Vineri, 20 februarie a.c., Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a organizat un dublu eveniment: Seminarul „Învatamântul istoric românesc, intre traditie si modernitate” si lansarea monumentalului volum „Studii de istorie moderna”, autor prof. univ. dr. Vasile Russu (1937 – 2007), de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi. Seminarul a înceut la ora 13.00, la Sala „Ateneu” Bacau, si, in ciuda orei si a Azilei scurte”, de vineri, au fost prezenti foarte multi profesori de istorie din judet. Nu numai renumele regretatului profesor Vasile Rusu, nu numai lansarea incuitantului sau volum antologic, aparut postum, au atras asistenta, ci, in egala masura, si personalitatea invitatilor speciali la acest dublu eveniment: prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti (Facultatea de Istorie de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, director-adjunct al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi), prof. dr. Gabriel Leahu (director general, M.E.C.I.), prof. dr. Doru Dumitrescu (inspector scolar general de specialitate, M.E.C.I.), prof. Mihai Manea (inspector scolar general de specialitate, I.S.M.B.), lector univ. dr. Mihai Vasiliu (Facultatea de Litere de la Universitatea din Bacău).
Seminarul si-a propus, si a reusit, sa creeze un cadru constructiv de dezbatere asupra starii invatamântului istoric românesc – programe scolare, manuale, ghiduri, examene – fiind binecunoscut faptul ca in ultimii ani s-au produs foarte multe presiuni asupra acestuia si implicit modificări, o parte dintre acestea fiind mai putin fericite. „Prin organizarea acestui seminar încercam sa atragem atentia factorilor de decizie asupra problematicii complexe si a importantei pe care o reclama studierea istoriei nationale si universale in scolile din România, mai ales în aceasta perioada critica”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau. Volumul „Studii de Istorie Moderna”, autor prof. univ. dr. Vasile Russu, reprezinta o foarte valoroasa culegere de texte stiintifice care fac referire la o tumultuoasa epoca din istoria nationala.
In cele aproape 800 de pagini, lucrarea prezinta cititorilor avizati 33 de studii inedite, care sunt grupate tematic astfel: Studii de Istorie Universala, Studii de Istorie Natîonală, Studii de Istorie Politica, Studii de Istorie Sociala. Aceste studii si articole – care sunt exemplare ca forma si continut, cu siguranta vor conta la (re)scrierea unor capitole importante de Istorie moderna a Românilor. O istorie pentru (re)scrierea careia profesorul Vasile Russu a crezut, mai presus decât orice in forta adevarului chiar si pâna la „a deranja” sau „a supara” pe unii dintre contemporanii sai, fie si dintre cei care i-au fost foarte apropiati. Ca istoric a vazut adevărul ca principala arma in susţinerea marilor cauze, între care cea naţională. (St.O.)