Controverse pe seama Bisericii din lemn de la Nicu Enea

foto-pag1.jpgPrin adresa nr. 473, din 27 aprilie 2009, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau (DJCCPCN), Petru Cimpoiesu, aduce “spre stiinta” Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, ca “in incinta monumentului istoric Casa pictorului Nicu Enea, a fost ridicata o biserica de lemn fara avizul DJCCPCN Bacau, nerespectându-se Legea privind protejarea monumentelor istorice. Aceasta constructie care afecteaza ambianta monumentului nu se incadreaza in stilul de arhitectura al casei; nu are nici o legatura istorica cu personalitatea pictorului Nicu Enea si nu se incadreaza in stilul moldovenesc al constructiilor religioase din lemn. Având in vedere aceste argumente se impune mutarea acesteia intr-un spatiu adecvat, respectându-se zona de protectie a monumentelor istorice”. Iar sicanele nu se opresc aici. Pe data de 13 mai, Victor Munteanu, având functia de consilier la DJCCPCN Bacau, incheie un proces verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, stabilind o amenda de 4.000 lei, pentru ca “la monumentul istoric Casa pictorului Nicu Enea a fost amplasata, in raza de protectie a acestuia, o biserica din lemn fara avizul DJCCPCN Bacau”. Conform acestui proces verbal, “contravenientul” este obligat sa intre in legalitate pâna la data de 31 iulie 2009. Insa amenda trebuie achitata in termen de 15 zile! De unde sa plateasca un complex muzeal aceasta suma? Si din ce motive nu elibereaza DJCCPCN aceasta autorizatie?

Ce nu stie directorul

Bisericuta din lemn, despre care se face referire in procesul verbal respectiv, este o replica construita de mesterii maramuresani, dupa modelul bisericilor de lemn moldovenesti din secolele XV – XVI. “Ea a fost prezentata la Vatican, intr-o expozitie dedicata voievodului Stefan Stefan, organizata in 2004. In 2005, a fost donata Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau de Ministerul Ciulturii si Cultelor, prin intermediul Muzeului National de Istorie a României. Cum muzeul bacauan nu dispunea de un alt teren aflat in proprietate, s-a hotarât amplasarea acestui obiectiv in apropierea Casei Memoriale “Nicu Enea”, fara insa a dauna cu nimic asupra acestei cladiri monument istoric. Biserica a fost sfintita de un sobor de poreoti, in frunte cu Arhiereul Vicar Ioachim Bacauanul, primind hramul “Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfânt”. Ridicarea acestei bisericute a fost bine primita de bacauani, iar amplasarea ei in acest spatiu reprezinta un punct de atractie pentru public. Ea este vizitata de numerosi bacauani care trec pargul Casei Nicu Enea”, spune directoarea Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, prof. Silvia Iacobescu.

Sa fie mutata biserica intr-o magazie?

Mutarea acestei biserici nu poate fi facuta, in primul rând, pentru ca nu exista niciun spatiu liber pentru asa ceva. “Consiliul Judetean nu are nici macar un singur metru patrat pentru mutarea bisericii. De unde sa luam un teren? Poate ar trebui mai multa intelegere din partea directorului executiv Petru Cimpoiesu”, declara Dumitru Braneanu, vicepresedintele Consiliului Judetean. “Cheltuielie de transport si de montare depasesc posibilitatile noastre bugetare. Ar trebui demontata a patra oara, si nu stim daca va mai rezista. Amplasarea acestei bisericute n-a daunat cu nimic structurii de rezistenta a Casei memoriale. Dimpotriva, aceasta a fost afectata de blocurile ridicate in jur, care n-au respectat prevederile Legii 422/2001. Valoarea de patrimoniu a bisericii este de sapte miliarde lei, la nivelul lui 2005”, adauga Silvia Iacobescu.

Fixul conducerii DCCPCN?

“N-as vrea sa fiu considerat subiectiv, dar parca ar trebui mai multa intelegere fata de astfel de lacase sfinte, intrate in patrimoniul national si nu actionat dupa anumite impulsii. Trebuie facut totul ca aceasta biserica din lemn sa intre in legalitate prin obtinerea autorizatiei necesare”, spune Dorian Constantin Pocovnicu, prefectul judetului Bacau. Petru Cimpoesu se afla in aceste zile in Italia, astfel incât n-a putut fi contactat.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Idiotii a zis:

    Respectiva biserica e o replica 1:20 a unei biserici moldovenesti. Asamblarea asesteia este cu pene de lemn (nu are nici macar un cui „de decor”) si, de asemeni, nu are fundatie. facind abstractie ca reprezinta o biserica putem sa o consideram ca avind acelesi impact asupra Casei memorilale Nicu Enea ca si un foisor sau poate chiar o banca cu umbrar. Chiar si pentru cei care gindesc mai putin este evidenta aberatia celor de la DJCCPCN. Pe de alta parte, daca Ministerul Culturii si Cultelor ar fi donat o statuie (aceasta ar di avut nevoie de un soclu ceea ce implica o fundatie) oare DJCCPCN ar fi amendat Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau.
    Nu in ultimul rind mai am de adaugat ca Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau apartine CJ Bacau ca si, de altfel, DJCCPCN. E ca si cum i-as da amenda nevestii ca mi-a pus o vaza pe biroul de acasa.

  2. cimpoiesu a zis:

    vinovat este consilierul jud Dogaru Silvestru pt ca dinsul aturnat betoanele si sa ocupat de ridicarea acestei bisericute de ce amendati o institutie sinteti niste golanicit de usor dati amenzi

Adauga un comentariu

*