Asistenta sociala de stat, la rascruce

dgaspc-discutie-nationala.jpgViitorul acesteia a facut saptamâna aceasta obiectul unei intruniri nationale a autoritatilor din domeniu

Viitorul asistentei sociale de stat a constituit, luni si marti, subiectul principal al unei intruniri nationale a autoritatilor din domeniu la Sinaia, unde judetul nostru a fost reprezentat de seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sorin Brasoveanu. Pe lânga conducerea directiilor, la intâlnirea de lucru au participat reprezentanti ai UNICEF, Federatiei Nationale a ONG-urilor, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si celei pentru Persoanele cu Handicap, precum si ai Oficiului Român de Adoptii.
Subiectul poate cel mai arzator, a declarat Sorin Brasoveanu la intoarcere (ieri), a fost finantarea sistemului de asistare: „aceasta trebuie sa vina si din alte surse decât Consiliul Judetean si sa fie stabilita prin lege in procent egal pentru fiecare judet. Inainte de asta trebuie insa fixate costurile medii per asistat si modul de monitorizare a cheltuielilor”. Alte subiecte abordate pe parcursul intrunirii au fost descentralizarea sistemului, standardele minime de calitate, activitatea de preventie, importanta specializarii personalului, necesitatea revizuirii legislatiei, crearea „tribunalelor pentru minori”. „Legislatia privind protectia copilului si adoptia are o serie de puncte slabe, de exemplu chestiuni care nu sunt cuprinse in textul legii (copiii cu parinti plecati la munca in strainatate, copiii consumatori de droguri) sau scaderea sanselor de adoptie pentru copiii abandonati in maternitate, la care clarificarea situatiei juridice (timp in care copilul este luat de un asistent maternal profesionist) poate dura si doi ani”, a mai spus directorul DGASPC Bacau. Dincolo de sinceritatea si profesionalismul intrunirii de la Sinaia, a avertizat Sorin Brasoveanu, „daca nu incercam sa facem ceva, tot ce s-a construit in ultimii ani se va darâma”.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*