Cinci membri ai unei retele de spargatori de ATM-uri, probabil cea mai importanta grupare din România, au fost prinsi in comuna Balcani. Potrivit estimarilor anchetatorilor, acestia au adunat peste un milion de euro din spargerea bancomatelor din tara. În perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2009, au fost sparte patruzeci de bancomate in toata tara.
In dimineata zilei de vineri, 20 martie, cea mai importanta grupare din România specializata în spargerea bancomatelor a fost anihilata. Cinci membrii ai unei retelei de 11 spargatori au fost prinsi în flagrant în timp ce încercau sa spargă un ATM, aflat în comuna Balcani. Acestia vor fi dusi la Timisoara, unde urmeaza sa fie cercetati în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Timis si de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale, care au beneficiat si de sprjinul SRI. Membrii retelei locuiau in Brasov, in cartierul „Noua”, cu exceptia „creierului”, insa nucleul era alcatuit din sase taximetristi. Au fost retinuti Ciprian Anoca, Adrian Ghiceanu si Nicolae Şerban, zis „Tabarles”. Acesta din urma a fost împuscat în mâna pentru ca a încercat sa fuga si nu s-a supus somatiilor. Unul dintre membrii grupului a atacat cu un levier un politist, iar acesta a ripostat cu arma. Flagrantul a fost organizat de BCCO si SRI, fiind coordonat de DIICOT Timişoara. În timpul flagrantului, au fost reţinute cinci persoane care vroiau să taie un bancomat, folosind flexuri si rangi, aflat în incinta caminului cultural din comuna Balcani. Tânarul care a încercat sa fuga a fost ranit în umar, însa starea acestuia este buna.
Organizare perfecta
Gruparea era foarte bine organizata si începuse sa dea lovituri inca de anul trecut. Fiecare atac la ATM-uri era extrem de bine planificat, iar informatiile erau primite de la unul din IT-istii din staff-ul „Raiffeisen Bank România”. Acesta le furniza ponturile cu locatiile în care existau ATM-uri ale bancii, cu precadere cele din zonele fara sisteme de securitate, dar, in acelasi timp, si momentul în care acestea erau alimentate cu bani. Spargatorii brasoveni porneau la atac cu doua masini, unii stateau de paza, iar ceilalti actionau. Taiau cu flexul carcasa, fortau deschiderea bancomatului cu o presa foarte puternica, scoteau cu ranga cutia de bani si apoi dispareau. Ceea ce este demn de semnalat, la fel cum s-au petrecut lucrurile si in jafurile de la Brasov, la cel mai mic semn de pericol, acestia abandonau operatiunea. Metoda a fost folosita cu succes la jefuirea ATM-urile Raiffeisen din judetele Mures, Harghita, Alba, Timis, Caras Severin, Vrancea si Satu Mare.
Actionau in „valuri”
Banda actiona în „valuri”, in sensul ca, dupa fiecare serie de spargeri, statea linistita o perioada pentru „refacere”. Anchetatorii estimeaza ca aceasta gruparea a reuşit sa fure din bancomate aproximativ un milion de euro. Intrucât furnizorul de date apartinea „Raiffeisen Bank”, majoritatea ATM-urilor atacate erau ale acestei banci. Culmea e ca, in noaptea de 19 spre 20 martie, spargatorii si-au incalcat consemnul si au fost prinsi la Balcani în timp ce încercau sa jefuiasca un bancomat al… BCR. Suspectii sunt asteptati la Timisoara, pentru audieri, in timp ce în Brasov, Bucuresti si Sibiu anchetatorii efectueaza mai multe perchezitii.
Urmariti din vara lui 2008
Potrivit procurorului DIICOT, Mircea Andres, citat de MEDIAFAX, în acest caz s-a început urmarirea penala împotriva a 11 persoane, acestea urmând sa fie duse la Timisoara pentru audieri. Urmarirea gruparii a început în vara lui 2008, când tinerii care fac parte din această filiera au spart un bancomat din localitatea Voiteni, judetul Timis, din care au sustras doua milioane lei. Procurorii de la Crima Organizata au reusit sa probeze zece spargeri, numarul acestora putând fi mult mai mare.
Dan MINDIRIGIU
Securizare precara a bancomatelor
Intr-o conferinta de presa organizata ieri la Prefectura Bacau, seful Inspectoratului Judetean de Politie, comisar sef Stefan Alexa, a explicat ca spargerile repetate ale filierei brasovene au fost favorizate de lipsa unei securizari adecvate a bancomatelor. Alexa a precizat ca va inainta un memoriu catre conducerea Ministerului de Interne in care va solicita inasprirea legislatie privitoare la securizarea bancomantelor si a incintelor bancilor. „Legea trebuie schimbata aici. Trag pe aceasta cale un semnal de alarma vizavi de modul in care bancile isi protejeaza sediile si bancomatele”, a spus Alexa. El a adaugat ca directorul bancii al carei bancomat a fost atacat de gruparea infractionala brasoveana a fost audiat de anchetatori ca reprezentant al partii vatamate. La rândul sau, prefectul bacauan Dorian Pocovnicu a somat gruparile infractionale sa uite de Bacau ca loc predilect pentru comiterea de spargeri. „Este un semnal suplimentar pe care il transmit gruparilor infractionale. Exista o buna colaborare intre Prefectura si IPJ Bacau si voi sustine in continuare prin toate pârghiile aceasta colaborare. In Bacau exista niste grupari de acest fel. Le transmit sa stearga acest oras de pe harta lor de actiune”, a amenintat prefectul Pocovnicu.
Lucian BOGDANEL
super tare frate……………..baeti fac bani usor. ;)si acuma la pirnae
computer scan