Un radioamator din Iaşi reuşeşte să ţină legătura cu lumea întreagă, transmiţând mesaje prin codul Morse.
Cristi Haldan nu e Superman şi nici nu are puteri paranormale, dar ar fi putut cu siguranţă să participe la salvarea unor oameni după ravagiile uraganului Katrina sau ale cutremurului din Italia. Singurul lucru care îl evidenţiază e faptul că ştie să comunice prin intermediul semnelor şi al sunetelor, cu ajutorul codului Morse. E vicecampion mondial, campion european şi multiplu medaliat naţional la un sport despre care se ştiu prea puţine lucruri – radioamatorism.
„Pentru mine e şi o pasiune, iar pe înţelesul tuturor, sportul acesta înseamnă comunicarea prin intermediul undelor radio. Practic, dacă ferească Dumnezeu ar fi un cutremur puternic şi ar cădea toată infrastructura, majoritatea mijloacelor de comunicare ar fi de nefolosit. Undele radio n-au cum să cadă vreodată”, spune Cristi despre sportul pe care îl practică de peste 14 ani.
Fanul lui Morse s-a visat Clayderman
Dragostea pentru radioamatorism a început în anul 1995, atunci când avea doar 9 ani. La Palatul Copiilor din Iaşi se făceau înscrieri la diverse cercuri destinate elevilor de gimnaziu.
Pentru că era fascinat de muzică, Cristi a mers hotărât să se înscrie la cursuri de pian. „Am fost foarte dezamăgit în ziua aceea după ce am aflat că la cercul unde am vrut să intru eu sau ocupat toate locurile. N-am mai găsit locuri nici măcar la un alt instrument. Când am văzut că nu mai am nicio şansă să intru unde vreau eu, m-am învârtit un pic pe hol şi am întrebat o secretară unde mai sunt locuri”. Cristi a aflat că mai are doar două variante, un club de informatică sau un cerc cu un nume ciudat – radio emisie-recepţie.