Locul de veci nu e pe veci: Bacaul risca sa ramâna fara locuri de inhumat

dsc00059.jpgPâna de curând, concesionarea cimitirelor publice era socotita de catre jurnalisti drept o „afacere banoasa” – Ea a cunoscut insa un tot mai pronuntat recul, pe fondul crizei financiare, a suprapopularii cimitirelor existente si a lipsei unor noi parcele destinate inhumarilor – De altfel, concesionarul cimitirelor publice din Bacau a recunoscut, prin vocea unuia dintre administratori, ca numarul locurilor de veci este limitat – „Ca inhumari, nu mai avem locuri decât pentru maxim 70 de zile de aici incolo. Doua sau trei luni, nu mai mult. Situatia e critica”, a declarat acesta

In cel mult doua – trei luni bacauanii nu vor mai avea unde sa-si ingroape mortii. Anuntul soc a fost facut de unul dintre administratorii firmei Luvis, concesionarul cimitirelor publice din oras. Potrivit declaratiilor acestuia, suprapopularea cimitirelor existente, rigorile religioase specifice românilor, dar si lipsa unei legislatii de profil armonizata cu normativele europene din domeniu au adus Bacaul in aceasta situatie deloc fericita. „In strainatate dupa sapte ani de zile, osemintele sunt depuse in osuare speciale. La noi nu exista un astfel de sistem. Daca se continua in modul asta, vom vedea cimitire peste tot. Ca inhumari, in acest moment nu mai avem locuri decât pentru maxim 60 – 75 de zile. Doua sau trei luni. Situatia este critica”, a spus oficialul SC Luvis SRL.

Concesionar pâna in 2017

In 2002, firma sus-amintita obtinea dreptul de concesionare pe 15 ani a cimitirelor publice din municipiu: Cimitirul Central, Cimitirul Nou (Sarata), Cimitirul Gheraiesti, Cimitirul Serbanesti, Cimitirul din Cartierul CFR, respectiv Cimitirul Eroilor, acesta din urma fiind protejat de o clauza contractuala speciala, bazata pe o lege intrata in vigoare in 2003. „Ca administratie locala, la acea data, au vrut sa scape de cimitire. Edilii de atunci si-au dat seama ca nu faceau bani, ca erau in pierdere pe acest segment”, a adaugat administratorul Luvis. El a mai spus ca in acest moment Bacaul are nevoie de un cimitir nou pentru a putea iesi din impasul cauzat de lipsa de locuri de inhumare. „Din cauza lipsei spatiului, proprietarii isi dezvolta in adâncime locul de veci, pe trei sau patru nivele. Oamenii ar vrea sa-si ia din timp un loc de veci. Dar nu pot sa-si ia pentru ca nu mai au ce lua. Trebuie facut cât mai repede un cimitir nou. Acum totul se intâmpla cam din scurt. Vin cu defunctul si cauta loc de ingropat”, a precizat acesta.

Legislatie neschimbata din 1982

Cimitirele publice functioneaza dupa o legislatie intrata in vigoare acum 25 de ani. Conform spuselor concesionarului bacauan, aceasta este invechita si merita macar o ajustare, daca nu o armonizare cu reglementarile europene din domeniu. In plus, afirma cei de la Luvis, in viitorul apropiat bacauanii vor trebui sa renunte la traditiile si ritualurile funerare din aceeasi lipsa acuta a locurilor de inhumat. Aceasta posibila renuntare la secularele traditii crestine s-ar putea dovedi prea costisitoare. „La noi nu se fac incinerari. Nici nu exista incineratoare. Si cel de la Bucuresti cred ca nu mai are autorizatie. O investitie intr-un incinerator ar fi mare si nu ar putea fi amortizata. Oamenii vor sa fie ingropati in pamânt, pur si simplu”, a mai spus administratorul firmei.

Loc de veci cu termen de valabilitate

In prezent, un loc de veci costa intre 225 si 550 de lei, functie de perioada de concesionare a lui. Un client poate opta intre a concesiona locul de veci pe 7 ani, caz in care va plati 225 de lei, sau pe 25 de ani, situatie in care va trebui sa scoata din buzunar 550 de lei. In ambele cazuri, clientii sunt obligati prin contract la plata unei taxe de intretinere de 25 de lei pe an. Pentru cazurile sociale, CL a pus la „bataie” 30 de locuri de veci. In acest moment, doar 2 locuri de veci mai sunt disponibile pentru categoria cazurilor sociale. Cea mai mare parte din lotul celor 30 de locuri „sociale” a fost luata in primire inca de acum doi ani. In Bacau a aparut de ceva timp si un cimitir particular care, spun lucratorii din bransa, practica o politica de preturi prohibitiva pentru buzunarul omului de rând.

10 hectare ramase-n paragina

In urma cu aproximativ doi ani de zile, CL emitea o hotarâre potrivit careia o parcela de 10 hectare, din proprietatea municipalitatii, urma sa fie transformata in cimitir. De atunci, nu s-a mai intâmplat nimic, respectiva suprafata fiind astazi un teren lasat in paragina. Cele 100 de mii de metri patrati ar fi insa foarte profitabile, in ipoteza in care CL decide sa mearga pâna la capat cu construirea unui nou cimitir. Ele ar putea adaposti pâna la 6000 de morminte. Potrivit calculelor facute de administratorii Luvis, 3000 de morminte ar putea fi concesionate de proprietari pe perioada maxima reglementata de lege, 25 de ani, in timp ce celelalte 3000 ar face obiectul unei concesionari pe 7 ani. Un calcul simplu ne arata ca in cazul in care 3000 de locuri de veci ar fi concesionate pe 7 ani la pretul de 225 de lei fiecare, suma pe care concesionarul ar putea-o obtine se ridica la peste 4, 7 milioane de lei. In cazul unei concesionari pe 25 de ani, suma totala s-ar dubla. Totul depinde insa de ce va hotari CL Bacau cu cele 10 hectare. Pentru a fi desfiintat, un cimitir trebuie inchis timp de 25 de ani, perioada in care este interzisa efectuarea de inhumari.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*