Premierul a anuntat in cadrul unei videoconferinte ca Guvernul a achitat restante in valoare de 1 miliard de euro catre firmele care au prestat lucrari pentru stat anul trecut. El a cerut conducerilor prefecturilor din tara sa transmita Executivului rapoarte amanuntite privitoare la modul in care decurg programele de investitii finantate din fondurile de preaderare.
Guvernul a achitat restante financiare in valore de aproape un miliard de euro catre firmele care au prestat lucrari pentru stat in anul precedent. Premierul Boc a facut anuntul in cadrul unei videoconferinte cu prefectii. El a criticat modul in care cabinetul Tariceanu a gestionat problema acestor datorii publice. Primul-ministru a mai spus ca prefectii trebuie sa urmareasca modul in care sumele de bani ajung la aceste firme. „Avem semnale ca banii pentru achitarea restantelor au fost blocati in pixurile ordonatorilor secundari si tertiari de credite, asa cum sunt sefii Inspectoratelor Scolare Generale. Acesti bani au fost dati prin ordin al ministrului Finantelor Publice. Prefectii trebuie sa urmareasca modul in care acesti bani ajung la firme. Sefii de ISJ care nu se vor achita de aceste obligatii vor fi demisi”, a amenintat Boc. El a afirmat ca Guvernul a achitat datoriile Ministerului Educatiei in proportie de suta la suta. Potrivit sefului administratiei centrale, in termen de o saptamâna, conducererile prefecturilor trebuie sa remita Executivului notificari privind modul in care restantele financiare ale statului au fost achitate prin intermediul institutiilor sale deconcentrate. Ministerul Educatiei acumulase, dupa administratia Tariceanu, datorii de peste 280 de milioane de euro.
Fondurile de preaderare luate la puricat
In aceeasi videoconferinta Boc s-a aratat interesat de starea programelor de investitii derulate cu fonduri de preaderare SAPARD, ISPA sau PHARE. El a cerut ca pâna in data de 4 aprilie, prefecturile sa transmita Guvernului o situatie clara privind utilizarea acestor fonduri. „Am simplificat degeaba procedurile pentru ca administratiile locale nu organizeaza licitatiile la timp. Nu trebuie 14 luni pentru organizarea acestor licitatii, ci doar 30 de zile. Exista riscul de a returna acesti bani, daca nu sunt utilizati. Trebuie sa stim ce se intâmpla cu aceste fonduri”, a mai spus seful Executivului.
Imprumut cu caracter preventiv
Premierul a anuntat ca România va recurge la solutia unui imprumut extern pentru a preveni escaladarea crizei economice. El a declarat ca tara nu este intr-o situatie disperata. „Nu suntem in situatia de a avea nevoie de bani de pe o zi pe alta. Banii pe care ii vom imprumuta nu vor fi cheltuiti in strada, ci vor fi folositi la consolidarea rezervelor valutare ale BNR. Imprumutul va merge catre BNR in proportie de doua treimi, urmând ca o treime sa fie pusa la dispozitia bancilor pentru finantarea IMM-urilor”, a subliniat Boc. El a adaugat ca demnitarii din administratia publica vor avea „cresteri salariale zero in 2009”.
Lucian BOGDANEL