Protestele faţă de îngheţarea salariilor şi modul în care Ministerul Educaţiei a gândit descentralizarea vor lua forma boicotării bacalaureatului şi a tezelor cu subiect unic. 80% dintre cei 46000 de dascăli afiliaţi Federaţiei “Spiru Haret” (FSH) au decis, prin referendum, că vor suspenda examenele naţionale, liderii sindicali urmând să stabilească de comun acord cu celelalte federaţii calendarul protestelor. “Vom începe cu boicotarea primei teze cu subiect unic, apoi cu bacalaureatul, admiterea şi titularizarea. Ne vom răzgândi doar în cazul în care Educaţia va primi 6% din PIB, căci acum a scăzut sub 5%, se vor aplica creşterile salariale, iar descentralizarea nu va mai fi atât de agresivă. Sperăm, dar sincer mă îndoiesc că mai există vreo şansă din moment ce guvernul şi preşedintele nu îşi asumă angajamentele”, ne-a spus Marius Nistor, preşedintele executiv al FSH. Aceeaşi decizie se prefigurează şi în cazul celor 195000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), rezultatele parţiale ale referendumului indicând că 80% au optat pentru boicotarea examenelor naţionale, pentru greva generală pronunţându-se doar 60% dintre dascăli. Conform preşedintelui FSLI, Aurel Cornea, decizia finală va fi luată abia săptămâna viitoare: “Rezultatele reflectă opţiunea a 14 din cele 36 de judeţe, unde avem membri. Hotărârea finală va fi luată după Paşte şi atunci ne vom întâlni cu celelalte federaţii şi vom decide ce vom face. Noi nu am cerut demisia doamnei Andronescu. Sigur, aceasta e o decizie personală, dar credem că e mai bine să caute soluţii pentru problemele din sistem”
Sesiunea de examene din universităţi ar putea fi suspendată
În cazul în care şi cadrele didactice din învăţământul superior vor alege forma de protest pentru care au optat colegii lor din şcoli, studenţii ar putea să nu mai aibă în faţa cui să susţină examenele. Potrivit preşedintelui Federaţiei “Alma Mater”, Răzvan Bobulescu, o decizie finală în acest sens va veni până la sfârşitul acestei luni: “Noi ne mişcăm mai încet pentru că programul în facultăţi e foarte flexibil şi până găseşti colegii care să semneze durează. Termenul este 1 mai. Dacă şi profesorii noştri vor opta pentru boicotarea examenelor naţionale asta înseamnă că nu se vor prezenta la bacalaureat în calitate de preşedinţi de comisii şi că nu se vor mai ţine sesiunile de examene din universităţi dar acest lucru nu ar fi corect pentru că studenţii nu au nici o vină”. Rectificarea negativă de 676 de milioane de lei aplicată Educaţiei este decizia care a nemulţumit cel mai tare profesorii universitari, Răzvan Bobulescu precizând că tăierea din buget îl pune pe ministrul Ecaterina Andronescu într-o situaţie jenantă: “Învăţământul nu a mai păţit aşa ceva de 11 ani. În 1998 a fost o rectificare de 1000 de miliarde de lei vechi din cauza Bancorexului. De atunci, nu am avut decât rectificări pozitive. La sfârşitul acestei săptămâni voi reprezenta România, la Bruxelles, unde va avea loc întâlnirea sindicatelor din învăţământ la nivel european şi voi prezenta toate problemele cu care ne confruntăm”. Decizia finală cu privire la forma de protest va fi luată cel mai probabil în următoarele două săptămâni, preşedintele executiv al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Teodor Fîrţonea, declarându-ne că cele patru mari grupări sindicale vor stabili de comun acord planul de măsuri, cel mai probabil prin intermediul votului din biroul executiv. (sursa: Gândul)
In plus,mai trebuie cerute demisiile premierului Boc si a ministrului de resort,pentru minciuni publice si nerespectarea angajamentelor electorale !