Un raport prezentat recent de un parteneriat ONG noteaza institutia bacauana cu o stea din cinci. Prorectorul acesteia, Gabriel Lazar, acuza documentul de „subiectivitate, superficialitate stiintifica si demonizare a invatamântului superior de stat”.
Potrivit unui raport recent al „Coalitiei pentru Universitati Curate” (parteneriat intre ONG-uri), Universitatea de stat din Bacau (UB) a primit doar o stea din cinci intr-un top al integritatii. Informatiile oferite de Societatea Academica Româna (membra a Coalitiei) arata ca din acest parteneriat mai fac parte Grupul pentru Dialog Social, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din România, Centrul pentru Jurnalism Independent sau Federatia Nationala Sindicala Alma Mater. Bazata pe constatarea ca „in domeniul educatiei, coruptia este strâns legata de lipsa de performanta a sistemului”, analiza privind integritatea universitara a vizat 42 de universitati de stat (din totalul de 56) si s-a axat pe patru capitole: transparenta si corectitudine administrativa, corectitudine academica, calitatea conducerii si management financiar. In topul integritatii, nicio unitate nu a obtinut punctajul maxim, iar unele nu au primit nicio stea („facultati in care nimeni nu ar trebui sa-si doreasca sa studieze”).
Acuzarea
La capitolul transparenta si corectitudine administrativa, raportul „Coalitiei pentru Universitati Curate” sustine ca UB a incalcat legea liberului acces la informatiile de interes public (544) si ca, „pe site-ul UB, declaratiile de avere nu sunt toate actualizate, iar comunicarea cu studentii este limitata, neexistând de exemplu acces electronic la note, nici formulare online pentru cereri”. La capitolul corectitudine academica, „desi au fost inregistrate cazuri notorii de plagiat, masurile luate sunt pur formale, neexistând o politica pro-activa de identificare a posibilelor acte de plagiat. Activitatea stiintifica este sub medie. S-a constatat in orarul afisat alocarea aceleiasi sali unor ani de studii diferiti, cu discipline diferite, cu cadre didactice diferite, in acelasi interval de timp”. In ce priveste calitatea guvernantei, „exista persoane inrudite in functii de conducere si subordonare. Acordarea gradatiilor de merit se face opac. Reprezentarea studentilor in structurile de conducere este pur formala”. Cât despre managementul financiar, „transparenta utilizarii fondurilor este redusa. Pagina web nu contine date clare privind taxele universitare”.
Apararea
In replica, prorectorul UB Gabriel Lazar a declarat ca raportul „Coalitiei pentru Universitati Curate” „este subiectiv, nu are nicio componenta de cercetare stiintifica si demonizeaza invatamântul superior de stat”. Reprezentantul universitatii bacauane a facut precizari cu privire la fiecare punct al raportului. Astfel, acesta a recunoscut ca unele informatii cerute in baza legii 544 nu au fost transmise la timp „din motive obiective”. „Nu stiu sa fi avut probleme cu actualizarea pe site a declaratiilor de avere. Studentii au acces online atât la note, cât si la formulare de cereri”, a continuat oficialul. Despre problema plagiatului, profesorul Lazar sustine ca „s-au respectat procedurile, iar acum lucram la un plan de masuri pentru preintâmpinarea actelor de plagiat”. „O evaluare de anul trecut, realizata de organismul de finantare a cercetarii, ne-a clasat pe locul 14 in tara”, a spus prorectorul cu privire la activitatea stiintifica a UB. Despre problema orarului, spune ca „e posibil sa fi aparut erori de redactare”. Despre acuzatiile de nepotism: „nu putem impiedica fiul sa lucreze in acelasi loc cu tatal, doar sa nu fie amândoi in aceeasi structura de conducere sau sa ia decizii unul pentru celalalt – ceea ce avem grija sa nu se intâmple”. Reprezentantul UB a negat afirmatiile raportului Cualitiei cu privire la gradatiile de merit, reprezentarea studentilor in structurile de conducere si transparenta redusa a utilizarii fondurilor. Despre taxele universitare, Gabriel Lazar a spus ca „nu toate apar pe site – si asta tine de politica noastra financiara privind concurenta cu alte universitati”.
Alin LEANCA