Liviu Man – presedintele Trustului Gazeta, Ioan Otel, Aurel Muresan, Dorel Vidican, Anca Cocut au fost retinuti pentru 24 de ore, dupa cateva ore de audieri la DIICOT, pe numele lor solicitatandu-se ulterior mandate de arestare. Cel de-al saselea jurnalist, Toti cei sase au fost pusi sub urmarire penala, sub acuzatia de constituire a unui grup infractional si santaj in forma continuata.
Pe la miezul noptii, s-au emis mandate de arestare pe 29 de zile pentru 5 din cei 6 manageri de prersa, Adrian Avarvarei fiind audiat in continuare. Primii 5 au declarat recurs iar Curtea de Apel se va pronunta asupra recursului in cel mai scurt timp.
Directorul general al Trustului Gazeta, Liviu Man, directorul de investigatii al Gazetei de Cluj, fostul comisar de politie Ioan Otel, directorul executiv Aurel Muresan, Dorel Vidican, directorul de publicitate al Gazetei de Oradea, Anca Cocut si Adrian Avarvarei – au fost ridicati de politisti luni dimineata si dusi in Palatul de Justitie.
Redactorul sef al cotidianului „Buna ziua, Ardeal”, Aurelian Grama, nu a fost retinut, impotriva lui neformulindu-se acuzatii. Nici impotriva redactorului sef al Gazetei de Cluj, Mihai Petean, nu s-au formulat acuzatii.
Potrivit procurorului Mircea Hrudei, managerii de presa sint acuzati ca ar fi santajat in anul 2004 oameni de afaceri, politicieni si directori de institutii publice. Acestia ar fi fost amenintati cu darea in vileag in cadrul publicatiilor Trustului Gazeta a unor informatii daca persoanele respective nu incheiau contracte de publicitate.
Procurorul Hrudei a mai declarat ca pana in prezent exista 7 sau 8 denuntatori, dar ca, exista indicii ca numarul celor santajati este mult mai mare. E de asteptat ca in cursul zilei de azi astfel de plangeri sa se mai completeze impotriva celor de la Trustul Gazeta, existand semnale tot mai puternice si de la Oradea ca Parchetul numai de denuntatori nu duce lipsa in acest moment.
Procurorii spun ca o mare parte din foloasele astfel obtinute erau utilizate in interes personal de santajisti. Cei santajati, sustin procurorii, ar fi fost din judetele Cluj si Bistrita. Locuintele celor 6 invinuiti au fost perchezitionate ieri dimineata, iar politistii au ridicat o serie de inscrisuri si de casete.
De asemenea, au fost perchezitionate sediile Excploziv Media SRL si Loretto Press SRL, editoarele publicatiilor Trustului Gazeta, respectiv BzA si Gazeta de Cluj.
La ora actuala, redactiile Gazeta de Cluj si Buna ziua Ardeal sunt paralizate. „Buna ziua, Ardeal” a aparut la taraba in format „redus”, continand preponderent atacuri la adresa presupusilor denuntatori: Pocol, Chertes si Cataniciu. Doar pagina de web ale celor doua publicatii mai functioneaza normal, si aici, insa, singura noutate este comunicatul de presa al ziaristilor trustului. Si, desigur, comentariile cititorilor.
Socante comentarii ale cititorilor
„era si timpul sa-i inhate Johny (30 oct 2006 17:34) si eu am lucrat la ei iar acum ma felicit ca am plecat. ziarele trustului sunt conduse de niste lupi batrani unsi cu toate alifiile. pacat de copiii care lucreaza acolo si care acum vor avea pe cv o pata destul nasoala”.
„Sunt incantat de ce ati patit! Era logic ca odata si odata tot o sa va opreasca cineva din monstruozitatile pe care le faceati prin publicarea de articole scrise la betie sau in disperare de tiraj minuscul, sau cel mai sigur articole cumparate de la cineva, in defavoarea altuia.
Voi nu stiati sa fiti obiectivi!!! Si aici ma refer in special la Gazeta de Cluj si ai sai ziaristi de mana a patra, (ex.Mihai Petean) care cu grosolana nesimtire dezinforma aiurea cititorii aia putini, ce foloseau ziarul pe post de faras. Dar ma bucur ca a luat sfarsit cosmarul meu de cititor”.
Cine este Liviu Man?
Liviu Man este jurnalist, el fiind unul din cei care au infiintat revista NU chiar din 1990, remarcindu-se ulterior ca si corespondent BBC, perioada in care a avut o prestatie mai presus de orice repros. Liviu Man a condus si franciza Ziua de Ardeal / Ziua de NV, dupa denuntarea francizei constituind impreuna cu Aurelian Grama si Octavia Hoandra actualul trust de presa, Gazeta. Acelasi Liviu Man a fost directorul TVR Cluj pentru o perioada buna de timp.
Oamenii Gazetei
Ioan Otel a fost politist, de numele lui legindu-se numeroase scandaluri, atit din perioada in care a lucrat la „Economic”, rromii acuzindu-l ca a sustras din aurul pe care potrivit legii ar fi trebuit sa-l confiste si sa-l predea statului, mai apoi scandaluri cu o serie de oameni de afaceri arabi pe care ii proteja de comisarii Garzii Financiare – declansind la inceputul anilor ’90 ceea
ce s-a numit “Razboiul uniformelorâ€, in cele din urma, Ioan Otel fiind acuzat de implicare in retelele de prostitutie ale Clujului, scandalul de la Barul Moonlight pecetliindu-i cariera de “om al legiiâ€.
Dat afara din Politie, Ioan Otel a fost angajat de Trustul Gazeta tocmai pentru ca reprezenta o mina de informatii si pentru ca – in virtutea meseriei anterioare – se afla in legaturi bune nu doar cu interlopi, dar si cu oameni de afaceri, politisti, ofiteri ai unor servicii de informatii etc.
Adrian Avarvarei, pe numele caruia nu s-a emis mandat de arestare pe 29 de zile, a fost ofiter de Politie si ofiter al UM0962.
Prezumptivii denuntatori
Surse apropiate Parchetului ne-au declarat ca denuntatorii santajului ar fi sotii Cataniciu, ambii fiind membrii PD, Mircea Chertes, actualul consilier al lui Calin Popescu Tariceanu si afaceristul Costica Pocol.
Despre Marius Cataniciu, redactorii Trustului Gazeta au scris sumedenie de articole, in mod evident, nu elogioase. Marius Cataniciu a fost directorul Regiei Autonome a Domeniului Public.
In ceea ce-l priveste pe Costica Pocol, Gazeta a relatat pe larg despre situatiile hotelurilor sale, cea mai flagranta incalcare a legii fiind construirea Hotelului Cristian pe o autorizatie de taraba in piata de zarzavaturi.
Acelasi Costica Pocol aparea si in articolele referitoare la Parkingul Marasti, apartinind omului de afaceri Mircea Chertes, Pocol incercind sa gajeze cu „celebrele” sale hoteluri un imprumut pentru realizarea parkingului.
Un zvon de ultima ora sustine ca Mircea Chertes s-ar fi enervat pentru un material aparut in paginile publicatiilor Trustului Gazeta la rubrica de „birfe”, potrivit caruia, fiul sau ar trafica stupefiante. Mircea Chertes nu a putut fi contactat pana in prezent.
Atac direct, de la Oradea
Saptamanalul Informatia de Vest, cunoscuta ca fiind apropiata familiei Tarau, publicatie ce duce o campanie sustinuta impotriva procurorului Alex Lele (angajat al Trustului Gazeta), prin Florin Cuc, aduce o serie de acuze de santaj inedite celor de la Gazeta si cere extinderea cercetarilor si la Oradea.
Lasand la o parte „politele” pe care incearca Florin Cuc sa le plateasca fostului sau angajator, Liviu Man, iata si un fragment care se poate reproduce din mai vastul material al bihorenilor:
„Santajul era o practica folosita in mod curent la trustul Gazeta! Daca si procurorii bihoreni sunt interesati de acest subiect, pot sa-i audieze pe oamenii de afaceri Gheorghe Tomele, Gavrila Ghilea, Adrian Tarau, Radu Pentie, Alexandru Mudura, Alexandru Kiss, politicieni ca Mihai Bar, Aurel Tarau, Florian Serac, Cornel Popa etc., sau actuali sau fosti sefi ai unor institutii publice, ca, de exemplu, Calin Vesa, Ioan Lascau, Marius Rotar.
De asemenea, ar fi interesant de vazut ce intelegeri avea (sau mai are) Gazeta cu fostul director al PECO Bihor, Ionel Ungur, cu fostul rector al Universitatii din Oradea, Teodor Maghiar (si la ora actuala Universitatea plateste 1000 de dolari pe luna Gazetei de Oradea pentru a pastra tacerea), cu Mircea Nistreanu de la Repcon, cu angajati din sistemul vamal si Politia de frontiera ca Emil
Patcas si Gheorghe Tirpe, si cu altii, care platesc sau au platit sume consistente pentru a nu aparea in paginile respectivei publicatii”.
Gazeta se apara
Intr-un Comunicat trimis redactiei, directorii Trustului Gazeta neaga acuzatiile si acuza autoritatile de abuz.
„In Romania de azi, a ataca ziaristi si a cauta apropiati prin care poti sa-i lovesti, a devenit parte a unor intelegeri la nivel mai mult decat inalt. A-i pune pe Liviu Man si restul colegilor nostri sa raspunda acuzatiilor unor delatori de joasa speta – fortati de politicieni, securisti si polititti de „inalta†speta – reprezinta, la prima vedere victoria lor. Nu vom paria pe ea.
Au avut loc perchezitii, pe baza unor turnatorii ordinare, si la comanda unor centre de putere care demonstreazs un jalnic cuplaj politico-politienesc”, se arata in comunicatul semnat de Aurelian Grama (director general Trustul Gazeta) si Dan Parcalab (director dezvoltare Trustul Gazeta) si trimis pe adresa redactiei.
HotNews.ro