Bolile contagioase, respiratorii, tegumentare si mai ales parazitare au facut, la fel ca in fiecare an, zeci de victime printre elevi. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in mediul rural.
Triajul epidemiologic, specific inceputului de an scolar, s-a incheiat. Medicii scolari si cadrele medii sanitare au controlat peste 111.320 de copii inscrisi in gradinitele, scolile si liceele judetului. Examenele clinice generale au urmarit in special bolile contagioase respiratorii, tegumentare – scabia (raia) si parazitare – pediculoza (paduchii), dar si alte tipuri de afectiuni infectioase de tipul hepatitei, oreionului, anginei (infectie in gat) sau varicelei.
In mediul rural, acest triaj a fost efectuat de medicii de familie, iar in orase de catre medicii scolari. Dintre copiii examinati, 517 au fost decoperiti cu diferite probleme de sanatate, cele mai frecvente fiind anginele, rinitele, bronsitele si micozele.
Pediculoza si scabia continua sa dea batai de cap medicilor scolari. 380 de prescolari si scolari au fost depistati cu paduchi, mai ales in mediul rural, iar alti 44 cu raie. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) s-a implicat direct in organizarea corespunzatoare a triajului epidemiologic, mai ales ca in aceasta perioada, in colectivitati, exista posibilitatea aparitiei unor evenimente epidemilogice.
In acest sens ASP, prin laboratorul de igiena scolara, a organizat echipe de medici si asistenti care au verificat modul cum este efectuat acest triaj. Pentru prevenirea unor imbolnaviri la contacti (persoanele care intra in contact cu bolnavul), odata cu efectuarea triajului epidemiologic, medicii au avut obligatia de a izola si urmari cazurile.
Acestea au fost raportate la ASP si apoi centralizate la nivelul Ministerului Sanatatii, la Directia Generala de Medicina Preventiva. La verificarile ulterioare, mai erau inca in evidenta 11 cazuri de scabie in scolile generale, din mediul rural, si 125 de cazuri de pediculoza in gradinite si scoli.
Roxana NEAGU