Peste 2100 de metri patrati din curtile Spitalului Judetean de Pediatrie, respectiv Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, au fost retrocedati fostilor proprietari in intervalul 2004 – 2008. Procesul de reconstituire a proprietatii a afectat, cu precadere, Spitalul de Pediatrie, din curtea SJU fiind retrocedata o felie de teren de „doar” 800 de metri patrati.
Cele mai importante spitale publice bacauane ramân, incet dar sigur, fara curti, dupa ce in intervalul 2004 – 2005 peste 2100 de metri patrati din ele au fost retrocedati catre fostii proprietari sau catre urmasii acestora. Situatia e complicata de deschiderea santierului de la Spitalul Municipal, terenul destinat construirii obiectivului spitalicesc fiind „prelevat”, in proportii sensibil egale, de la SJU si de la Spitalul de Pediatrie. Autoritatile administrative confirma ca procesul de retrocedare nu poate fi stopat si ca ultimele amendamente aduse legii care guverneaza reconstituirea proprietatii sunt draconice. Ultima punere in posesie de care CJ a luat act s-a produs in cadrul sedintei de acum doua saptamâni, când un mostenitor al fostului proprietar, Gheorghe Bighescu, a instiintat conducerea institutiei ca a devenit proprietarul unei suprafete de 478 de metri patrati, situati in curtea SJU, in baza unei hotarâri definitive a instantei.
Sase parcele restituite
Pe lânga parcela lui Bighescu, alti cinci proprietari sau urmasi de-ai lor si-au redobândit terenurile detinute in curtile spitalelor bacauane si expropriate de regimul comunist cu ani in urma. Acestia sunt Zizeta Cichi (cu un teren de 205 metri patrati), Gheorghe Platon (217, 72 mp), Vasile Nitescu (505 mp), Elena Budureanu (417, 73 mp), respectiv Pruteanu cu 282, 35 metri patrati. Conform spuselor secretarului judetului, Catalina Zara, noile prevederi ale legii ce guverneaza procesul de retrocedare a terenurilor catre fostii proprietari sunt fara echivoc. „Proprietarul poate sa faca ce vrea cu terenul sau. Nimeni n-a stiut, la data efectuarii exproprierilor, ca pe acel teren va fi construit un spital. Sub terenurile retrocedate nu exista o infrastructura strategica pentru spitale”, a confirmat Zara. Ea a mai spus ca majoritatea institutiilor administrative din tara se confrunta cu probleme generate de reconstituirea vechilor proprietati, proces care le afecteaza patrimoniile. „Acele exproprieri nu s-au intâmplat doar la Bacau. In toata tara exista situatii similare celei cu care se confrunta CJ. Deocamdata, toate cererile de retrocedare remise CJ au fost solutionate conform legii”, a mai afirmat aceasta. Potrivit unei statistici realizate de compartimentul juridic al CJ, in intervalul 2002 – 2008, pe adresa institutiei au fost primite peste 20 de notificari privind punerea in posesie a fostilor proprietari, acestia având in spate decizii definitive ale instantelor de judecata.
Dificultati, doar la Pediatrie
Dan Stoica, managerul SJU, a dat asigurari ca activitatea spitalului nu este, deocamdata, afectata de morisca retrocedarilor. El a recunoscut ca Spitalul de Pediatrie este mult mai afectat din acest punct de vedere. „La SJU au fost retrocedati aproximativ 800 de metri patrati. Proprietarii sunt urmasii unor persoane care au avut case in aceasta zona, inainte de construirea spitalului. La un moment dat se punea in discutie daca si un teren din vecinatatea Palatului Administrativ trebuie retrocedat. In acest moment nu avem probleme de acces sau de alta natura. Functionam la parametri optimi dar, in privinta altor posibili proprietari sau urmasi de-ai lor, CJ va trebui sa gaseasca o solutie de compensare”, a comentat Stoica. De cealalta parte, medicul Aurelia Taga, purtator de cuvânt al Spitalului de Pediatrie, a recunoscut ca activitatea institutiei spitalicesti este pusa in dificultate de valul de retrocedari din ultimii ani. „Au venit cu granita catre spital. Proprietatile ajung pâna in Ambulatoriul de specialitate. Ne afecteaza, intr-un cuvânt”, a spus Taga. Convietuirea spitalelor bacauane cu fostii proprietari sau urmasii acestora poate fi grevata de viitoare retrocedari ce ar putea afecta frontal activitatea unitatilor medicale. Conform secretarului judetului, o posibila solutie viitoare ar fi ca acestea sa cada la invoiala cu proprietarii de drept pentru a putea utiliza suprafetele de teren in cauza.
Lucian BOGDANEL