Uneori, e-mail-urile de tip spam pot avea consecinte foarte grave
In era informatiei, computerul si internetul fac parte din viata cotidiana a multora dintre noi. Un instrument online foarte frecvent folosit, alaturi de motoarele de cautare, este posta electronica (e-mail) – principalul furnizor al acestui serviciu fiind Yahoo (www.yahoo.com). Desi utilizatorii de e-mail stiu ce este un „mesaj nesolicitat” (spam), nu multi constientizeaza pericolele care se pot ascunde in spatele acestui tip de scrisoare online, cum se pot pierde chiar bani atunci când te lasi inselat de „pescarii” de informatii.
Prin ochii „pestelui”
Recent, intr-una din adresele e-mail ale redactiei „Observator de Bacau” a intrat un mesaj semnat in aparenta de Yahoo. Eram informati despre o „modernizare a bazei de date cu utilizatorii si stergerea tuturor conturilor e-mail nefolosite” si, pentru a nu ni se inchide contul, ni se cerea sa trimitem la o anumita adresa e-mail numele de utilizator, parola, data nasterii si tara. N-am intrat in panica, nici nu am indeplinit cererile „Yahoo”, ci am accesat, pentru anumite lamuriri, un site privind securitatea postei electronice.
Ce inseamna „pescuit” pe internet
Potrivit site-ului Yahoo Security Center (accesibil la adresa http://security.yahoo.com), „in cazul in care parola dumneavostra cade in mânile cui nu trebuie, acea persoana se poate da drept dvs. pe internet, poate sa semneze contracte, sa cumpere produse cu cardul dvs. sau pur si simplu sa va fure contul e-mail”. Specialistii ne recomanda sa alegem cu grija parolele si sa le tratam ca pe informatii strict confidentiale. De asemenea, sa nu dam curs mesajelor spam (unele ne trimit la site-uri false, care imita, de exemplu, intrarea in posta Yahoo si unde cineva ne „pescuieste” datele personale) si sa nu scriem pe e-mail date precum numerele de card bancar sau parolele (companiile serioase nu cer astfel de informatii prin e-mail). „Yahoo nu va va cere niciodata prin e-mail sau telefon parola de cont sau date despre cardul dvs.”, se arata pe site. Mai mult, expertii Yahoo ne recomanda sa evitam sa folosim chiar si optiunea Dezabonare pe care o contin unele spam-uri.
Exemple de spam-uri periculoase
Pentru o maxima eficienta in lupta cu „pescarii” online, Yahoo Security Center prezinta mai mule tipuri periculoase de spam. Este vorba despre „scrisoarea nigeriana” (in care asa-zisi oameni de afaceri sau fosti politicieni din state ale lumii a treia cer sprijin pentru transferul bancar al unei sume uriase – din care „ofera” un procent), „pescuitul” prin mesaje de genul celui primit la redactie, reclame care promit venituri foarte mari cu munca foarte putina (eventual prin lucru de acasa), reclame la produse-„minune” pentru slabit fara regim sau sport sau la medicamente „miraculoase”, mesaje care-l invita pe destinatar la o loterie(-fantoma) sau il anunta ca deja a „câstigat”, oferte de credite cu conditii foarte „avantajoase”, „cursuri” despre cum sa-ti platesti toate darile simultan sau sa-ti anulezi datoriile, idei „geniale” de afaceri. Pentru imbunatatirea securitatii, reprezentantii Yahoo recomanda utilizatorilor sa redirectioneze toate mesajele suspecte la adresa e-mail spam@uce.gov (la Comisia Federala de Comert a SUA).
Alin LEANCA