Binecunoscuta revista „Convorbiri didactice” a organizat sâmbata, 25 aprilie 2009, la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, cea de-a VII-a editie a Concursului National de Excelenta „Mihai Eminescu”, pentru elevii claselor V – VI. Au participat peste 200 de elevi din Capitala si din judetele Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Ilfov, Maramures, Neamt, Prahova, Salaj, Suceava si Vrancea. „Au venit, ca urmare a invitatiei noastre, profesori si elevi din aproape toate judetele in care, de ani buni, este foarte cautata revista noastra, „Convorbiri didactice”, ne-a spus initiatorul si coordonatorul general al acestei admirabile activitati didactice, binecunoscutul profesor Mihai Semenov. Si ma bucura foarte mult numarul foarte mare de concurenti, multi dintre ei din mediul rural, ma bucura numarul foarte mare de premii pe care – datorita unor sponsori generosi – le putem oferi celor mai merituosi, ma bucura fidelitatea mai vechilor si mai noilor mei colaboratori, eminenti profesori de limba si literatura româna din Bacau si din judetele participante, precum si ospitalitatea colegilor de la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, gazdele acestui concurs”.
„La noi a fost mai greu decât la clasa a VI-a!”
Exclamatia apartine concurentei Frâncu Catalina, din clasa a V-a, Colegiul National „Vasile Alecsandri” Galati, distinsa cu premiul I (media 9,50) la Concursul National „Mihai Eminescu” si cu Premiul II la Campionatul de ortografie coordonat de conf.univ.dr. Ioan Danila. Simpla comparatie a subiectelor demonstreaza ca bataioasa galateanca avea câteva argumente care sa-i sustina afirmatia. Elevii din clasa a V-a au primit o foaie cu poezia eminesciana „La mijloc de codru des” si, pentru cele 100 de puncte (dintre care 10 din oficiu) trebuia sa faca fata la numeroase cerinte nu tocmai usurele, printre care: explica in 8-10 rânduri doua asemanari ale poeziei cu o doina populara si o deosebire fata de aceasta specie; gaseste in text trei cuvinte care pot avea omonime si ilustreaza in câte o propozitie sensul lor, diferit de cel din text; scrie valoarea morfologica si sintactica a cuvintelor subliniate in ultimul vers („chipul dragei mele”); alcatuieste o compunere libera de aproximativ o pagina, in care trei elemente amintite in poezia La mijloc de codru des sa devina personajele unie intâmplari emotionante etc.etc. Nu era deloc usor pentru un elev din clasa a V-a sa raspunda corect la toate aceste cerinte si la cele ale campionatului de ortografie in intervalul de doua ore, fixat de organizatori. De cealalta parte, cei dintr-a VI-a s-au aparat: „Ce stiu caticii dintr-a V-a? N-ar fi facut fata nici la jumatate din tema noastra!”
Concurs ortografic pe teren minat
Conf.univ.dr. Ioan Danila, de la Facultatea de Litere a Universitatii Bacau, a venit cu o mica armata de studente, aflate pe post de corectori la Campionatul de ortografie, dar si ca „oameni buni la toate”, pentru ca inimoasele studente au dat bucuroase o mâna de ajutor ori de câte ori au fost solicitate de organizatori. Aparent facile, cerintele ascundeau multe capcane, abil formulate. Daca, de pilda, nu era prea greu sa rescrii corect cele doua texte de la punctul 3 (A si B), unde erau plasate patru „mine” in textul A si tot patru (dintre care una „cvasi-letala”) in textul B, in schimb puteai foarte repede sa cazi in capcana chiar la punctul 1, unde aveai de ales forma corecta (din câte patru varinate date) pentru toponimicele Vadul Moldovei si Vadu-Rosca.
Marile premii au plecat „afara”
Premiile I au revenit unor concurenti din Radauti, Piatra Neamt, Galati, Arbore-Suceava, . La Premiul II au aparut si primii concurenti din judeteul nostru: Cojocaru Andreea – Scoala „Ghita Mocanu” Onesti, Darauta Raluca si Ana Dragos Corneliu – Scoala „Al.I.Cuza” Bacau. La Premiul III, o foarte placuta surpriza: Narcis negulescu – Scoala cu clasele I – VIII Magiresti- Bacau, alaturi de Ghicajanuu Alexandru – Scoala „D. Ghica” Comanesti si Paduraru Andreea – Scoala „Ghita Mocanu” Onesti. Alaturi de premii, mai numeroase dect la precedentele editii, au mai fost acordate 22 de mentiuni si 26 de premii speciale. Organizatorii au reusit si performanta de a oferi diplome de participare si premii in carti, dulciuri si mingi tuturor participantilor! Sa mentionam numarul mare de elevi din localitati rurale (din aproape toate judetele participante), judetul nostru fiind reprezentat la acest capitol de elevii din comunele Berzunti, Faraoani, Luizi Calugara, Magiresti, Pancesti, Sascut si Valea lui Ion, multi dintre ei fiind distinsi cu premii, mentiuni si premii speciale.
La campionatul de ortografie,
bacauanii au echilibrat balanta
Din cele 13 premii de la Campionatul de ortografie, 7 au revenit reprezentantilor judetului Bacau, care au echilibrat astfel cât de cât, balanta, daca avem in vedere numarul mare de mentiuni si premii speciale obtinute de bacauani la Concursul National de Excelenta. Au fost, la „ortografie”, patru premii I, toate cu 95 puncte (Petrasuc Madalina, Siret- Suceava; Anicai Andreea – Sc. „Gh.Mocanu” Onesti; Cristea Marina – Lic.Ped. Buzau si – atentie! – Pintilie Bianca – Sc. Magiresti-Bacau), un singur premiu III, cu 87,5 p (Burghiu Ioana -Sc.nr.1 Tg.Ocna) si opt premii II, toate cu 90 p, dintre care patru au revenit unor reprezentanti ai judetului nostru: Negoita Teodora Ioana si Braescu Iftimie Rares Octavian – ambii de la Sc. „Miron Costin” Bacau, Andrioaie Andra – Sc. George Enescu” Moinesti si Matei Danut – Sc. „N. Iorga” Bacau.
A fost un concurs reusit din toate punctele de vedere, la sfârsitul caruia organizatorii au fost aplaudati la scena deschisa de toti participantii, profesori si elevi, deopotriva. Asteptam deja viitoarea editie … Felicitari!
Stefan OLTEANU
am fost la acest concurs, dar numi gasesc numele pe lista. de fapt nu exista olista
da ce
o am eu