Institutia face demersuri pentru introducerea unui produs in Sistemul European de Avertizare Rapida pentru Produse Nealimentare
Oficiul Judetean de Protectia Consumatorilor (OJPC) Bacau a dispus interzicerea la comercializare a unui produs de pe piata locala si face demersuri pentru introducerea acestuia in Sistemul European de Avertizare Rapida pentru Produse Nealimentare (RAPEX). Cazul caloriferului electric cu ulei, marca First, de origine necunoscuta, a intrat in vizorul inspectorilor OJPC anul trecut, când produsul s-a defectat si a provocat un incendiu in locuinta celui care-l cumparase. „Cumparatorul a depus reclamatie la noi, atasând un raport emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta – care indica acest calorifer drept sursa probabila a dezastrului, astfel ca am luat produsul si l-am trimis pentru analiza la un laborator din Bucuresti”, a relatat Mirel Miclaus, seful OJPC Bacau. Recent, a continuat oficialul, OJPC a primit concluziile specialistilor asupra caloriferului First (care a si explodat in timpul analizei): produsul nu indeplineste cerintele esentiale de securitate potrivit legislatiei armonizate cu cea europeana. In consecinta, comerciantul a primit o amenda de nu mai putin de 10.000 de lei, iar produsul a fost interzis la vânzare. „Cu ajutorul concluziilor noastre, consumatorul pagubit se poate adresa instantei pentru despagubiri. Noi facem acum demersuri pentru ca România sa introduca produsul cu probleme in RAPEX”, a mai spus reprezentantul OJPC.
Absenti din RAPEX
Potrivit arhivei RAPEX, disponibile pe site-ul Comisiei Europene (http://ec.europa.eu), tara noastra a fost aproape inactiva in sistem in ultimele luni. In perioada 1 noiembrie 2008 – 1 martie 2009, ea a „dat in urmarire generala” un singur produs – o barca de agrement, produsa chiar pe meleagurile noastre, care prezenta riscuri de incendiu si inec si a fost interzisa la comercializare. „Cele mai recente alerte RAPEX intrate in atentia OJPC au fost lansate de Ungaria, Marea Britanie si Estonia si vizeaza un telefon mobil de jucarie (Baby Telephone), un transmitator FM fara fir (I-scream) si un binoclu de jucarie (Binocumars), toate trei interzise la vânzare”, a incheiat Mirel Miclaus.
Alin LEANCA