizitionate de administratia pietei, mult mai operativ. De altfel, piata din Onesti a fost prima unitate autorizata de DSVSA, având numarul de autorizatie 001. Neculai Doilet sustine ca solutia gasita pentru comercializarea produselor lactate este cea mai buna, in timp ce ambalarea brânzeturilor ar fi fost o masura gresita. “Am vizitat o gramada de piete din strainatate, din Anglia, Franta, Italia, Spania sau Mexic, unde cumparatorul poate degusta pe loc brânzeturile, iar atmosfera este la fel ca la noi, cu un permanent dialog intre vânzator si cumparator”, ne-a povestit Neculai Doilet, directorul Administratiei Pietelor, Bazarului si Oborului din Onesti.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*