În ţara noastră bolnavii care prezintă semne de gripă vor fi internaţi, iar controalele la graniţă se intensifică. În Spania a fost confirmată prima contaminare.
Răspândirea rapidă în lume a cazurilor suspecte de gripă porcină a pus în alertă şi România. Oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi Siguranţei Alimentelor (ANSVSA) au anunţat că vor face controale printre animalele vii, iar în opt puncte de fronieră se vor face inspecţii. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii pregăteşte infrastructura pentru a acţiona în cazul în care şi la noi vor apărea cazuri suspecte. În plus, toţi bolnavii care au semne de gripă vor fi obligatoriu internaţi în spital.
Inspecţii la frontieră
„Vom asigura monitorizare 24 din 24 de ore pentru ca, în caz de alertă, să se poată interveni rapid, totodată vom face şi controale preventive pentru animalele vii”, a declarat ieri Marian Zlotea, preşedintele ANSVSA. La frontieră, s-au înfiinţat opt puncte de inspecţie, acestea fiind la Otopeni, Constanţa Port Nord şi Sud, Sculeni, Albiţa, Halmeu, Siret, Stamora-Moraviţa. Oficialii Autorităţii au ţinut să precizeze că nu există niciun risc pentru cei care consumă carne de porc, deoarce virusul se transmite prin aer. „Mexicul nu a avut comerţ direct cu noi”, au mai explicat reprezentanţii ANSVSA. Ministrul de interne, Dan Nica, a anunţat că toate punctele de trecere a frontierei vor fi supravegheate suplimentar, iar cetăţenii care intră şi ies din ţară vor primi fluturaşi prin care vor fi informaţi cu privire la simptomele gripei porcine şi modalităţi de acţiune în cazul în care intră în contact cu persoane suspecte de îmbolnăvire. Ministrul i-a convocat ieri pe toţi prefecţii pentru a le transmite măsurile pe care trebuie să le ia. Dan Nica a mai declarat că după întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-a dispus ca MS să achiziţioneze aparatură medicală pentru ventilaţie, necesară în cazul apariţiei cazurilor de gripă porcină. În plus, secretarul de stat în MS Raed Arafat a cerut ca ambulanţele să fie dezinfectate după fiecare pacient.
Medicii, în alertă
Pe de altă parte, bolnavii cu gripă de sezon vor fi internaţi, iar medicii de familie, cei din spitalele de boli infecţioase şi de urgenţă vor fi obligaţi să monitorizeze atent aceste cazuri. Dacă va fi nevoie, vor fi scoase din rezervă medicamente anti virale. „Orice persoană care prezintă semne de gripă şi care a călătorit, în ultima perioadă, în zonele afectate din SUA şi Mexic, trebuie să se prezinte la medic”, au transmis ieri membrii comitetului de coordonare al MS. Cazurile suspecte care apar în acest moment trebuie tratate cu medicamente antivirale, cum sunt Tamiflu şi Relenza. „Există în stocul Ministerului Sănătăţii doze pentru 40.000 de persoane, iar producătorii vor fi contactaţi dacă vom avea nevoie de o cantitate mai mare”, susţine dr. Adrian Streinu Cercel. Pregătite pentru a face faţă cazurilor suspecte sunt Institutul „Matei Balş” şi Spitalul „Victor Babeş”, din Capitală.
Măsuri de prevenţie a gripei porcine
Simptomele includ febra, durerile, secreţiile nazale, durerile în gât, greaţa, vărsăturile, diareea. În cazul în care aveţi aceste simptome, este indicat să rămâneţi acasă şi să limitaţi contactul cu celelalte persoane. Folosiţi şerveţele pentru tuse şi strănut şi aruncaţi-le în toaletă după ce le-aţi folosit. Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi şi strănutaţi. Soluţiile de curăţare pe bază de alcool sunt şi ele eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul, gura, pentru a împiedica răspândirea virusului. Evitaţi contactul direct cu persoanele gripate, inclusiv strângerile de mână. Ocoliţi zonele aglomerate: metroul, mallurile, spitalele. Este de preferat să ajungeţi într-o unitate sanitară doar în caz de urgenţă.