In cursul zilei de ieri, principele Radu a efectuat o vizita la Onesti, la Târgu Ocna si in alte localitati de pe Valea Trotusului, unde s-a intâlnit cu reprezentantii administratiilor locale, cu elevii si cu alti cetateni din zona. Principele nu a fost insotit de principesa Margareta, ci doar de un singur consilier. Insa el a facut referire si la proiectele gândite si aplicate impreuna cu principesa Margareta. Dimineata, a avut loc vizita la Târgu Ocna, unde Alteta Sa a avut intâlniri cu primarul orasului si cu reprezentantii altor institutii, precum si cu elevii de la Colegiul National “Costache Negri”. A urmat vizita la salina din Târgu Ocna si apoi la Onesti, unde principele s-a oprit la Primarie, Complexul Monumental “Regina Maria”, Bilbioteca “Radu Rosetti”, complexul sportiv “Nadia Comaneci” si la Biserica din Borzesti. Pentru astazi, au fost programate deplasari la Comanesti si la Moinesti.
Onestiul are câteva avantaje pentru asigurarea viitorului
La intrarea in sediul Primariei Onesti, principele Radu a fost intâmpinat de primarul Emil Lemnaru si a fost primit cu pâine si sare, in prezenta reprezentantilor executivului si legislativului local, a unor preoti, veterani de razboi si cetateni din oras. In sala de sedinte a Consiliului Local Onesti, primarul Emil Lemnaru a facut o prezentare a municipiului, “cu bune si rele”, dupa cum a precizat el, iar principele Radu, in cuvântul sau, a apreciat ca orasul are câteva mari avantaje, cum ar fi faptul ca se afla la granita dintre Moldova si Ardeal, intr-o zona cu multe frumuseti ale naturii, dar si faptul ca dispune de resurse umane, mai ales ca in municipiu exista 15.000 de elevi, prescolari si copii de cresa, inscrisi la cele 31 de unitati de invatamânt. “Populatia tânara care invata este mai bine de 25 % din populatia orasului; proportia aceasta nu o veti gasi in multe locuri din lume – a apreciat principele. Unul din trei oameni invata; e un extraordinar de mare capital, de creier, de cunoastere, de idei, care, intr-un anume moment, poate sa va foloseasca foarte mult, pentru un pas inainte facut, spre consolidare”.
Tehnologie, institutii si valori morale
In afara de rolul tinerilor, principele a mai apreciat ca este nevoie de dezvoltarea comunitatilor locale. “Daca asezarile românesti, de la cele mai mici si pâna la cele mai mari, nu se ridica deasupra propriului prezent si nu devin la fel de puternice pe cât a fost traditia si trecutul lor, nu va fi, niciodata, România nici solida, nici demna, nici europeana, nici mândra, nici sigura de ea – a sustinut principele Radu. Principesa si cu mine ne-am dat seama ca, daca vrem sa facem ceva cu adevarat durabil, trebuie sa mergem in comunitatile locale, din loc in loc, din zi in zi, din saptamâna in saptamâna, din institutie in institutie, si sa incercam sa punem o picatura de eternitate in ele, câte o picatura de generozitate, de iubire, de incurajare si de inspiratie, pentru oameni care nu au cum sa mearga mai departe numai cu democratie si libertati”. Totodata Alteta Sa a apreciat ca e nevoie de institutii puternice, ca “institutia trebuie sa fie mai importanta decât omul”, desi la noi e invers, in multe cazuri.
Dupa intâlnirea de la Primarie au urmat discutiile purtate in aula bibliotecii onestene, cu elevii din clasele XI-XII de la colegiul “Grigore Moisil”, in care principele Radu a pus accentul pe un set de valori morale, alcatuit din generozitate, loialitate, spirit de raspundere si puterea exemplului, rar observate in societatea româneasca. Tehnologia este sI ea importanta, iar principele a dialogat cu elevii sI pe tema Internetului. Alteta Sa i-a invitat pe reprezentantii Onestiului la Bucuresti, la Palatul Elisabeta, pentru discutarea modului in care municipiul poate fi sprijinit, inclusiv pe proiecte concrete.
Gheorghe LEU
Prea multa importanta data unui actor de mana a sapte ce s-a maritat cu fata unui fost rege al Romaniei.
De unde pana unde principe?.Maine o sa vad scris ca are sange „albastru” .
Nu am nimic cu ex-regele Mihai, s-a confirmat cele spuse de batrani cum ca ar avea un nivel intelectual (ca sa nu spun altfel) destul de scazut. Poate si acesta ar fi unul din motivele pentru care un procent foarte mic de populatie manifesta consideratie vis-a-vis de ideea de monarhie.