Jurnalul Naţional: RAFO, la disidenţii lui Putin

Rusul Iakov Goldovskiy ÅŸi avocatul bulgar Todor Batkov, care îl reprezintă pe Mihail Cernoy,un om de afaceri rus împart între ei rafinăria de la OneÅŸti. Iakov Goldovskiy, detine pachetul majoritar, cu 80% din actiuni” si Todor Batkov, restul de 20%.

‘Aceasta a fost dorinta statului roman: sa discute cu actionari vizibili, nu ascunsi in spatele vreunui off-shore de prin paradisurile fiscale. Eu personal am fost cu ei amandoi si la ministrul de Finante Sebastin Vladescu si la presedintele AVAS, Razvan Orasanu. N-am asistat la discutii, doar i-am prezentat, si cu ocazia asta au fost prezentate si documentele de audit financiar si CV, cerute de AVAS’, a declarat Marin Anton, managerul general al Rafo, pentru ‘Jurnalul NaÅ£ional’.

Spusele acestuia par pline de semnificaţie, mai ales că, pe 4 octombrie, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, s-a intalnit cu vicecancelarul Austriei, Hubert Gorbach, care era insotit de actionarul principal al firmei Petrochimical Holding, Iakov Goldovskiy si de directorul general al firmei Batckov, Stoev, Botev& Assocs., avocatul bulgar Todor Batkov.

Vicecancelarul austriac a sustinut interesele firmei Calder-A International, care incearca sa achizitioneze actiunile Rafo de la firma Balkan Petroleum, detinuta pana acum de Marian Iancu.

Surse neoficiale ale ‘Jurnalului National’ spun ca ‘in noua configuratie a actionariatului, care ar putea fi agreata de guvernanti, Anton nu mai este dorit chiar de oamenii premierului Calin Popescu Tariceanu.

Motivul este, evident, unul politic, intrucat liberalul Anton s-a declarat in mod oficial in barca prietenului Teodor Stolojan, cu care fost coleg de serviciu la Tofan Grup, si nu este exclus ca zilele urmatoare sa-l vedem exclus din PNL. Asa incat prezenta lui in conducerea executiva a Rafo ii provoca dureri de cap premierului, care ar fi cerut mazilirea lui Anton in schimbul recunoasterii noilor actionari de catre stat. In ceea ce-l priveste pe Paul Ivascu, acesta este de mai bine de o saptamana in concediu medical dupa o criza puternica de tensiune.

„Am tensiune oscilanta si am avut probleme destul de grave in ultimul timp”, a spus Ivascu. El sustine ca planul de reorganizare al Rafo, initiat de V&V Trading Company, care se va finaliza anul acesta la 8 decembrie, si-a dovedit eficienta si a facut din rafinaria bacauana una dintre cele mai atractive, din punct de vedere tehnic dar si financiar.

„Ar fi neomenos daca as spune ca nu-mi pare rau ca plec de la Rafo. E vorba totusi de trei ani din viata mea pe care i-am petrecut acolo, iar o mare parte din problemele de sanatate pe care le am acum se datoreaza si stresului pe care l-a presupus gestionarea activitatii Rafo. Lasam o societate care in ultimii doi ani a iesit cu profit operational si in care s-au facut investitii de mediu si tehnologice de 45 de milioane de dolari. Acum singura problema a Rafo este de natura juridica”, a mai adaugat si Ivascu’.

Articol complet in Jurnalul National.

Adauga un comentariu

*