Câştigul salarial mediu net a fost în februarie de 1.358 lei, în creştere uşoară, cu 0,2%, faţă de ianuarie, deşi s-au înregistrat scăderi în majoritatea activităţilor economice, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal brut în a doua lună a anului de 1.863 lei, cu 1,3% mai mare faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat INS.
Faţă de prima lună a anului, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în februarie cu 3 lei în termeni nominali.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.313 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (728 lei).
În februarie, comparativ cu luna precedentă, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost în uşoară scădere faţă de luna ianuarie 2009, când s-au acordat prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu) ori s-au realizat producţii mai mari.
Astfel, cele mai semnificative scăderi, de peste 10%, s-au înregistrat în activităţile de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii.
Scăderi ale salariului cuprinse între 5% şi 10% s-au înregistrat în telecomunicaţii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice, tipărire şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare si transmitere de programe), activităţi de editare, tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Reduceri ale salariului cuprinse între 3% şi 4,5% s-au consemnat în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea altor mijloace de transport, hoteluri şi restaurante, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, sănătate şi asistenţă socială, colectarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor, activităţi de recuperare a materialelor reciclabile, activităţi şi servicii de decontaminare.
Pe de altă parte, creşteri ale câştigului salarial mediu net, în februarie faţă de luna precedentă, în unele activităţi economice, au fost determinate de acordarea de prime sau ca urmare a negocierilor salariale în industria de fabricare a produselor din tutun şi activităţile auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, acordarea celui de-al 13 salariu pentru anul 2008 în administraţie publică şi învăţământ şi plata în funcţie de realizări sau de contracte în activităţile de fabricare a substanţelor şi produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, cercetare dezvoltare, respectiv transporturi pe apă.
Cel mai mare avans salarial lunar în februarie, de 26,8%, a fost înregistrat în fabricarea produselor din tutun.
Comparativ cu februarie 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 19,8%.
Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 12,1%.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
sursa: mediafax