Peste 250 de cetateni comunitari ar putea vota la europarlamentare

euro-comunitari.jpgNumarul acestora ar putea fi insa mai mare, afirma sefa Directiei Judetene de Statistica (DJS), Eugenia Harja. Potrivit datelor oficiale, la alegerile parlamentare din vara anului trecut un numar de 251 de cetateni comunitari, rezidenti in Bacau, s-au inscris pe listele complementare pentru a putea participa la scrutinul local. Dintre ei, doar 33 s-au prezentat la vot. In schimb, la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, niciun cetatean comunitar nu s-a prezentat la urne in judetul Bacau. Statisticienii se asteapta la o prezenta slaba la vot, pentru europarlamentarele din 7 iunie, in conditiile in care la euroalegerile din toamna lui 2007 doar 30 la suta din bacauanii cu drept de vot au catadicsit sa-si exprime optiunile electorale.

Peste 250 de cetateni comunitari, de alta nationalitate decât cea româna, sunt asteptati la urne, in judetul Bacau, cu prilejul alegerilor europarlamentare, programate sa aiba loc in data de 7 iunie. Numarul acestora ar putea fi insa mai mare, a anuntat Eugenia Harja, sefa DJS. Ea a confirmat ca la scrutinul europarlamentar din data de 25 noiembrie 2007, niciun cetatean comunitar nu s-a inscris pe listele speciale pentru a putea vota, insa la alegerile locale din vara lui 2008, 251 de comunitari rezidenti in Bacau s-au inscris pe listele complementare. Dintre ei, doar 33 s-au prezentat la urne pentru a-si exprima optiunile electorale. „La europarlamentarele din 2007 nu am avut alegatori comunitari inscrisi pe listele suplimentare. Insa la alegerile locale din iunie 2008, 251 de comunitari s-au inscris pe listele complementare. Au votat doar 33, in cele din urma. E vorba, indeosebi, de cetateni rezidenti in Bacau care deruleaza afaceri cu capital integral privat. Ei sunt italieni, spanioli etc”, a afirmat Harja.

Ritualul din 2007

Odata cu accederea României in Uniunea Europeana, in tara au fost organizate primele euroalegeri din istorie, un eveniment electoral „ritualic”, intrucât la nivelul Uniunii acestea avusesera loc deja. La acea data, a functionat o prevedere electorala care stipula ca cetatenii comunitari care au votat deja la europarlamentare, nu mai au dreptul sa-si exprime optiunile electorale in alte tari membre. Cu europarlamentarele din 7 iunie, România intra intr-un ciclu electoral normal pentru stabilirea Legislativului european. Deocamdata, lucru confirmat de sefa DJS, nu s-a elaborat o lista cu cetatenii comunitari din judetul Bacau. „Nu avem, in acest moment, o lista oficiala a cetatenilor comunitari. Ea se face de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la nivel central, si se remite DJS undeva in preajma alegerilor”, a mai spus Harja. Ea a precizat ca nu se asteapta la o afluenta la urne, mai ales ca, la europarlamentarele din noiembrie 2007, din cei aproape 594 de mii de cetateni cu drept de vot inscrisi pe listele permanente si-au exprimat optiunile numai 178 de mii.

Cifrele de la primele euroalegeri

In pofida mobilizarii iesite din comun a autoritatilor, alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 n-au fost pe gustul electoratului, prezenta la urne fiind cu mult sub asteptari (sub 30 la suta). Au fost tiparite la acea data peste 20 de milioane de buletine de vot si timbre autocolante. Numarul stampilelor cu mentiunea votat a sarit de 87 de mii. In intreaga tara au fost infiintate aproape 18 de mii de sectii de votare. Printr-o Ordonanta de Urgenta, guvernul Boc a stabilit bugetul national al europarlamentarelor la aproximativ 100 de milioane de lei, bani ce urmeaza a fi impartiti intre Ministerul de Interne, respectiv Autoritatea Electorala Permanenta. Bugetele judetene privitoare la organizarea euroalegerilor urmeaza a fi stabilite in saptamânile viitoare.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*