Demoleaza Stavarache Spitalul Judetean?

Daca ar fi dupa el, primarul Bacaului ar demola cladirile in care functioneaza Spitalul Judetan Bacau si ar mari Parcul Cancicov. Motivul: spitalul ar fi infestat cu un virus.

Edilul urbei noastre a mai venit cu o bomba care a intrigat lumea medicala din oras. Primarul Stavarache sustine ca Spitalul Judetean este infestat cu virusul pioceanic, un virus care impiedica inchiderea ranilor si, din acest motiv, spitalul nu-si mai poate desfasura activitatea in conditii normale. Din punctul sau de vedere, cladirile in care functioneaza Spitalul ar trebui demolate si, pe locul lor, sa se extinda Parcul Cancicov.

Solutia: un nou spital judetean

Demoleaza Stavarache Spitalul Judetean? Cat despre ce se va intampla cu bolnavii, Stavarache are si o solutie: i s-a promis ferm ca Bacaul va primi fonduri pentru construirea unui nou spital judetean. Primarul Stavarache sustine ca Strategia nationala de sanatate prevede reabilitarea si construirea de noi spitale iar Bacaul va avea un nou spital judetean.

„Ni s-a cerut de la minister o noua locatie pentru acesta. In acest fel vom putea face o corelatie clara intre sectiile ce vor fi in Spitalul municipal si cele propuse pentru noul spital judetean” – ne-a declarat Stavarache.

El spune ca municipalitatea studiaza in prezent un amplasament care sa fie situat in afara orasului. Cat despre actualul Spital Judetean, primarul Bacaului are o solutie: „Daca ar fi dupa mine, as mari parcul”.

Spitalul este „imputit”, dar nu infestat

Dr. Marin Bustuc, directorul executiv adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Bacau s-a aratat foarte intrigat de cele spuse de primarul urbei mai ales ca, dupa cum sustine, Spitalul Judetean nu este infestat cu pioceanic.

„Probabil a vrut sa spuna ca spitalul este imputit, ceea ce da, este adevarat, dar de aici si pana la infestarea cu pioceanic este cale lunga, mai ales ca nu sunt nicun fel de dovezi in acest sens, spune dr. Bustuc.

Si eu spun ca Spitalul Judetean este in prezent un spital care nu mai corespunde, mai ales ca atunci cand a fost ridicat, in 1970, a fost conceput pentru un anumit numar de sectii, de paturi si de specialitati.

Acum da, spitalul este supraaglomerat, dar niciodata nu am inregistrat focare de infectie cu pioceanic in aceasta unitate.

Cu pioceanic poti sa vii si de acasa si poate ca au mai fost ceva cazuri in care pacientii au fost infectati cu pioceani, dar au fost cazuri izolate, in sectii diferite, care nu au pus niciodata in pericol sanatatea celorlalti bolnavi internati in spital”.

Unul scuza, altul acuza

In timpul discutiilor cu presa, chiar Adam Jofa, sef Serviciu Resurse Umane din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Bacau, a declarat ca „in urma cu 30 de ani, baiatul meu a fost externat din maternitatea bacauana cu pioceanic la ureche”.

In urma cu 30 de ani! Pe cine sa mai credem? Mai ales ca se stie, pioceanicul odata intrat intr-un mediu, fie el si dintr-o unitate sanitara, nu mai poate fi anihiliat, decat prin ardere.

In literatura de specialitate, bacilul piocianic (denumit stiintific Pseudomonas Aeruginosa) este o bacterie recunoscuta in special pentru marea capacitate de adaptare la mediu si pentru rezistenta sa la antibiotice.

Acest microb exista peste tot in mediul inconjurator, iar multi oameni sunt purtatori sanatosi ai respectivului germen.

In Statele Unite au fost cazuri in care microbul era atat de raspindit intr-un spital, incat s-a impus arderea unitatii sanitare in totalitate. Bacteria se poate regasi in apa, in sol, in plante ori in tesuturile animale, adaptandu-se rapid in mediul de localizare.

In cazul infectiei la oameni, bacilul elibereaza proteine toxice care ataca tesuturile si provoaca dezechilibre majore in sistemul imunitar.

Acest bacil se transmite doar la persoanele care au o anumita predispozitie spre astfel de infectii, precum bolnavii de cancer, pacientii cu arsuri ori oamenii al caror sistem imunitar este slabit. O persoana sanatoasa nu poate dezvolta o infectie cauzata de acest bacil.

Meningita este una din complicatiile pe care le poate provoca acest bacil, boala atacand sistemul nervos central si dezvoltandu-se rapid, provocand chiar moartea pacientului.

Meningita cauzata de bacilul piocianic apare mai ales in cursul unor traumatisme craniene sau al unor interventii neurochirurgicale, afectand tineri, batrani, nou-nascuti, persoane imuno-depresive ori cu predispozitie spre astfel de boli.

Roxana NEAGU
Razvan BIBIRE

Comentarii

  1. Gogosi…Domnisoara Neagu,este evident rolul pe care-l jucati dumneavoastra!Dezinformati in permanenta in legatura cu SJU ,facind astfel jocul unor domni care au tot interesul in acest sens…Despre cine este vorba?
    Unul este Cotirlet,directorul spitalului din Moinesti,despre ale carui ,,chifle” nimeni nu sufla o vorba…Am dreptate?

Adauga un comentariu

*