Reuniune nationala Lions Club la Bacau

lions-reuniune-nationala-1.jpgPotrivit spuselor guvernatorului Districtului 124 România, criza economica reduce contributiile in bani, totusi creste solidaritatea cu victimele crizei

Lions Club International – Districtul 124 România a organizat in weekend la Bacau cea de-a patra reuniune a Cabinetului Guvernatorului. Partea publica a evenimentului s-a desfasurat sâmbata la Prefectura, unde guvernatorul Districtului 124 Niels Schnecker si presedintele Clubului „Sfântul Gheorghe” Bacau Ion Barbu au stat de vorba cu reprezentantii mass-media.

Cine sunt „Leii”
Lions Club International e o organizatie internationala cu implicare comunitara prin voluntariat. Fondata in America in 1917, ea numara astazi circa 1,3 milioane de membri in 200 de tari. In România, „Leii” actioneaza din 1990 (Districtul 124 a fost creat in 1994), numarul lor depasind acum 1200 (in 49 de cluburi). In Bacau, ei sunt organizati in cluburile „Moldova” si „Sfântul Gheorghe”. „Lionismul se ocupa in principal de prevenirea orbirii si bolilor vederii. Diferenta dintre noi si alte organizatii similare e aceea ca noi ne implicam direct in actiunile umanitare pe care le finantam”, a declarat Niels Schnecker.

„Noi servim” si copiii cu diabet
Motto-ul „Leilor” – „We serve” („Noi servim”) – se aplica in Bacau inclusiv copiilor diagnosticati cu diabet (afectiune care poate duce la orbire), acestia mergând anual intr-o tabara speciala, unde invata sa traiasca normal si sa se descurce singuri. Activitatea Cluburilor Lions din Bacau, descrisa de Niels Schnecker ca „bogata”, mai cuprinde „actiuni de sustinere a persoanelor cu probleme financiare, actiuni de tip ecologist sau cultural”, asa cum a precizat Ion Barbu.

Resemnificare a crizei
Conform declaratiilor lui Niels Schnecker, Lions Club International pe meleagurile noastre se confrunta in acest moment cu doua probleme, una mentalitara si una financiara. „Comparativ cu alte tari, la noi sunt foarte putini membri Lions – in Slovenia, de exemplu, aproape 30 la suta din populatie e inscrisa in organizatie. Mentalitatea de aici este «virusata». Voluntariatul e greu de «vândut» in România. Desi suntem prietenosi si deschisi, avem tendinta sa (ne) intrebam «dar mie ce-mi iese?»”, a explicat reprezentantul „Leilor” români. De asemenea, a mai spus el, „e adevarat, criza economica reduce bugetele si deci contributiile financiare voluntare, totusi implicarea individuala creste, solidaritatea cu cei afectati de criza e mai mare”.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*