Noul cod de etica si deontologie al politistului: Cum sa devii turnator!

cod-politist.jpgMAI a elaborat Codul de etica si deontologie al politistului. Textul noului Cod va fi supus dezbaterii publice. Politistul este obligat sa-si toarne colegul, daca i se pare ca acesta incalca legea!

Guvernul a adoptat o hotarâre referitoare la codul etic si deontologic al politistului. Acesta stabileste o serie de reguli pe care politistul ar trebui sa le respecte in timpul serviciului si a fost elaborat in colaborare cu experti ai Consiliului Europei. Potrivit reprezentantilor MAI, codul etic este prima reglementare care-i obliga pe politisti sa adopte atitudinea pe care ar fi trebuit sa o aiba si pâna acum fata de cetatean. „Politistul care nu a ajuns inca la un anumit nivel de educatie si de constiinta profesionala si care nu intelege ca cetateanul nu-i este nici subordonat si nici dator cu umilinta, trebuie schimbat sau scos din corpul politienesc”, a afirmat Nicolae Berechet, secretar general in Ministerului Administratiei si Internelor.

Politistul civilizat

Potrivit noilor reglementari, politistul este obligat sa respecte principiul prezumtiei de nevinovatie si sa foloseasca forta ca masura exceptionala si „numai in situatii de absoluta necesitate”. Codul etic ar trebui sa ne aduca in strada un nou politist, civilizat, care sa dea dovada de amabilitate si solicitudine, adoptând o atitudine politicoasa si ferma”. Noul act normativ prevede ca politistului ii este interzis sa tolereze coruptia, sa pretinda sau sa accepte bani, bunuri sau valori pentru a indeplini sau pentru a ignora anumite „atributii profesionale”. De asemenea, politistilor le este interzis sa abuzeze de calitatea sau de functia pe care o au pentru a-si rezolva o serie de interese personale. Mai mult, politistul trebuie sa respecte principiul prezumtiei de nevinovatie si sa execute actiuni in forta doar ca masuri exceptionale. Noile norme de conduita pe care ar trebui sa le indeplineasca „un politist ideal” se vor aplica si jandarmilor, si angajatilor inspectoratelor pentru situatii de urgenta care participa la diverse interventii.

Politistului i se garanteaza asistenta juridica!

Pe lânga indatoriri, codul deontologic cuprinde si unele drepturi ale politistului. Una dintre cele mai importante este cea prin care politistului i se garanteaza asistenta juridica atunci când este cercetat penal sau chemat sa raspunda pentru anumite actiuni si exonerarea acestuia de raspundere atunci când refuza sa execute un ordin care contravine legii.

Cele 11 principii ale unui politist!

Noul cod de etica si deontologie al politistului reglementeaza strict cele 11 principii dupa care ar trebui sa se conduca un politist. In ordine, acestea sunt, „legalitatea” – politistul este obligat sa respecte legea, precum si drepturile si libertatile constitutionale ale persoanelor; „egalitatea, impartialitatea si nediscriminarea” – omul legii trebuie sa trateze la fel toate persoanele, indiferent de etnie, nationalitate, rasa, religie, opinie politica, vârsta, sex, nationalitate etc.; „transparenta”, in limitele stabilite de „reglementarile politienesti’, trebuie sa fie deschis fata de societate; „capacitatea de exprimare”; „disponibilitatea” – trebuie sa intervina in orice situatie in care afla despre vreo ilegalitate, sa asculte si sa rezolve problemele celor aflati in dificultate; „prioritatea interesului public” – trebuie sa acorde prioritate serviciului in folosul comunitatii; „confidentialitatea” – este obligat sa garanteze securitatea datelor si informatiilor obtinute in timpul serviciului; „respectul” – politistul trebuie sa trateze cu consideratie orice persoana si sa respecte drepturile si libertatile acesteia; „independenta” – trebuie sa-si indeplineasca sarcinile si misiunile fara sa tina cont de interventia altor politisti sau autoritati; „integritatea morala si loialitatea” – politistul trebuie sa aiba un comportament in conformitate cu normele etice general valabile.

Evaluarea fizica a agentilor!

Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a hotarât ca absolut toti politistii din tara sa fie supusi unor controale riguroase care vizeaza nu numai performantele profesionale, ci si aspectul fizic. Astfel, politistii supraponderali din strada vor avea de ales, vor slabi sau vor renunta la „meserie”!

Fara prietenie intre politisti!

Politistii de la Rutiera au primit unda verde sa-si sanctioneze colegii care incalca regulile de circulatie.”Trebuie sa lase la o parte prieteniile cu colegii. Un echipaj de la Rutiera poate opri in trafic orice alt echipaj de la alta formatiune”. Dupa ce au aflat ca vor fi supusi unor teste de integritate, o parte din politisti au inceput „sa-i toarne” pe cei care au incercat sa-i mituiasca. Desi conducerea politiei considera ca gestul agentilor reprezinta un „pas inainte”, de la inceputul acestui an doar cinci persoane au ales sa-l faca.

Regim drastic pentru agentii de circulatie

Directia Politiei Rutiere a stabilit regulile pe care trebuie sa le respecte agentii care lucreaza in strada. Politistul care opreste un autoturism va trebui sa-i ceara soferului actele „cu un ton politicos, dar ferm”. Numai unul dintre politistii din echipaj va avea voie sa discute cu soferul, iar celalalt e obligat sa-i supravegheze din masina polittei, fiind pregatit sa intervina daca este cazul. Mai mult, politistul care face controlul trebuie sa pastreze o distanta de cel putin un metru de portiera soferului controlat si sa insiste ca acesta sa ramâna in masina pâna „dupa completarea procesului-verbal”, când i se restituie documentele si poate pleca. (D.M.)

Comentarii

  1. tot cu spaga se vor ocupa cei de la circulatie !!si asa este sport national pentru ei !!!!! antrenor principal Ardeleanu

  2. Costel a zis:

    Ha-ha-ha…=)) …dar pana acum nu trebuiau sa se ralieze cu valorile etice ale comunitatii? Ce sunt cu tampeniile astea?! Tot banul o sa vorbeasca ca si pana acum. Cat timp coruptia pleaca de la nivel inalt, adika din guvern si parlament, ce draku vor ei sa rezolve prin reglementarile astea? Intai sa vada barna din ochiul lor si apoi sa se uite mai departe…initiativa oricum merita aplaudata :))

  3. Sa multumiti lui Dumnezeu atunci cand accepta spaga si va lasa sa plecati! Rar te opreste atunci cand nu gresesti! Daca voua va convine sa ramaneti fara carnet, atunci foarte bine!

  4. ar fi bine daca s-ar respecta regulile si legile,dar nu se respecta si nici nu se vor respecta vreodata

Adauga un comentariu

*