1 Aprilie, ziua pacalelilor

teapa11.jpgSupranumita si Ziua Pacalelilor, 1 aprilie este alaturi de 1 iunie si una dintre zilele preferate ale copiilor, care incearca in fiecare an sa isi pacaleasca parintii si profesorii. Pentru cei cu simtul umorului dezvoltat si cu un gust deosebit pentru farse, ziua de 1 aprilie este un prilej foarte bun de distractie. Pentru cei cu multi „dusmani” sau prieteni glumeti, s-ar putea sa fie mai degraba o zi in care sa nu isi doreasca sa iasa din casa. Dupa cum spunea Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului”.

1 aprilie – Pacaleala lui Noe sau a bisericii?
Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legata de Noe, care se pare ca si-a trimis porumbelul sa caute in mod gresit pamât uscat dupa ce inundatia a inceput sa se retraga de pe uscat pe 1 aprilie. O a doua ipoteza, acceptata de majoritate, sustine ca originea zilei de 1 aprilie are legatura cu schimbarea calendarului gregorian. In vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 Ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in anul 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an pe 1 Ianuarie. Câtiva oameni care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti „April fools” (nebuni de aprilie).

1 aprilie – Pacaleala internationala
Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania si Franta. In Franta cel care cade victima unei pacaleli este numit „poisson d’Avril” (peste de aprilie), in Anglia este numit „noddy”, iar in Scotia acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo”(cuc de aprilie). Se pare ca Ziua Pacalelilor este sarbatorita chiar si in unele tari din America Latina, cum ar fi Peru si Columbia. Diferenta este ca in aceste tari sarbatoarea are loc pe data de 28 Decembrie si poarta numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Chiar daca numele si data difera, farsele care se fac sunt aceleasi.

Superstitii de 1 aprilie
Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pâna la ora prânzului. Pacalelile facute dupa ora prânzului, deci dupa ora 12, se spune ca aduc ghinion celui care pacaleste. De asemenea, casatoria nu este recomandata de 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papuc toata viata.

Mass-media pacalelii
Nu doar prietenii, ci si mass-media incearca sa va pacaleasca de 1 aprilie. Atât ziarele, cât si televiziunile, obisnuiesc sa faca farse de 1 aprilie, anuntând stiri false. Printre cele mai celebre farse mass-media de-a lungul timpului, se numara urmatoarele:

* In 1998, un ziar din Alabama a anuntat ca legislatura statului Alabama a hotarât sa schimbe valoarea numarului Pi, rotunjindu-l la valoarea 3;
* In anul 1950, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit;
* Acum câtiva ani, anumite siteuri din China si Coreea au anuntat ca Bill Gates a fost asasinat;
* Google a anuntat ca va dubla spatiul de stocare pe Gmail.

1 aprilie poate fi pentru tine o ocazie de a te razbuna putin pe cei care ti-au gresit de-a lungul anului sau de a-ti surprinde prietenii intr-un mod placut prin spontaneitatea si umorul tau.

Adauga un comentariu

*