Lucratorii statiei de epurare de la Comanesti risca sa ramâna pe drumuri

comanesti.jpgProblemele lucratorilor statiei de epurare de la Comanesti au ajuns in atentia prefectului. El cere gasirea urgenta a unei solutii in zona, deoarece „problemele de mediu sunt foarte sensibile si nu trebuie tratate cu superficialitate”. Se pare ca singura solutie, in acest caz, este preluarea statiei de epurare de Consiliul Local al Comanestiului

Cei 16 lucratori ai statiei de epurare de la Comanesti par a fi intr-o situatie fara iesire. Ei afirma ca se asteapta din moment in moment sa ramâna fara loc de munca si poluarea de pe Trotus sa atinga cote alarmante. Toate acestea i-au fost aduse la cunostinta prefectului Dorian Pocovnicu, care a organizat, ieri, la ora 10.00 o intâlnire cu reprezentantii tuturor institutiilor cu putere de decizie in rezolvarea problemei de la Comanesti. Necazurile au inceput inca din 2003, de când statia de epurare a trecut in administrarea Uzinei Termice, societate privata, momentan aflata in proces de insolventa. „In primul rând aceasta este o problema a comunitatii. Problemele de mediu sunt foarte sensibile si nu trebuie tratate cu superficialitate. Aici nu e loc de intors! Vreau sa se urgenteze problema si Comanestiul sa aiba o statie de epurare conform normelor impuse de UE”, a declarat prefectul Pocovnicu. Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau, Iuan Maftei a afirmat ca principala problema a statiei de epurare sunt datoriile mari pe care Uzina Termica le-a facut in decursul timpului. „Problemele acestea sunt vechi si nimeni nu a venit cu vreo solutie concreta. Societatea care are statia de epurare in administrare are multe plati neefectuate. Ba chiar risca sa se intrerupa furnizarea cu energie electrica”, a afirmat directorul Maftei.

Solutia: Preluarea de catre Consiliul Local

Singura solutie care ar scapa lucratorii statiei de epurare de somaj si s-ar evita izbucnirea unei catastrofe ecologice pe râul Trotus pare a fi preluarea statiei de epurare de catre Consiliu Local Camanesti. „Primaria ar trebui sa fie cea mai interesata de preluarea acesteia. Oricum, nu exista o alta statie de epurare in zona”, a declarat Silviu Bondor, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau. „Mai mult, serviciile prestate de laborantii statiei de epurare sunt 90 la suta pentru comunitate si doar 10 la suta sunt ape industriale”, a mai adaugat Ioan Maftei. Viceprimarul Comanestiului, Nicolae Ciocan a promis ca se vor cauta solutii ca sa se iasa din aceasta situatie, dar trebuie cautati termenii legali.

Demers mai vechi al angajatilor

Lucratorii statiei de epurare recunosc faptul ca au facut mai multe demersuri pentru a-si rezolva problema. De fapt, acest lucru a mai fost semnalat de ziaristii de la „Observator de Bacau”, in urma cu trei saptamâni. La acea data, laborantii comanesteni afirmau ca au participat la mai multe sedinte de Consiliu Local si, de fiecare data, rezultatul a fost zero. „S-a crescut pretul apei pe motiv ca trebuie sa ni se mareasca si noua salariile. Fals! Noi nu primim niciun leu in plus. Initial primarul a zis ca ne va creste salariul cu 50 la suta. De fapt, a fost o minciuna”, a spus Rodica Bretileanu, una dintre laborante. Ei mai spun ca din lipsa de fonduri se realizeaza doar o decantare mecanica, deoarece lipesesc statiile de clorinare si solutiile dezinfectante. „Statia asta s-a dus de râpa! Aici e o adevarata bomba ecologica. Practic, nu se epureaza nimic. Nu avem nici reactivi, nici aparatura. Nici macar nu avem cu ce lucra. De patru ani nu am mai primit nimic”, a afirmat Tatiana Arpinte, o alta laboranta. Contactat telefonic de ziaristi, la acea data, primarul Viorel Miron a afirmat ca nu este in responsabilitatea sa aceasta problema. „Nu este treaba mea sa pun cloramina in apa. Ei au statut de societate comerciala si trebuie sa se descurce singuri. Oricum, am inteles ca sunt in lichidare. Lichidatorul judiciar trebuie sa dea o solutie. Nu eu”, a declarat edilul Comanestiului. (Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. Daca mergeti acolo, o sa vedeti ca apa deja nu mai intra in statia de epurare, ci e deversata direct in Trotus. Nu ca apa care intra pana acum in statie iesea mai curata. Se facea doar o decantare, apa nu era tratata cu nimic. Daca o sa va deranjati sa mergeti pana pe malul Trotusului, sa nu va uitati mastile de protectie.

Adauga un comentariu

*