Alaturi de europarlamentarul Gabriela Cretu, comisarul a vizitat ieri Bacaul unde a avut o intrevedere cu sefii administratiei locale, dupa ce in prealabil a participat la o conferinta gazduita de Universitatea din Bacau. Orban a apreciat ca viitorul administrativ va apartine euroregiunilor si ca, in contextul globalizarii, atât România, cât si Bacaul, vor deveni mult mai eterogene sub aspectul compozitiei demografice.
Eurocomisarul român Leonard Orban a vizitat ieri Bacaul, unde a avut o intrevedere cu sefii administratiei bacauane, Dragos Benea – seful Consiliului Judetean, respectiv Dorian Pocovnicu, prefectul de Bacau. In prealabil, Orban a participat la o conferinta pe tema multiculturalismului, care a fost gazduita de Universitatea din Bacau. Comisarul le-a vorbit mai multor primari din judet despre ascendentul tot mai pronuntat pe care il inregistreaza regiunile in economia politicii administrative europene, dar si despre birocratia inerenta ce insoteste procesul de absorbtie a fondurilor europene. „Ii urez bun venit dl. Orban in judetul care i-a dat pe cei mai mari români”, a declarat, in deschidere, Dragos Benea care a continuat cu o enumerare a legendelor bacauane, de la Nadia Comaneci, la poetul George Bacovia.
Factorul demografic, decisiv
Orban a apreciat ca România viitorului va fi „diversa si diferita” si ca in acest context locuitorii ei trebuie sa fie pregatiti. „Globalizarea si mobilitatea au dus la o diversitate din ce in ce mai mare in fiecare oras. Stiu ca in judetul Bacau au fost adusi mai multi muncitori din China si Bangladesh, dar exista in Europa mai multe orase in care cetatenii din afara UE sunt mult mai numerosi”, a declarat el. Eurocomisarul a mai spus ca factorul demografic este inerent dezvoltarii economice europene si ca, pe fondul imbatrânirii tot mai accentuate a populatiei de pe acest continent, Europa trebuie sa „importe” indivizi din afara granitelor Uniunii. Orban a dat ca exemplu Olanda, tara care in anii ’60 a suportat o infuzie de muncitori arabi, veniti indeosebi din tarile din nordul Africii. „Olanda a acceptat imigranti din nordul Africii in anii ’60. Au intrat in aceasta tara aproximativ 60 de mii de cetateni. In prezent, numarul arabilor din Olanda trece de 700 de mii. Aceasta crestere a avut loc in 20 – 25 de ani”, a mai afirmat acesta. In succintul sau speech, prefectul Dorian Pocovnicu s-a legat de exemplul oferit de Orban si a facut aluzie la afaceristii arabi care deruleaza afaceri in domeniul forestier, pe Valea Muntelui. „Ma gândeam, domnule comisar, fata de exemplul cu Olanda, la faptul ca pe Valea Muntelui, in judetul Bacau, au mai ramas vreo 10 arabi. Oare la ce numar vor ajunge peste ani?”, s-a intrebat, in gluma, Pocovnicu. El s-a declarat magulit de vizita eurocomisarului si a felicitat CJ pentru organizarea evenimentului.
Absorbtia eurofondurilor, cruciala
Problema absorbtiei fondurilor europene de catre administratiile locale din judet nu a fost ocolita de Orban, acesta recunoscând ca la nivelul institutiilor europene exista o traditie birocratica motivata de respectul pentru cheltuirea banului comunitar. „Stiu ca exista in acest moment dificultati legate de birocratia europeana. Ea vine din respectul pentru cheltuirea banului comunitar. Aceste institutii europene nu pot lasa standardul jos”, a apreciat Orban. El a identificat o a doua problema in incapacitatea administratiilor locale de a cofinanta proiectele eligibile care au primit finantare europeana. „Aceasta problema apare in special in zona proiectelor de infrastructura, imposibil de finantat de catre micile comunitati. Cred ca e nevoie de mentinerea capacitatii administrative. Specialistii români au fost pregatiti deosebit de greu”, a mai spus eurocomisarul român care, la final, a semnat in Cartea de Onoare a judetului si a primit din parte sefului CJ o copie a albumului „Marturisiri”.
Euroclisee
Parlamentarul european Gabriela Cretu, membra a grupului socialistilor europeni, a demontat in alocutiunea sa cliseele formate in timp pe marginea relatiei România – UE. Aceasta a afirmat ca ce se intâmpla la Bruxelles ar trebui sa intereseze pe toata lumea, pentru ca deciziile luate de forurile europene se rasfrâng asupra cetatenilor români. „Se spune ca e multa birocratie si ca Bruxelles-ul e departe. Eu cred ca e foarte important sa stim lucrurile asa cum sunt ele acolo si sunt foarte importante pentru interesul nostru”, a declarat ea.
Lucian BOGDANEL