Vesticii nu ne inghit gunoaiele: Europolitica deseurilor

gunoaie.jpgConsiliul Judetean este in curs de finalizare a Master Planului privind managementul integrat al deseurilor pe teritoriul judetului Bacau. Potrivit documentului cadru, judetul va fi divizat in doua parti simetrice, pe axa nord – sud, urmând ca la Bacau si Onesti sa fie amenajate 2 depozite ecologice de deseuri. Acestea vor deservi partea de est si partea de vest a judetului. In plus, in judet vor mai exista inca 2 statii de transfer, una la Buhusi, respectiv una la Sascut sau Gaiceana, o decizie in privinta amplasamentului celei de-a doua statii urmând a fi luata cât de curând.

Europenii nu ne mai inghit gunoaiele si in scurt timp regiunile românesti vor trebui sa se ridice la standardul elevat impus de masurile draconice de mediu elaborate la nivelul UE. Pentru judetul Bacau, reteta rezolvarii problemei deseurilor e simpla si, deopotriva, complexa, intrucât este pentru prima oara in istoria regiunii când gunoaiele si deseurile menajere fac obiectul unui amplu proiect de management integrat. La nivelul Consiliului Judetean este in curs de finalizare un Master Plan care, ca document cadru, va stabili orarul exact al managementului deseurilor in judetul Bacau. Documentul in cauza se gaseste pe situl internet al CJ, intr-o forma provizorie care urmeaza sa fie amendata si definitivata in saptamânile urmatoare. Consultantul cu care lucreaza consiliul este acelasi care a ajutat Primaria Bacau sa elaboreze proiectul gropii de gunoi ecologice situata pe raza localitatii Nicolae Balcescu. Miercuri, cele doua parti au avut o runda de intrevederi, urmând ca pâna in data de 15 mai, potrivit datelor oficiale, Master Planul sa fie batut in cuie.

Doua gropi judetene de gunoi

Documentul cadru prevede amenajarea a doua „depozite conforme” (n.r. – asa-numitele gropi de gunoi ecologice) la Bacau si Onesti. Primul depozit va deservi partea de est a judetului, adica municipiul resedinta de judet plus alte 22 de localitati, in timp ce cel de-al doilea depozit va deservi orasul industrial si alte 38 de comune de pe Valea Trotusului. Autoritatile au luat in calcul si amenajarea a doua statii de transfer care sa preia deseurile din celelalte localitati bacauane. Prima statie va fi realizata la Buhusi, urmând ca a doua statie sa fie amenajata la Sascut, cu o varianta de rezerva la Gaiceana, in ipoteza in care administratia locala sascuteana nu va gira un asemenea proiect. Ca punct de reper a fost luat anul 2013, când se estimeaza ca in judetul Bacau programul de management integrat al deseurilor va fi functional.

Rampa ecologica

Dupa ce a facut obiectul campaniei electorale pentru alegerile locale, proiectul rampei ecologice situata pe raza comunei Nicolae Balcescu a inceput sa prinda contur. Valoarea totala a investitiei se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro. Municipalitatea s-a intâlnit deja in luna februarie cu câstigatorul licitatiei de construire, SC Bilfinger (Germania). La realizarea depozitului conform vor mai colabora IRIDEX, respectiv SC Hidroconstructia. Finantarea este realizata din fonduri ISPA, nerambursabile, iar durata de executie a constructiei este de 16 luni. Proiectul a fost inclus in Master Plan si va fi parte a proiectului de management integrat al deseurilor din judetul Bacau.

Depozitul de zgura

Depozitul conform onestean va fi amenajat pe locul actualului depozit de zgura. Situat in zona industriala a Onestiului, intre Chimcomplex si Electrocentrale Borzesti, depozitul de zgura transformat in groapa ecologica de gunoi va deservi 38 de localitati situate in lungul Vaii Trotusului. Terenul, ce insumeaza o suprafata de 33 de hectare apartine Primariei Onesti. Lucrarile de amenajare a depozitului trebuie sa demareze in cel mult trei luni de zile, urmând ca el sa intre in exploatare, la capacitate maxima, undeva catre inceputul anului 2012.

Mediul rural, focar de infectie

Potrivit unei statistici prinsa in Master Plan, in mediul rural bacauan s-au identificat 158 de depozite necontrolate de deseuri. Un numar de 133 dintre ele, acoperind o suprafata de aproximativ 51 de hectare vor fi inchise si reabilitate „in situ”, urmând ca alte 25 de depozite mici, ce acopera in prezent o suprafata de 3, 2 hectare, sa fie curatate de deseuri. Acestea vor fi transportate la noile depozite din Bacau si Onesti.

Flagel national

La nivelul anului 2004, autoritatile de mediu din tara identificasera 230 de depozite industriale de colectare a deseurilor. Dintre acestea, doar 7 respectau directivele europene in vigoare. De asemenea, aceleasi autoritati au descoperit alte 160 de depozite municipale neconforme cu legislatia europeana de mediu. România a fost pasuita in repetate rânduri de UE. Termenul limita dat de Uniune pentru ecologizarea gropilor de gunoi din tara este 16 iulie 2009. Pâna in anul 2013, autoritatile de profil de la noi au la dispozitie aproximativ 5, 6 miliarde de euro pentru finantarea proiectelor regionale de management integrat al deseurilor.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*