Agitatie maxima la Rafo si Carom

Luna aceasta, la Rafo si la Carom erau asteptate cateva decizii extrem de importante, atat pentru cele doua societati, cat si pentru economia municipiului Onesti si a judetului Bacau. Carom SA Onesti, societate aflata in lichidare, ar fi trebuit sa primeasca aprobarea pentru inchirierea instalatiilor catre UTON SA Onesti, solutie care ar fi permis salvarea locurilor de munca pentru 1.400 de oameni.

Iar la Rafo urmau sa se desfasoare doua adunari generale, importante atat pentru clarificarea situatiei legate de actionariatul si administratorul societatii, cat si pentru atragerea sprijinului Guvernului in vederea functionarii eficiente a rafinariei.

Din pacate, nici unul dintre aceste evenimente nu a avut loc, desi reprezentantii celor doua societati onestene, la nivel de conducere si de sindicat, s-au deplasat chiar la Bucuresti pentru rezolvarea problemelor, unde au purtat discutii cu ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. In acelasi timp, sute de angajati ai Carom s-au adunat in fata pavilionului administrativ al societatii, cateva zile la rand, in asteptarea deciziei de la Bucuresti, iar autoritatile au mobilizat importante efective de jandarmi, pentru a preveni eventualele acte de violenta.

Procesare la Carom, in loc de inchirierea instalatiilor

Chiar daca nu au obtinut ce si-au dorit, adica inchirierea instalatiilor catre UTON, reprezentantii Carom s-au intors de la Bucuresti cu o solutie nu tocmai rea: ministrul Vladescu a acceptat procesarea directa a titeiului la Carom, fara a mai fi nevoie ca instalatiile sa fie inchiriate altei societati.

Acest lucru inseamna ca societatea va continua sa functioneze in paralel cu lichidarea sa, iar angajatii isi vor pastra locurile de munca, cel putin pana va aparea un investitor care sa cumpere activele combinatului. Vasilica Udrea, liderul Sindicatului Carom, a apreciat ca solutia este buna, indiferent care va fi firma ce va procesa titeiul la Carom.

Pana acum, doua firme si-au manifestat interesul in acest sens: Faber, prin intermediul reprezentantului sau Toader Gaureanu, si Rafo, care are deja incheiat un contract de procesare cu Carom. Insa Faber nu era interesata sa proceseze direct la Carom, ci prin intermediul UTON, firma pe care a imprumutat-o cu un milion de euro.

Gaureanu nu va reveni la conducerea Rafo

Un alt eveniment important care era asteptat la Onesti, AGA de la Rafo, din 7 februarie, nu a mai avut nici el loc, adunarea generala a actionarilor fiind suspendata de Tribunalul Bacau, ca urmare a unei solicitari facute de Raglam Overseas, firma din grupul Alfa Oil, din care mai fac parte Expanet Trading (care proceseaza titei la Rafo) si Calder A International (care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Rafo).

Daca AGA ar fi avut loc, era foarte posibil ca la conducerea Rafo sa fie numit Toader Gaureanu, ideea fiind frecvent vehiculata la Onesti in ultimele luni de zile. Pe ordinea de zi a adunarii generale din 7 februarie figura si indepartarea din functie a actualului director general, Paul Ivascu, si a firmei sale de administrare, V & V Trading.

Disensiunile au aparut ca urmare a conflictului dintre Calder si Balkan Petroleum, care isi disputau statutul de actionar majoritar la Rafo, fiecare obtinand castig de cauza in instantele de judecata. Ivascu s-a situat de partea firmei Calder, iar Balkan Petroleum urma sa-l indeparteze din functie.

Numai ca AGA din 7 februarie a fost anulata, la fel ca si cea din 18 februarie. Mai mult, Marian Iancu, presedintele Balkan Petroleum, a acceptat recent, inclusiv prin declaratii la televiziune, ca firma Calder este actionarul majoritar la Rafo si a lasat sa se inteleaga faptul ca s-a ajuns la un consens in acest sens.

Stingerea conflictului dintre actionari este foarte importanta pentru Rafo, intrucat Calder este de acord sa faca investitii masive la rafinaria onesteana si sa preia si datoriile catre stat. Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, s-a aratat interesat, in cursul discutiilor cu sindicalistii de la Rafo, de activitatea firmei Calder si de implicarea acesteia in functionarea rafinariei onestene.

In acest context, efectele ar putea fi pozitive si pentru Carom, unde Calder ar putea sa proceseze titeiul si sa asigure front de lucru pentru salariatii Carom.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*