Desi nu a ajuns la final, festivalul “Confluente trotusene”, organizat la Casa de Cultura din Onesti, si-a atins deja multe dintre scopurile declarate, cum ar fi descoperirea si promovarea copiilor talentati de pe Valea Trotusului sau popularizarea si conservarea obiceiurilor si traditiilor din zona. In cadrul spectacolelor-concurs desfasurate pana acum, la care au participat deja cateva zeci de scoli, s-au descoperit o gramada de copii talentati, dar si o sumedenie de obieciuri si datini populare, adevarate comori artistice si spirituale, care au fost evidentiate prin intermediul festivalului “Confluente trotusene”. Dansurile si cantecele populare, obiceiurile agrare si traditiile spirituale au fost completate cu arta moderna, de la dansurile contemporane si parada modei, pana la show-urile de varietati.
Interferente culturale
Copiii care au urcat pe scena Casei de Cultura din Onesti au adus cu ei si spiritul locurilor in care s-au nascut, ei si inaintasii lor, care a fost evidentiat prin dansurile si melodiile prezentate, prin costumele purtate sau prin obiectele de decor. Participantii la festival au mai scos in evidenta si interferentele culturale existente in comunitatile in care traiesc precum si influentele diferitelor etnii asupra artei locale. Astfel, in cadrul festivalului au fost prezentate si dansuri tiganesti, precum si traditii spirituale si culturale ale ceangailor de pe Valea Trotusului. Tot ca momente de multiculturalitate, au fost prezentate si traditiile altor popoare, un exemplu in acest sens fiind show-ul “O zi de sarbatoare in Franta”, prezentat de scoala din Bogdanesti, care a impresionat prin costumele imbracate de dansatori, prin muzica aleasa si prin coregrafie, dar si prin scenariu, regie si decoruri. Conceptia spectacolului, coregrafia, muzica si modelul costumelor au apartinut profesoarei Doinita Andrisca, in timp ce de pregatirea elevilor s-au mai ocupat si profesoarele Constanta Lucaci, Maria Ursache si Mioara Grigore, sub coordonarea directoarei Gabriela Irodi, iar parintii celor 34 de copii care au urcat pe scena au contribuit la confectionarea costumelor. Scoala din Bogdanesti a prezentat si alte momente fascinante din viata sprituala, culturala si artistica a comunei. “Tot programul prezentat de noi s-a axat pe obiectivele estentiale ale festivalului, adica promovarea si conservarea datinilor, obiceiurilor si traditiilor existente in zona, dar si realizarea de show-uri de divertisment”, ne-a spus Gabriela Irodi, director la scoala din Bogdanesti.
Maraton cultural-artistic la Onesti
In grupa de concurs programata pentru vineri s-au intrecut doar elevii de la doua scoli, “Sfântul Voievod Stefan cel Mare” din Onesti si cea din Asau, dar sâmbata si duminica au intrat in festival cate 7 scoli, iar spectacolele s-au desfasurat pe durata a nu mai putin de 7 ore, in fata unor sali pline de spectatori. Sambata, au concurat scolile din Sanduleni, Dofteana, Onesti (nr. 1), Cucuieti, Gura Vaii, Bogdanesti si Dumbrava, iar duminica, s-au intrecut unitatile de invatamant din Helegiu, Stefan cel Mare, Deleni, Manastirea Casin (nr. 1 si nr. 2), Târgu Ocna (nr. 3) si Dragugesti. Cei mai buni participanti, la fiecare din cele aproape 30 de sectiuni din cadrul concursului, s-au calificat in faza finala a manifestarii, care se va desfasura la sfârsitul lunii aprilie, pentru fiecare proba din festival. Scoala “Sfântul Voievod Stefan cel Mare” a excelat la probele pentru recitare (Madalina Stroia, clasa a III-a B, punctaj maxim din partea juriului) si pentru interpreti de umor (Flavius Manu, clasa a III-a A), iar scoala din Asau s-a remarcat la sectiunile pentru obiceiuri din viata satului si pentru solisti de muzica populara (Alina Negru). De la scoala din Sanduleni, au iesit in evidenta participantii la probele pentru teatru scurt si pentru prezenta multiculturala, Dofteana s-a remarcat la sectiunile pentru parada modei si pentru grupuri vocale de muzica usoara, iar Gura Vaii a excelat la probele pentru dansuri etno, parada modei si teatru scurt. De la scoala din Cucuieti s-au remarcat concurentii de la sectiunile pentru dans modern si parada modei, Scoala nr. 1 Onesti a iesit in evidenta la probele pentru street dance si grupuri vocale de muzica populara, Bogdanestiul a impresionat la obiceiuri din viata satului si la show-urile de varietati, iar Dumbrava s-a remarcat la dansuri populare (punctaj maxim din partea juriului) si la interpretii de umor. Spectacolul pentru grupa de concurs de ieri nu se terminase, pâna la incheierea editiei, in timp ce restul scolilor vor intra in festival la sfârsitul acestei saptamâni, dupa care urmeaza liceele, apoi finalele.
Florin TANASE