Modificare adusa legii achizitiilor publice: Guvernul instituie „penalizari” pentru contestatarii de meserie

penalizari.jpgMinistrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat la finele saptamânii trecute ca noul text al legii achizitiilor publice va contine mai multe prevederi ce au scopul de a pune punct modei contestarii abuzive a licitatiilor. In acest sens, Executivul a inserat in lege un paragraf conform caruia daca rezultatul unei licitatii este contestat in instanta, se va percepe o taxa de timbru in cuantum de 2 la suta din valoarea estimata a achizitiei publice partii care a depus contestatia. „In mandatul anterior, 40 la suta din licitatii au fost contestate de diversi agenti economici. Ele au fost solutionate in favoarea autoritatii contractante. Consider utila aceasta prevedere care ar putea pune frâna modei contestarii licitatiilor”, a comentat presedintele CJ, Dragos Benea.

Firmele care au facut o moda din a contesta rezultatul licitatiilor publice vor avea de platit pentru acest lux. Potrivit unei prevederi inserate in textul modificat al legii achizitiilor publice, companiile care contesta in instanta rezultatul unei licitatii publice sunt obligate la plata unei taxe de timbru in cuantum de 2 la suta din valoarea estimata a contractului de achizitie. Conform spuselor ministrului Administratiei si Internelor, Dan Nica, aceasta prevedere va limita apetitul firmelor in privinta depunerii de contestatii. Ordonanta de Urgenta care opereaza modificari in textul legii achizitiilor publice stipuleaza, in plus, noi termene privind solutionarea litigiilor generate de contestarea unor licitatii. Astfel, in termen de 5 – 10 zile de la desemnarea câstigatorului, contestatarul poate depune cererea de chemare in judecata a autoritatii contractante, iar primul termen de judecata trebuie sa aiba loc in cel mult 20 de zile de la data inregistrarii contestatiei. Noua lege instituie un termen de 3 zile pentru pronuntarea hotarârii judecatoresti, respectiv de 5 zile pentru comunicarea hotarârii. Alte 5 zile sunt stipulate ca termen pentru introducerea recursului la hotarârea pronuntata de prima instanta.

Aproape jumatate din licitatii, contestate

Autoritatile administrative locale au salutat decizia Executivului de a impune taxe pentru firmele contestatare de meserie ale licitatiilor publice. Potrivit sefului Consiliului Judetean, masura obligarii companiilor la plata unei taxe de timbru le va face pe acestea sa se gândeasca de doua ori inainte de a depune o contestatie. „In ultimii trei ani am vazut foarte multe cazuri de licitatii atacate abuziv de firme si de investitii pierdute sau trenate din cauza frustrarii unor constructori. Am avut chiar pe CJ investitii intârziate, tergiversate din cauza unei astfel de atitudini”, a spus Dragos Benea. El a adaugat ca la nivelul mandatului anterior (2004 – 2008), peste 40 la suta din licitatiile organizate de CJ au fost atacate in instanta de diversi agenti economici. „Cred ca pe mediul rural situatia e cu mult mai grava. Pe CJ, in mandatul anterior, peste 40 la suta din licitatii au fost contestate, dar toate au fost solutionate in favoarea autoritatii contractante”, a subliniat Benea, care a incheiat precizând ca asteapta de la noile reglementari prevazute de legea achizitiilor publice sa reduca drastic numarul contestatiilor nemotivate depuse de diverse companii. De cealalta parte, desi primarul Romeo Stavarache a afirmat in repetate rânduri ca moda contestarii licitatiilor publice a intârziat derularea mai multor proiecte de interes local, municipalitatea s-a abtinut de la comentarii. Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei, a declarat ca pâna când legea nu e republicata in Monitorul Oficial, institutia pe care o reprezinta nu ia in discutie problematica achizitiilor publice.

Pragurile de achizitie au fost ridicate

Noile reglementari mai prevad si o crestere a pragulurilor privitoare la achizitiile publice. Autoritatea contractanta va avea dreptul sa achizitioneze direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei este egala sau mai mica decât echivalentul in lei a 15.000 euro pentru fiecare achizitie de produse sau de servicii; 15.000 euro pentru fiecare achizitie de lucrari. De asemenea, autoritatea contractanta va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este egala sau mai mica decât echivalentul in lei al urmatoarelor praguri: pentru contractul de furnizare – 100.000 euro; pentru contractul de servicii: 100.000 euro; pentru contractul de lucrari: 750.000 euro.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*