CET Bacau emite facturi dupa bunul plac

Conducerea CET Bacau vrea sa treaca la masuri drastice privind recuperarea creantelor de la consumatori, iar aici se face referire la actionarea in instanta a rau-platnicilor, care au datorii mai mari de trei luni.

La ora actuala, bacauanii au datorii la furnizorul de energie termica de peste 180 miliarde de lei. Cu toate acestea, ritmul incasarilor a scazut foarte mult in ultimele doua luni, in contul furnizorului intrand cel mult 600 de milioane de lei in lunile decembrie si ianuarie.

Cea mai grava situatie privind incasarile a fost in luna decembrie, cand populatia a inregistrat restante de peste 15 miliarde de lei, in conditiile in care CET la randul ei se afla in imposibilitate de plata catre furnizorii sai, si in special catre Distrigaz. In cazul in care facturile la gaz nu vor fi achitate la timp, furnizorul de agent termic va fi obligat sa functioneze la un debit minim de avarie, existand posibilitatea de a se ajunge in situatia ca locuintele racordate la sistemul centralizat sa ramana neincalzite.

Pe langa aceasta surpriza neplacuta, bacauanii au avut parte de una chiar zilele acestea, atunci cand au mers la asociatie pentru a-si achita o parte din restante, moment in care au fost instiintati ca pentru luna ianuarie pretul energiei termice se ridica la un apartament cu doua camere la suma de 4 milioane de lei, iar pentru un apartament cu trei camere la suma de 5 milioane de lei.

Facturile atat de mari si-au gasit raspunsul printr-o adresa trimisa asociatilor de catre CET prin care se facea cunoscut faptul ca pentru luna precedenta facturile au fost emise in sistem pausal, adica fara a se lua in calcul gigacalorimetrele montate in apartamente. Acest lucru i-a revoltat pe consumatori, care s-au adresat la randul lor Ligii Asociatilor de Proprietari, existand posibilitatea chemarii in instanta a furnizorului de agent termic.

CET Bacau are mari probleme si cu combustibilul, resursele de carbune fiind doar de 30.000 de tone, cu mult sub necesar. Astfel, s-a luat masura ca energia termica sa fie produsa pe baza de combustibil mixt, adica 60% la suta gaze si 40% pacura.

Folosirea combustibilului mixt reprezinta o forma mai sigura pentru incalzirea locuintelor, dar costul de producere a gigacaloriei este mai ridicat. Acest lucru nu va afecta populatia, care va continua sa plateasca 1.075.000 lei/gigacaloire, urmand ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat si de la cel local.

Adauga un comentariu

*