Intram in UE cu scoli de pe vremea lui Pazvante

Putine scoli din judet respecta in totalitate standardele europene in ceea ce priveste mobilierul scolar. Nimeni nu cunoaste normele europene pentru confortul elevilor: nici profesorii, nici inspectorii ANPC, nici Ministerul Educatiei si nici firmele care vor trebui sa furnizeze scolilor mobilier.

mobilier scolarRespecta parametrii europeni bancile si scaunele ce urmeaza a fi folosite de catre elevi? Reprezentantii acestor firme sustin ca Ministerul Educatiei si Cercetarii reglementeaza aceste chestiuni. MEC arunca pisica in curtea primariilor si scolilor care urmeaza sa achizitioneze necesarul de mobilier direct de la furnizori, motivand ca nu poate impune un anume tipar tuturor institutiilor de invatamant.

Din aceasta cauza, mobilierul intalnit in scoli este de tot felul. Banci mai vechi decat scoala, alaturi de altele mai noi, mai aproape de UE. In joc este insa sanatatea elevilor. In scolile unde s-a achizitionat mobilier nou invata doua-trei grupe de elevi de varste diferite. Chiar daca pupitrele si scaunele corespund unei anumite grupe de varsta, ele devin incomode pentru alte grupe, mai mari, care invata intr-un alt schimb.

Aveam norme UE de pe vremea lui Domnu’ Trandafir!

Din cauza mobilierului neadecvat, elevii din scoala primara scriu cu tot corpul, adica, in timp ce scriu, pana si muschii picioarelor le sunt incordati, iar uneori isi misca si degetele mainii stangi. Ideal ar fi ca banca sa fie suficient de mare incat sa permita elevului ca, in timp ce scrie, sa-si poata sprijini spatele pe spatar si picioarele pe podea, astfel incat genunchii sa formeze un unghi drept, iar distanta dintre ochi si foaia de hartie sa fie de 30 – 35 cm.

Scaunul trebuie sa fie suficient de lat incat sa cuprinda tot sezutul plus o suprafata egala cu doua treimi din coapsa. Este foarte important ca elevul sa scrie relaxat. Acestea sunt norme care n-au fost impuse neaparat de Uniunea Europeana, ci sunt cunoscute de pe vremea Domnului Trandafir.

„Uniunea Europeana ne impune anumite norme care trebuie respectate in ce priveste mobilierul din scoli. De acum inainte, bancile din salile de clasa vor respecta normele impuse. Insa, mobilierul deja existent nu va fi in niciun caz inlocuit, daca este intr-o stare buna. Bine ca sunt totusi si aceste banci.

Sunt scoli in mediul rural care duc lipsa de orice fel de mobilier”, ne-a declarat Brandusa Popescu, insp. gen. adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

D. MINDIRIGIU
Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*