Acestia asteapta luni intregi ajutoarele in bani promise de stat. Directia Muncii Bacau are de achitat ajutoare solicitate inca de anul trecut
La doar zece ani, Elena D. din Onesti sufera de epilepsie, stari atipice de absenta si sindrom bipiramidal sechelar (pareza). Deoarece familia (din care mai face parte mama, concubinul mamei si bunica materna) are un venit total lunar total de numai 1268 de lei, mama bolnavei a cerut de la Directia de Munca si Incluziune Sociala (DMIS) Bacau, potrivit legii, un ajutor financiar (aprobat deja la nivel local) de 1000 de lei. Cosmin G., in vârsta de un an, din Bacau, a fost diagnosticat cu cancer de coloana vertebrala (Neuroblastom toracal in Bisac), in tratament citostatic. Din dorinta disperata de a-l salva, parintii sai au cheltuit peste 60.000 de euro cu tratamente in România si Austria si si-au vândut locuinta si masina. Cum suma veniturilor familiei este doar 688 de lei pe luna, DMIS le-a promis un ajutor cu caracter exceptional de 10.000 de lei.
Maria S., de 43 de ani, din Bacau, mama a patru copii minori, sufera de cancer mamar care a recidivat desi a fost operat. Familia are venituri de 2219 lei lunar, reprezentantii DMIS angajându-se sa o sustina cu 1500 de lei.
Doinei M., de 52 de ani, tot din Bacau, medicii i-au pus diagnosticul neoplasm ovarian operat, cu recidiva ganglionara, acum in tratament cu chimioterapie. Are doi copii studenti, care pot lucra doar ocazional, iar sotul i-a murit pe neasteptate cu câteva luni in urma. Are un venit lunar de 487 de lei, iar Directia Muncii i-a promis un ajutor de 2000 de lei. Cele de mai sus nu sunt doar fragmente din dosarele unor bacauani grav bolnavi care au cerut de la stat ajutoare financiare, sunt de asemenea file din destinele tragice ale unor oameni ajunsi in mod grotesc la cheremul birocratiei.
Restante la viata
Zilele trecute, conducerea DMIS Bacau a tras un semnal de alarma privind intârzierea platii unor ajutoare banesti. „Avem plati restante la ajutoare financiare si de urgenta aprobate inca din 2008”, a declarat directorul Gheorghe Apostu. Potrivit legii, aceste ajutoare (cele financiare pentru probleme grave de sanatate – mai ales cancer-, iar cele de urgenta pentru calamitati – in special incendii) se acorda la cerere, in baza unor anchete sociale. Cuantumul mediu al unui ajutor financiar variaza intre 1000 si 2000 de lei, cel al unui ajutor de urgenta – intre 2000 si 5000 de lei. Partea proasta, recunosc reprezentantii DMIS, este ca, din cauza procedurii legale, ajutoarele sunt achitate de la centru, prin Hotarâre de Guvern, in cel mai bun caz dupa trei luni de la solicitare. De asta data s-a intrecut totusi orice masura. „In ce priveste ajutoarele financiare, avem 79 de restante de anul trecut, plus mai mult de 50 de anul acesta, suma totala fiind peste 196.000 de lei. Cât despre cele de urgenta, avem 11 ramase din 2008, plus câteva din 2009, suma totala depasind 33.000 de lei”, a explicat Gheorghe Apostu. Dincolo de explicatiile oficiale, ramâne asteptarea ingrozitoare a unor fiinte chinuite, pe care, daca mai intârzie, ajutoarele in cauza risca sa-i gaseasca cu mâinile impreunate pe piept pentru vecie.
Alin LEANCA
Casa de Asigurari ce pazeste? Nu de maruntisuri de genul 1000-2000 de lei au nevoie acesti oameni, ci de tratamente acoperite integral de Casa de Asigurari, catre care platim lunar contributii. Acesti oameni n-ar trebui pusi in situatia de a cersi un ajutor, ci au DREPTUL sa primeasca tratament.