Controversata decizie privind desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) pe care Ministerul Agriculturii vrea s-o implementeze ca masura de descentralizare a actului administrativ ar putea aduce in patrimoniul consiliilor locale terenuri a caror valoare de piata depaseste, cu mult, orice previziune imobiliara. Portofoliul de proprietati publice controlate prin biroul din Bacau al ADS cuprinde peste 720 de hectare, cea mai mare parte a lor fiind concesionata, de mai multi ani, catre diversi agenti economici. Valoarea acestor terenuri nu a putut fi estimata de catre reprezentantii ADS, insa un calcul sumar arata ca ea depaseste lejer câteva zeci de milioane de euro. La nivel central, ADS administreaza aproximativ 400 de mii de hectare.
Posibila desfiintare a ADS, orchestrata de Ministerul Agriculturii ca masura de implementare a descentralizarii administrative in agricultura româneasca, ar putea deveni un tun imobiliar de proportii in conditiile in care patrimoniile consiliilor locale din tara se vor imbogati substantial, peste noapte, cu terenurile si suprafetele agricole rezultate in urma suprimarii agentiei. In plan national, ADS administreaza in jurul a 400 de mii de hectare de teren in toate judetele tarii, dar disproportionat. Suprafetele cele mai mari pe care agentia le administreaza sunt localizate indeosebi in judetele din sudul tarii, unde vechii latifundiari detineau proprietati vaste. Un cotidian central a incercat o evaluare simplista a acestor terenuri, mizând pe o valoare medie de 10 euro metrul patrat. De aici a rezultat ca patrimoniul ADS se ridica la cel putin 40 de miliarde de euro, insa reprezentantii agentiei sustin ca suma e net inferioara realitatii din „teren”. De fapt, intregul patrimoniu al ADS, defalcat pe cele 42 de judete ale tarii, e imposibil de evaluat in acest moment.
In judetul Bacau, ADS administreaza „doar” 726 de hectare
Spre deosebire de judetele din sudul tarii, in Bacau biroul ADS administreaza si controleaza putin peste 720 de hectare de teren. Dintre acestea, un numar de 625 de hectare sunt concesionate catre diferiti agenti economici care activeaza in zona pomiculturii sau a agriculturii. Potrivit sefului biroului ADS Bacau, Corneliu Pavel, desfiintarea agentiei ar coincide cu disparitia subita a respectivelor terenuri din patrimoniul public, odata cu trecerea lor catre consiliile locale. „Daca vor trece catre consiliile locale acele terenuri sunt convins ca vor pleca foarte repede din patrimoniul statului”, a afirmat Pavel. El a precizat ca din cele 726 de hectare pe care ADS le administreaza in judet, aproximativ 706 hectare au o valoare semnificativa, ele constituind terenuri agricole, livezi sau luciu de apa (helestee destinate exploatarii piscicole). Cele peste 700 de hectare sunt divizate in terenuri arabile (343 de hectare), pasuni (54 de hectare), vita de vie (22 de hectare), livezi (85 de hectare) si luciu de apa (202 hectare). Luciul de apa administrat de stat in judetul Bacau e alcatuit din 54 de hectare, in localitatile Parincea si Horgesti, respectiv 157 de hectare la Motoseni si Rachitoasa. Suprafata din urma e concesionata, pe o perioada de 49 de ani, de doua firme: SC Soma si SC Esox. „Suprafetele ar putea fi evaluate in baza valorii lor notariale, pe o expertiza notariala. Dar aceasta evaluare este totusi simplista. Luciul de apa cum ar putea fi evaluat?”, s-a intrebat Pavel.
Localitati privilegiate
Cele 343 de hectare de teren arabil reprezinta o alta sursa considerabila de venituri pe termen mediu si lung. In buna parte concesionate, acestea sunt grupate in jurul unor localitati precum Buhusi (157 de hectare), Tatarasti (87 de hectare), Racaciuni (22 de hectare), Onesti (24 de hectare, situate sub mai multe sere), Comanesti (10 hectare) etc. In functie de situarea lor in raport de centrele urbane din judet, valoarea acestor terenuri poate creste pâna la cote impresionante. Cele aproape 100 de hectare din domeniul statului concesionate de SC Fructex in zona turnului de televiziune de la Saucesti, o buna parte din ele (aproximativ 85 de hectare) fiind exploatare pomicola, au o valoare de piata de câteva zeci de milioane de euro, la un pret mediu de aproximativ 50 de euro pe metru patrat.
Redevente stabilite la Bursa londoneza
De pe urma concesionarilor, efectuate in cea mai mare parte a lor la sfârsitul anilor ’90, statul român se consoleaza cu redevente variabile care, conform reprezentantilor ADS, sunt stabilite dupa cotatia grâului la Bursa londoneza. Angajatii ADS spun ca statul a ales acest mod de calcul având in cotatia in euro a grâului un etalon obiectiv. Anul trecut ADS a burdusit vistieria statului cu peste 30 de milioane de euro, din care sub 25 la suta sunt cheltuieli de personal. „Statul protejeaza acesti concesionari si-i obliga la investitii. Chiar recent am verificat o astfel de concesiune in judet si totul era in regula. Aceste investitii sunt protejate de stat in fata fostilor proprietari. Daca cele doua parti, concesionarul si fostul proprietar, nu ajung la o intelegere, statul intervine si-l despagubeste pe cel din urma. Sunt bani frumosi incasati din aceste redevente”, a mai afirmat Corneliu Pavel care, totusi, nu a putut estima suma pe care a introdus-o in buzunarele statului biroul ADS Bacau, in urma incasarii redeventelor.
Lucian BOGDANEL