Sfânta Scriptura relateaza ca, in vremea lui Lot, Dumnezeu a ars cu foc si pucioasa doua cetati, Sodoma si Gomora. Le-a sters definitiv de pe fata pamântului, aceasta petrecându-se doar o singura data in istoria mântuirii. Nicio alta cetate nu a mai fost pedepsita in acelasi mod. Disparitia lor a fost strict legata de prezenta in acele cetati a unui greu pacat, acela al homosexualitatii, pacat care caracteriza pe toti locuitorii celor doua cetati, „de la tânar pâna la batrân”” (Fac. 19, 4).
România, cetatea Sodomei sau a Gomorei?
Potrivit proiectului noului cod penal, aprobat de guvern pe 25 februarie, cuplurile homosexuale vor dobândi prima recunoastere legala. Proiectul noului cod penal a fost initiat de fostul ministru al justitiei Monica Macovei, cunoscuta ca sustinatoare a Asociatiei „Accept” din România si finalizat sub mandatul actualului ministru Catalin Predoiu. Conform art. 176 al proiectului de Cod Penal, prin „membru de familie” se întelege: a)ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin adoptie, potrivit legii, astfel de rude; b)sotul; c)persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, în cazul în care convietuiesc. Dispozitia noua prevăzută la lit. c are semnificatia ca, din punct de vedere juridico-penal, cuplurile heterosexuale (concubinii) precum si cuplurile de homosexuali care convietuiesc, stabilind relatii asemanatoare celor dintre soti, vor fi tratate la fel ca si persoanele casatorite. De asemenea, daca acele cupluri vor avea copii, naturali sau adoptati, ei vor fi tratati în mod similar celor dintr-o familie întemeiata pe casatorie. E un semn de deschidere în legislatia româneasca în directia recunoasterii casatoriilor homosexuale.
Homosexualitatea
Homosexualitatea este o orientare sexuala caracterizata de atractia estetica, romantica sau sexuala catre cineva de acelasi sex. Termenul homosexual se referă la ambele sexe, barbatii cu inclinatie exclusiv homosexuala sunt numiti homosexuali, sau gay, în timp ce termenul lesbiant are în vedere femeile. În secolele trecute, barbatii care faceau dragoste cu tineri sau alti barbati se numeau sodomiti, dar în ultimii ani termenul gay din limba engleza se foloseste din ce în ce mai mult deoarece nu se limiteaza la aspectele sexuale ale acestor relatii complexe. Din punct de vedere etimologic, termenul homosexual are o origine neobisnuita, partile lui componente provenind din limbi diferite, prefixul grec homo si radicalul latin sexualis. Comportamentul homosexual este relativ frecvent la mamifere si la pasari. Acesta pare sa faca parte din structura de socializare si dominanta sociala. De asemenea, este un comportament mai frecvent la animalele cu inteligenta mai dezvoltata, precum cimpanzeul bonobo, câinele etc. De multă vreme s-a observat comportamentul homosexual ocazional la numeroase specii de primate, dar oamenii de stiinta sunt rezervati în cuantificarea importantei acestui fapt pentru sexualitatea umană.
Istorie
Identitatea moderna gay este în mare parte un produs al emanciparii începând cu secolul XIX cât si al miscarilor sociale pornite în New York în 1969, de la incidentul rascoalei Stonewall, sau din 1950 în diverse tari europene, mai ales Olanda. În 1940, comunitatea gay olandeza a fost recunoscuta oficial, iar în 1960 apar primele masuri afirmative pentru diminuarea discriminarii în Olanda si pentru acceptare si toleranta. În 1980 se oficiaza în Olanda primele parteneriate homosexuale, iar în 1997 aceasta tara devine prima din lume care legalizeaza casatoriile homosexuale.
Ce spune Biblia
Dumnezeu nu a creat oamenii cu dorinte homosexuale. Biblia ne spune ca oamenii devin homosexuali din cauza pacatelor, dar si, în ultimaă instanta, ca urmare a propriei lor alegeri în aceasta privinta. Pot exista persoane care se nasc cu o înclinatie mai crescuta pentru a deveni homosexuali, dupa cum exista oameni care se nasc cu o înclinatie catre violenta sau catre alte pacate. Îns aceasta nu scuza cu nimic o persoana care alege sa pacatuiasca lsându-se în voia propriilor dorinte sau înclinatii. Daca o persoana se naste cu o înclinatie mai crescuta catre furie, îi d asta dreptul sa se dedice furiei si sa practice furia în viata sa? Cu siguranta ca nu! Acelasi lucru este perfect valabil si în cazul homosexualităţii. Trebuie spus ca Biblia nu descrie homosexualitatea ca fiind un pacat „mai mare” decât toate celelalte. Toate pacatele sunt îndreptate împotriva lui Dumnezeu. Homosexualitatea este numai unul dintre lucrurile pacatoase prezentate în 1 Corinteni 6:9-10, care îi separa pe oameni de împaratia lui Dumnezeu. Conform Bibliei, iertarea pacatelor de catre Dumnezeu este disponibila în mod egal pentru un homosexual, la fel ca si pentru unul care savârseste adulter, sau ca pentru un închinator la idoli, un ucigas, un hot etc. Dumnezeu promite de asemenea ca ofera tarie pentru biruinta asupra pacatelor, inclusiv asupra homosexualitatii, pentru toti cei care se încred în Iisus Hristos pentru mântuirea lor.
Dan MINDIRIGIU